(SeaPRwire) –   Kajian pasaran bebas menekankan peluang bagi syarikat perkhidmatan kewangan untuk menubuhkan budaya pertanggungjawaban individu dengan perisian pematuhan pekerja.

ROCKVILLE, Md., 7 Februari 2024 — StarCompliance (“Star”), pembekal utama penyelesaian perisian Pematuhan sebagai Perkhidmatan (SaaS), telah memperluaskan penyelesaian Regim Pertanggungjawaban Individu (IAR) untuk memasukkan Regim Pertanggungjawaban Kewangan (FAR) Australia yang baru. Ini akan membolehkan syarikat perkhidmatan kewangan yang dikawal selia oleh Lembaga Pengawal Selia Kewangan Australia (APRA) mematuhi peraturan dengan lebih mudah, dan menubuhkan budaya kuat bertanggungjawab secara korporat di seluruh firma.

FAR dirancang untuk memperbaiki budaya risiko dan tadbir urus institusi kewangan Australia dan merupakan penerusan kepada Regim Pertanggungjawaban Eksekutif Bank (BEAR) yang diperkenalkan pada 2018. Budaya kuat bertanggungjawab secara korporat di institusi kewangan bermula dengan pertanggungjawaban individu pegawai kanannya, dan dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan sebanyak 300% dalam bilangan rejim pertanggungjawaban individu yang dilaksanakan di seluruh dunia.

Pengumuman hari ini mengikuti keputusan kajian pasaran bebas oleh pakar pematuhan perkhidmatan kewangan di Australia, yang dikomisenkan oleh Star pada suku ketiga 2023, untuk memberikan wawasan lebih mendalam ke dalam landskap pematuhan pekerja dan kesiapsediaan syarikat Australia terhadap FAR.

Kajian itu mendedahkan bahawa:

  • 61% responden menangani empat atau lebih bidang pematuhan
  • 43% masih bergantung kepada proses pematuhan manual
  • 57% kekurangan automasi proses apa pun
  • 49% menghadapi kesukaran membina infrastruktur pematuhan untuk mematuhi peraturan baru
  • 82% mengetahui peraturan tetapi hanya 39% mengetahui butiran khusus

Untuk memastikan pematuhan penuh dengan rejim FAR, syarikat perlu memahami keperluan; keupayaan untuk kekal terkini apabila peraturan berubah; proses perniagaan yang disusun, diautomasikan dan mudah dilaksanakan; dan keyakinan terhadap tadbir urus dan pandangan yang menyeluruh dan proaktif. Kurang daripada separuh syarikat yang disoal selidik (43%) yakin bahawa proses yang mereka ada sekarang untuk BEAR akan membolehkan mereka mematuhi FAR.

“Seperti pakar pematuhan di bidang kuasa global sering kali berdepan tekanan dari pelbagai arah, mereka di Australia juga menghadapi pelbagai cabaran,” kata Jennifer Sun, CEO StarCompliance. “Dengan penyelesaian Akauntabiliti & Kecakapan Star, syarikat tidak sahaja dapat menyusun pematuhan dengan Regim Pertanggungjawaban Kewangan yang baru – mereka juga dapat memperkukuh budaya pematuhan di seluruh firma untuk meningkatkan reputasi.”

“Pematuhan berjaya dengan rejim FAR Australia akan bergantung kepada pemahaman kompleksiti peraturan dalam konteks perniagaan keseluruhan dan penyelarasannya dengan pertanggungjawaban di seluruh individu bertanggungjawab firma,” kata Craig Jones, Ketua Hasil Pendapatan StarCompliance. “Star merupakan pembekal pertama yang menyediakan satu set penyelesaian perisian yang menyokong dan menyederhanakan pematuhan untuk pelbagai rejim pertanggungjawaban individu di seluruh dunia. Kedalaman dan keluasan penawaran Akauntabiliti & Kecakapan kami tidak berbanding. Ia disertakan dengan pengetahuan cemerlang dari pakar subjek kami, yang komited untuk membantu syarikat memahami obligasi mereka terhadap rejim pertanggungjawaban global.”

Star mempunyai lebih 20 tahun pengalaman membina teknologi pematuhan boleh konfigurasi, menyokong dasar pelanggan global merentasi sektor industri yang luas, termasuk perkhidmatan kewangan. Keputusan penuh dan analisis mendalam kajian telah diterbitkan dan disediakan hari ini.

– TAMAT – 

Mengenai StarCompliance

StarCompliance merupakan pembekal utama penyelesaian teknologi pematuhan pekerja di dunia. Dipercayai secara global oleh syarikat progresif di 114 negara, platform pematuhan masa depan Star menyediakan konfigurasi mengikut permintaan, integriti lintas bidang kuasa, dan kecerdasan tindakan yang diperlukan untuk memantau konflik, memenuhi kewajipan peraturan, dan mengurangkan risiko. Pematuhan tidak perlu rumit. Periksa antaramuka mudah Star dan berikan pekerja anda perlindungan lapisan ganda yang diperlukan untuk mematuhi dengan keyakinan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.