(SeaPRwire) –   JEDDAH, Saudi Arabia, 5 Februari 2024 — Program Kawasan Bersejarah Jeddah bekerjasama dengan Suruhanjaya Warisan mengumumkan penemuan 25,000 fragmen artifak, yang tertua berasal dari dua abad pertama AH (abad ke-7 hingga ke-8 Masihi). Kerja lapangan telah dijalankan di 4 tapak berbeza: Masjid Othman bin Affan (semoga Allah meridhai beliau), Al-Shona, Parit Timur, dan segmen Dinding Utara, di bawah rangka kerja Projek Arkeologi yang diawasi oleh Program Kawasan Bersejarah Jeddah.

Tiang ebony abad ke-7 dan ke-8 Masihi semasa pemuliharaan di makmal Jabatan Arkeologi Am Program Kawasan Bersejarah Jeddah.

Tiang ebony abad ke-7 dan ke-8 Masihi semasa pemuliharaan di makmal Jabatan Arkeologi Am Program Kawasan Bersejarah Jeddah.

Pengumuman penemuan arkeologi adalah sebahagian daripada usaha yang telah dilakukan oleh Projek Pemulihan Kawasan Bersejarah Jeddah, yang dilancarkan oleh Duli Yang Maha Mulia Putera Mahkota Mohammed bin Salman bin Abdulaziz. Projek Arkeologi bertujuan untuk memulihara warisan negara dan tapak-tapak arkeologi, mendedahkan sejarah yang terkandung di tanah-tanah Kerajaan, dan menyokong Jeddah Bersejarah sebagai pusat kebudayaan dan pelancongan untuk menyokong Wawasan Saudi (2030).

Peninjauan dan penggalian arkeologi, yang dijalankan pada November 2020, menemui 11,405 serpihan tembikar yang beratnya 293 kg, 11,360 tulang haiwan berat 107 kg, 1,730 cangkerang berat 32 kg. Selain itu 685 bahan binaan berat 87 kg, serta 187 artifak kaca berat 5kg dan 71 artifak logam berat 7kg. Jumlah berat bahan-bahan arkeologi yang ditemui ialah 531kg yang membentuk sumbangan berharga kepada penemuan arkeologi di Saudi.

Penyiasatan arkeologi di Masjid Othman bin Affan–semoga Allah meridhai beliau–mendedahkan penemuan arkeologi. Yang tertua berasal dari dua abad pertama AH (abad ke-7 hingga ke-8 Masihi), melalui zaman Islam awal, zaman Umayyah, zaman Abbasiyah, kemudian zaman Mamluk, dan sehingga zaman moden (iaitu awal abad ke-15 AH / abad ke-21 Masihi). Selain itu, analisis yang dijalankan ke atas tiang ebony yang dijumpai di sisi Mihrab mendedahkan bahawa tiang-tiang ini kemungkinan berasal dari dua abad pertama AH (abad ke-7 hingga ke-8 Masihi). Asal kayu telah dikenal pasti berasal dari Pulau Ceylon di Lautan Hindi yang menunjukkan hubungan perdagangan jauh Kawasan Bersejarah Jeddah.

Selain itu, fragmen artifak yang ditemui di Masjid Othman bin Affan mengandungi pelbagai bekas tembikar dan kepingan porselin berkualiti tinggi, di antaranya ada beberapa keping dibuat di wilayah Jiangxi di China, yang berkemungkinan berasal dari abad ke-10 dan ke-13 AH (abad ke-16 hingga ke-19 Masihi), serta beberapa fragmen tembikar lama berasal dari zaman Abbasiyah.

Sementara itu, di Al-Shona, kronologi tapak ini sekurang-kurangnya berasal dari abad ke-13 AH (abad ke-19 Masihi) dengan petunjuk sisa-sisa arkeologi yang mungkin setua abad ke-10 AH (abad ke-16 Masihi). Banyak serpihan tembikar telah dijumpai di tapak itu, terdiri daripada porselin dan tembikar lain dari Eropah, Jepun, dan China, berasal dari abad ke-13 dan ke-14 AH (abad ke-19 hingga ke-20 Masihi).

Juga, penggalian di Al-Kidwah (“Bab Makkah” – Makkah pintu) mendedahkan bahagian-bahagian Parit Timur yang kemungkinan berasal dari akhir abad ke-12 AH (akhir abad ke-18 Masihi).

Selain itu, beberapa batu nisan Mangabi, marmar, dan granit juga dijumpai di pelbagai lokasi di Jeddah Bersejarah. Batu nisan mempunyai tulisan nama, epitaf, dan ayat al-Quran yang kemungkinan berasal dari abad ke-2 dan ke-3 AH (abad ke-8 dan ke-9 Masihi), dan masih dalam kajian mendalam oleh pakar.

Kajian arkeologi empat tapak bersejarah termasuk penggalian, analisis karbon radiometri, analisis tanah, tinjauan geofizik, dan kajian saintifik artifak yang ditemui. Selain itu, lebih daripada 250 contoh kayu diambil dari 52 bangunan dan dipindahkan untuk dikaji di makmal antarabangsa khusus untuk pengenalan dan pentarikhan. Lebih-lebih lagi, penyelidikan arkib antarabangsa menghasilkan koleksi lebih daripada 984 dokumen sejarah mengenai Jeddah Bersejarah, termasuk peta dan lakaran sejarah Tembok Bandar Jeddah, Al-Shona, dan bahagian-bahagian lain Jeddah Bersejarah, yang sedang dikaji dengan teliti dan berhati-hati.

Program Kawasan Bersejarah Jeddah bekerjasama dengan Suruhanjaya Warisan menyelia dokumentasi, pendaftaran, dan pemuliharaan artifak arkeologi yang ditemui di Jeddah Bersejarah, dan senarai penemuan dimasukkan ke dalam Daftar Arkeologi Kebangsaan. Juga, pangkalan data saintifik dicipta untuk melindungi dan memulihara maklumat mengenai artifak yang ditemui. Perlu dicatat bahawa dokumentasi dan fotografi arkeologi untuk arkib telah dijalankan oleh kumpulan kemahiran kebangsaan khusus dalam pemuliharaan dan pendaftaran fragmen arkeologi.

Kerja Projek Jeddah Bersejarah bermula pada Jumadil Awal, Januari 2020, dengan penyediaan kajian eksplorasi dan tinjauan geofizik untuk mendedahkan sejarah terkandung di empat lokasi, termasuk masjid Othman bin Affan, Al-Shona, segmen Dinding Utara, dan Al-Kidwah.

Pautan kepada gambar-gambar yang dilampirkan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.