(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 21 Nov. 2023 — 21 Nov. 2023 waktu tempatan, ST Pharm mengumumkan ‘Persiapan Cepat Vaksin Pandemik dalam 100 Hari menggunakan Teknologi Platform mRNA Milik ST Pharm’ di Bengkel Penyelidikan dan Pembangunan Korea-CEPI dalam World Bio Summit 2023, yang dianjurkan oleh Institut Pembangunan Industri Kesihatan Korea (KHIDI) dan Perikatan untuk Persiapan Wabak (CEPI). Semasa sesi penceramah utama, Joo-Sung James Yang, Ph.D., Naib Presiden Kanan Teknologi Bioteknologi R&D di ST Pharm, membincangkan strategi itu, yang bertujuan untuk membangunkan vaksin pandemik terhadap penyakit berjangkit muncul dalam tempoh 100 hari.  


“Vaksin mRNA boleh dihasilkan dalam tempoh 70 hari selepas pengenalpastian jujukan, bermula dari sintesis gen, pengeluaran DNA plasmid, sintesis IVT dengan SmartCap® (agen penyepadan eksklusif ST Pharm) dan pengkapsulan menggunakan sistem penghantaran nanopartikel lipid ST Pharm (STLNP®), diikuti dengan pengisihan/penyelesaian oleh syarikat saudara ST Pharm, Dong-A ST. Jika permohonan IND untuk ujian klinikal pertama (FIH) diluluskan dalam tempoh 30 hari, maka ST Pharm boleh menyempurnakan tindakan pencegahan terhadap pembangunan vaksin pandemik dalam 100 hari untuk ujian klinikal,” kata Joo-Sung James Yang semasa persembahan beliau di persidangan itu.

ST Pharm menekankan teknologi platform mRNA sebagai faktor kejayaan utama ‘Strategi Percepatan 100 Hari’, yang merupakan analog penyepadan eksklusif 5′-SmartCap®, dan sistem penghantaran LNP, STLNP®. Visi dan komitmen ST Pharm untuk melabur dalam teknologi platform dalaman telah membolehkannya tidak sahaja mengelak isu hakcipta tetapi juga muncul sebagai pemimpin dalam bidang ini, seperti yang ditunjukkan dengan sertaan dalam konsortium vaksin mRNA Korea Selatan.

Juga, ST PHARM mempunyai dua syarikat bioteknologi rawatan RNA yang berbeza di Amerika Syarikat, yang mencipta kesan sinergi pada kedua-dua perniagaan CDMO dan pembangunan ubat/vaksin baharu.

-Levatio (San Diego, USA) memberi tumpuan kepada teknologi platform circRNA, yang membuka jalan untuk terapi RNA generasi seterusnya dan vaksin untuk keperluan yang tidak terpenuhi.

-Vernagen (Atlanta, USA) pakar dalam pembangunan vaksin mRNA dan teknologi platform RNA pengekodan antibodi (AER) untuk penyakit berjangkit.

Selanjutnya, ST Pharm mengumumkan komitmennya untuk pemindahan teknologi, meluaskan potensi manfaat teknologi platform mRNA kepada negara berpendapatan rendah dan sederhana (NPRS) bekerjasama dengan pertubuhan bukan untung global. Inisiatif ini akan menggalakkan kerjasama global dalam melawan penyakit berjangkit muncul.

Tentang ST Pharm

ST Pharm ialah CDMO berasaskan teknologi, khusus dalam pembangunan, pengeluaran, dan komersialisasi oligonukleotida, mRNA, dan API molekul kecil. Dengan rekod lebih tiga dekad dalam terapi nukleotida, ST Pharm telah mengukuhkan dirinya sebagai pembekal global utama API oligonukleotida. Menggunakan pengetahuannya yang mendalam dalam pembangunan dan pengeluaran nukleotida dan oligonukleotida, ST Pharm meluaskan skop perniagaannya kepada CDMO mRNA, menggunakan teknologi platform mRNA miliknya. Untuk maklumat lanjut mengenai ST Pharm, lawati  atau ikuti ST Pharm di .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)