(SeaPRwire) –   TOKYO, 1 Februari 2024 — Sasakawa Leprosy (Hansen’s Disease) Initiative telah bekerjasama dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk menjadi tuan rumah pelancaran Rayuan Global 2024 bagi mengakhiri stigma dan diskriminasi terhadap individu yang terkesan oleh kusta di ibu pejabat Pertubuhan Kesihatan Sedunia di Geneva pada 31 Januari 2024.

Turut serta dalam majlis tersebut ialah Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pengarah Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dan Yohei Sasakawa, Duta Baik Pertubuhan Kesihatan Sedunia bagi Penghapusan Kusta dan Pengerusi Yayasan The Nippon.

Rayuan tahun ini menyeru orang ramai untuk mempelajari fakta tentang kusta, berkongsi maklumat tepat dan mencipta dunia di mana tiada seorang pun ditinggalkan kerana penyakit yang boleh diubati. “Marilah kita putuskan rantai diskriminasi, bekerja ke arah dunia bebas kusta, dan memastikan martabat dan penjagaan bagi semua yang terkesan oleh penyakit ini,” kata rayuan itu.

Teks tersebut dibaca oleh Anushka Sarna dari India dan Ahlula Moyo dari Afrika Selatan, anak-anak kepada kakitangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia berpangkalan di Geneva.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (right), the WHO Director-General, and Yohei Sasakawa (left), the WHO Goodwill Ambassador for Leprosy Elimination and Chairman of The Nippon Foundation, look on during the reading of the 2024 Global Appeal.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (kanan), Pengarah Agung Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dan Yohei Sasakawa (kiri), Duta Baik Pertubuhan Kesihatan Sedunia bagi Penghapusan Kusta dan Pengerusi Yayasan The Nippon Foundation, melihat semasa pembacaan Rayuan Global 2024.

Rayuan Global 2024 merupakan yang ke-19 dalam siri rayuan tahunan bermula 2006. Inisiatif Duta Baik Sasakawa, rayuan dilancarkan pada atau berhampiran Hari Kusta Sedunia, yang disambut pada hari Ahad terakhir bulan Januari.

Setiap rayuan disokong oleh individu atau pertubuhan berpengaruh yang menyokong seruan untuk mengakhiri diskriminasi terhadap individu yang terkesan oleh kusta, juga dikenali sebagai Penyakit Hansen. Setakat ini, senarai penyokong termasuk pemenang Hadiah Keamanan Nobel, Persatuan Peguam Antarabangsa, Persatuan Perubatan Sedunia dan Persatuan Antara Parlimen. Tahun ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menyertai senarai tersebut.

Majlis pelancaran bermula dengan Konsert Mini Stradivarius yang menampilkan pemain biola muda cemerlang Giuseppe Gibonni dan Rino Yoshimoto.

Dalam mesej video, Penyiasat Khas PBB mengenai penghapusan diskriminasi terhadap individu yang terkesan oleh kusta, Dr. Beatriz Miranda Galarza, berkata terdapat keperluan segera untuk menubuhkan sistem sokongan dan penjagaan, berlandaskan hak asasi manusia, memandangkan kira-kira 200,000 kes kusta baru dilaporkan setiap tahun dan jutaan orang hidup dengan kecacatan akibat kusta. “Menjamin akses kepada sistem sokongan dan penjagaan berkualiti tinggi bukan sahaja merupakan kewajipan hak asasi manusia, malahan syarat untuk memastikan penghapusan diskriminasi terhadap individu yang terkesan oleh kusta dan keluarga mereka,” katanya.

Dr. Roderico H. Ofrin, Wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia di India, yang melaporkan bilangan kes tertinggi di dunia, berkata dalam mesej video bahawa Rancangan Strategik Kebangsaan Lima Tahun dan Pelan Jalan India untuk Kusta, dilancarkan pada 2023, memberi keutamaan memerangi stigma dan memastikan perlindungan hak asasi manusia individu yang terkesan oleh kusta. Komponen penting rancangan ini adalah untuk membatalkan semua undang-undang diskriminasi yang masih wujud di peringkat kebangsaan dan subkebangsaan, katanya, dan ia juga termasuk penyediaan penjagaan psikologi dan kaunseling untuk mempromosikan kesihatan mental.

