• Kidults meningkat: inspirasi untuk masa depan
  • Rasa komuniti yang kuat dalam suasana yang ideal

(SeaPRwire) –   NUREMBERG, Jerman, 5 Feb 2024 — Spielwarenmesse telah berjaya menduduki peranan peneraju unik di pasaran global. Antara 30 Januari hingga 3 Februari, keseluruhan industri berkumpul di Pusat Pameran Nuremberg untuk acara tahunan global tunggal. 2,354 pempamer dari 68 negara – meningkat 10% berbanding tahun sebelumnya – mengambil peluang untuk mempromosikan trend dan idea baharu mereka. Di samping inovasi produk, pelbagai peluang rangkaian dan idea berunsur rangsangan tentang tema utama Kidults menanti 57,000 pelawat dari 125 negara yang hadir di sana.

Spielwarenmesse telah berjaya menduduki peranan peneraju unik di pasaran dunia dari 30 Januari hingga 3 Februari di Nuremberg.


Spielwarenmesse telah berjaya menduduki peranan peneraju unik di pasaran dunia dari 30 Januari hingga 3 Februari di Nuremberg.

Spielwarenmesse merupakan satu-satunya perkara yang boleh diandalkan dalam era pertunjukan mainan serantau dan nasional semasa yang sedang berusaha untuk mencari rentak baharu,” kata pandangan Helena Perheentupa dari syarikat Wyncor. Akibatnya, kepentingan acara perdagangan terus meningkat. 97% pempamer (2023: 95%) menganggap penyertaan di Nuremberg penting atau sangat penting. “Sebagai pameran perdagangan peneraju, Spielwarenmesse ialah tempat di mana semua orang dari seluruh dunia bertemu. Anda tidak akan menemui peluang ini di mana-mana,” kata Ram Ronen dari PMI Trading & Enterprise. Bagi Naib Presiden, pameran adalah peluang ideal untuk bertemu dengan pelanggan sedia ada dan untuk menjana kenalan baru. “Kami dapat mengalu-alukan pelanggan, pelanggan berpotensi dan wakil akhbar dari seluruh dunia – dari New Zealand, Asia, Eropah, dan Amerika Syarikat ke Amerika Selatan – ke gerai kami,” tambah Paul Heinz Bruder, Ketua Pegawai Eksekutif Bruder Spielwaren. Andrea Herre dari Spin Master International juga menilai sangat tinggi kualiti pelawat: “Semua pembuat keputusan dan akaun utama yang relevan bertemu dengan kami di gerai kami.” Christian Ulrich, Jurucakap Ahli Lembaga Eksekutif di Spielwarenmesse eG, menyatakan bahawa China, salah satu pasaran pengguna yang paling penting, dapat mewujudkan semula tahap prapandemik yang sangat tinggi. Di samping itu, negara-negara Asia tengah (seperti Kazakhstan) dan Ukraine telah memperoleh dinamisme yang mengimbangi sehingga tahap tertentu dengan ketiadaan Rusia. Amerika Syarikat juga, yang telah menunjukkan potensi yang tinggi tahun lalu, berada di antara 10 negara teratas untuk pelawat.

Secara keseluruhannya, lebih daripada 90% pempamer berpuas hati dengan penyertaan mereka. “Spielwarenmesse merupakan pusat dunia mainan!” jelas Jennifer McIver dari Wishbone Design Studio. “Kami dapat menunjukkan kebaharuan kami kepada begitu banyak negara di satu tempat. Dan kami juga menemui trend terkini di sini.” Dengan tema fokus utamanya, Spielwarenmesse sekali lagi membuktikan dirinya sebagai daya perangsang untuk sektor tersebut. “Kami amat tertarik dengan fokus Kidults, di mana kami menguasainya dengan penuh semangat untuk idea baharu,” kata Thomas Buszlig;hart, Pengarah Urusan Fischertechnik. Dengan kawasan istimewa ‘Life’s a Playground – Toys for Kidsters, Kidults & Co.’, kajian antarabangsa dan ceramah pakar, Spielwarenmesse menonjolkan golongan dewasa sebagai kumpulan sasaran, menawarkan cadangan baharu yang menjanjikan untuk perdagangan. “Pempamer terkemuka seperti Mattel mengambil tema Kidults secara besar-besaran. Dan angka pasaran daripada syarikat kaji selidik pasaran Circana juga menunjukkan bahawa kami telah menangkap semangat zaman,” tegas Christian Ulrich.

Di samping itu, sejumlah besar acara yang berlangsung semasa Spielwarenmesse menekankan kepentingan globalnya: kedua-dua sarapan pagi Kumpulan Disney, yang berlangsung setiap tahun, dan daripada Circana telah berkembang daripada menjadi acara Eropah ke acara seluruh dunia. Lebih-lebih lagi, lesen semakin menjadi terkenal. Kerjasama dengan persatuan global Licensing International dan dengan BRANDmate – acara B2B untuk perkongsian, kolaborasi dan pelesenan – telah terus berkembang. “LesenTalks merupakan peluang yang sempurna untuk kami menjana pengetahun baharu,” kata Maria Gunderson dari syarikat permulaan Flops. LicenseLounge menyatukan semua orang yang penting. Pemberi lesen seperti Paramount, NBCUniversal dan Warner Bros. diwakili. “Di Spielwarenmesse, semua pemegang saham ada di sana,” tegas Martina Vierkötter dari Haba, yang mana memenangi ToyAward dalam kategori Baby & Infant adalah seperti hadiah yang tidak ternilai. “Ia adalah tempat yang bagus untuk berbual-bual, ia memberi dorongan yang ketara dalam perjalanan kami dan menjana pelbagai mesyuarat spontan.” Memenangi ToyAward dalam bidang Teenagers & Adults juga membawa ramai pelawat ke gerai Fizz Creations. “Kami sangat bertuah menjadi sebahagian daripada pameran perdagangan yang luar biasa ini,” kata Caroline Hedges.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pendapat pempamer tentang program sokongan adalah sama positif seperti pandangan mereka tentang pelbagai perkhidmatan. Untuk RedNight kedua pada petang Khamis, lebih daripada 100 pempamer menjemput pelawat pameran perdagangan yang berminat terus ke gerai mereka. “Perbincangan peribadi dengan pelanggan, rangkaian di RedNight, yang masih dalam peringkat awal, dan suasana yang memberi inspirasi adalah semua elemen penting,” fikir Waltraud Maria Iden dari Iden Group. Pengarah Lembaga Julia Graeber juga turut memuji suasana positif: “Spielwarenmesse merupakan platform yang meriah untuk perbincangan yang mendalam – pertemuan semula sebenar yang mencerminkan kehangatan dan rasa kekitaan dalam industri kami.” Dalam semua lima hari pameran, peruncit kecil dan sederhana diwakili sama banyak seperti group runcit peneraju – yang termasuk firma seperti Auchan