Juga menyumbang mesej video ialah Dr. Bardan Jung Rana, Wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia di Bangladesh, yang melaporkan bilangan kes kusta kelima tertinggi di dunia. Beliau menyatakan bahawa pada persidangan kusta kebangsaan pada 2019 dan 2023, Perdana Menteri Sheikh Hasina telah menyeru Bangladesh untuk mencapai sasaran sifar kusta menjelang 2030, dan Dr. Bardan menyatakan kesiapan untuk bekerjasama dengan kerajaan dan sektor swasta untuk merealisasikan matlamat ini.

Dalam dialog antara Pengarah Agung Tedros dan Duta Baik Sasakawa, yang terakhir ini menyatakan bahawa Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Sasakawa Leprosy Initiative telah bekerjasama untuk penghapusan kusta selama kira-kira 50 tahun, dan bahawa bekerja untuk satu sebab tertentu selama ini agak jarang. “Mesti ada hasil daripada kerjasama jangka panjang ini,” katanya.

Dr. Tedros berkata bahawa Strategi Global Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk Kusta (Penyakit Hansen) 2021-2030 jelas menetapkan apa yang perlu dilakukan untuk mencapai sasaran sifar kusta, dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia akan berusaha sepenuhnya untuk menyokong negara-negara dalam pelaksanaannya. Beliau menekankan bahawa mempromosikan kerjasama masyarakat dan menghapuskan stigma serta diskriminasi melalui pendekatan berpusatkan manusia akan menyumbang kepada diagnosis awal dan rawatan serta mencegah kecacatan. 

Berikutan Rayuan Global, Duta Baik Sasakawa dijadualkan mengembara ke Tanzania, di mana beliau merancang untuk mendaki Gunung Kilimanjaro bermula 7 Februari bagi menyokong kempen “Jangan Lupakan Kusta”.

Mengenai Sasakawa Leprosy (Hansen’s Disease) Initiative

Inisiatif ini merupakan perikatan strategik antara Duta Baik Pertubuhan Kesihatan Sedunia bagi Penghapusan Kusta Yohei Sasakawa, Yayasan The Nippon dan Sasakawa Health Foundation untuk mencapai dunia tanpa kusta dan masalah berkaitan penyakit itu. Sejak 1975, Yayasan The Nippon dan Sasakawa Health Foundation telah menyokong program kusta kebangsaan negara-negara endemik melalui Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dengan sokongan berjumlah kira-kira AS$200 juta setakat ini. Bersama kerajaan Jepun dan rakan kongsi lain, yayasan-yayasan ini telah memainkan peranan penting dalam mengadvokasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, membantu memastikan resolusi Majlis Agung PBB pada 2010 mengenai penghapusan diskriminasi terhadap individu yang terkesan oleh kusta dan ahli keluarga mereka serta pelantikan Penyiasat Khas PBB mengenai kusta oleh Majlis Hak Asasi Manusia PBB pada 2017.

Mengenai Kusta

Kusta, juga dikenali sebagai Penyakit Hansen, merupakan penyakit berjangkit yang terutamanya menjejaskan kulit dan saraf periferi. Sebelum wabak COVID-19 yang mengganggu aktiviti pencarian kes, lebih 200,000 kes baru dilaporkan setiap tahun. Kusta boleh diubati dengan rawatan kombinasi ubat-ubatan, tetapi jika tidak dirawat boleh menyebabkan kecacatan kekal. Ramai mitos dan tanggapan salah mengelilingi penyakit ini. Di pelbagai bahagian dunia, pesakit, mereka yang telah dirawat dan sembuh, malah ahli keluarga mereka terus di stigma. Diskriminasi yang mereka hadapi menghadkan peluang pendidikan, pekerjaan dan penyertaan penuh dalam masyarakat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.