• Projek penyelidikan awal adalah dengan NDORMS, Botnar Research Institute, University of Oxford, yang memberi fokus kepada penuaan pesat di angkasa
  • Dr. James L. Green, bekas Ketua Saintis NASA dan Dr. Tara Ruttley, bekas Ketua Saintis Bersekutu NASA menyertai Lembaga Penasihat Saintifik Prenetics
  • Kubus penyelidikan permulaan dijangka akan dihantar melalui SpaceX ke ISS pada suku keempat 2024

(SeaPRwire) –   HONG KONG, 9 Feb. 2024 — Prenetics Global Limited (NASDAQ:PRE), syarikat sains kesihatan yang dipacu genomik terkemuka, mengumumkan tandatangan Memorandum Persefahaman (MOU), yang membuka jalan bagi pelaburan strategik di Metavisionaries dan perjanjian penyelidikan perintis lima tahun dengan mereka dan rakan mereka, Space Application Services menerusi Metaspace Venture mereka. Pihak-pihak juga akan menubuhkan Makmal Inovasi Angkasa di bawah Agensi Angkasa UAE. Kubus penyelidikan Prenetics permulaan dijadualkan untuk berada di atas SpaceX ke ISS pada suku keempat 2024.

(Dari kiri: Dr. Ghada Alsaleh, Sonia Pawelczyk, Danny Yeung, Dr. James L. Green, Ahmed Alfandi, Dr. Tara Ruttley, Wasim Ahmed, Dr. Hilde Stenuit, Dr. Camille Alleyne pada majlis menandatangani MOU di Dubai, Agensi Angkasa UAE)
(Dari kiri: Dr. Ghada Alsaleh, Sonia Pawelczyk, Danny Yeung, Dr. James L. Green, Ahmed Alfandi, Dr. Tara Ruttley, Wasim Ahmed, Dr. Hilde Stenuit, Dr. Camille Alleyne pada majlis menandatangani MOU di Dubai, Agensi Angkasa UAE)

Mohsen Al Alwadi, Pengarah Jabatan Misi Angkasa di Agensi Angkasa UAE berkata: “Agensi Angkasa UAE teruja untuk menyokong inisiatif perkongsian Prenetics dan Metavisionaries, dalam membina ekosistem angkasa dengan melibatkan rakan kongsi industri bukan angkasa dalam inovasi, penerokaan angkasa dan kesihatan manusia.”

Apabila penerokaan angkasa mencetuskan era penemuan baru, usaha pertama oleh Prenetics akan dilakukan bersama Institut Botnar bagi Sains Muskuloskeletal di University of Oxford, NDORMS, yang diketuai oleh Dr. Ghada Alsaleh. Projek bersama ini adalah untuk menyelidik penyelesaian selular yang menggalakkan pemulihan muda dan daya hidup untuk memerangi fenomena penuaan yang dipercepatkan di angkasa akibat persekitaran graviti sifar. Potensi penyelidikan ini dapat mengarah kepada penemuan baharu dalam penjagaan kesihatan, meningkatkan kesihatan selular dan hayat panjang untuk semua peringkat umur di Bumi.

Danny Yeung, Ketua Pegawai Eksekutif Prenetics berkata: “Kerjasama kami dengan Metavisionaries menggariskan dedikasi kami terhadap inovasi dan keyakinan kami terhadap potensi transformatif penerokaan angkasa untuk memberikan kemajuan kesihatan yang luar biasa di Bumi.”

Ahmed Alfandi, Presiden Metavisionaries berkata “Menggabungkan tenaga dengan Prenetics akan menyediakan asas bagi kemajuan saintifik besar-besaran yang berpotensi memberi manfaat kepada seluruh umat manusia.”

Prenetics juga berbangga untuk mengumumkan bahawa Dr. James L. Green, Pengerusi Metavisionaries dan bekas Ketua Saintis NASA, di samping Dr. Tara Ruttley, Pengarah Sains Metavisionaries dan bekas Ketua Saintis Bersekutu NASA, akan menyertai Lembaga Penasihat Saintifik Prenetics. Dalam masa yang sama, Danny Yeung, Ketua Pegawai Eksekutif Prenetics akan menyertai Lembaga Pengarah di Metavisionaries, yang mengukuhkan lagi visi strategiknya.

“Dalam 42+ tahun saya di NASA, saya telah menyaksikan penyelidikan angkasa membangunkan teknologi perubatan yang luar biasa yang memacu pengimbas CAT, MRI, mesin EKG mudah alih, yang mempunyai kejayaan perubatan dan komersial yang ketara. Saya teruja untuk menyumbang kepada misi Prenetics dan untuk menterjemahkan penyelidikan angkasa kepada inovasi kesihatan di Bumi,” kata Dr. James L. Green.

Mengenai Prenetics

Prenetics, syarikat sains kesihatan yang dipacu genomik terkemuka, sedang merevolusikan pencegahan, pengesanan awal dan rawatan. Cabang pencegahan kami, CircleDNA, menggunakan siri eksom penuh untuk menawarkan ujian DNA pengguna yang paling komprehensif di dunia. Insighta, usaha sama US$200 juta kami, menggariskan komitmen padu kami untuk menyelamatkan nyawa menerusi teknologi pengesanan awal pelbagai kanser yang diciptakan. Insighta merancang untuk memperkenalkan Presight untuk kanser paru-paru dan hati pada tahun 2025, dan berkembang dengan Presight One untuk 10+ kanser pada tahun 2027. Akhir sekali, ACT Genomics, unit rawatan kami, ialah syarikat yang pertama berpangkalan di Asia untuk mencapai kelulusan FDA untuk profil genomik yang menyeluruh bagi tumor pepejal melalui ACTOnco. Setiap unit Prenetics secara sinergistik meningkatkan impak global kami terhadap kesihatan, benar-benar melambangkan komitmen kami untuk “meningkatkan kehidupan menerusi sains”. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Prenetics, sila layari .

Mengenai Metavisionaries

Metavisionaries ialah syarikat teknologi angkasa dan perbatasan baharu yang didedikasikan untuk memajukan pendidikan, memperkasa generasi perintis seterusnya dan menjadikan penyelidikan dan teknologi angkasa boleh diakses oleh semua orang. Ditubuhkan oleh pemimpin-pemimpin berwawasan dan bekas saintis NASA, Metavisionaries didedikasikan untuk menjadikan akses demokratik bagi penyelidikan angkasa dan memupuk inovasi global.

Melalui usaha sama kami dengan Space Application Services, Metaspace, kami menyediakan akses terus kepada teknologi perbatasan baharu dan Stesen Angkasa Antarabangsa kepada industri, ahli akademik dan komuniti yang lebih luas.

Matlamat kami bukanlah hanya untuk memberi inspirasi dan mendidik, tetapi untuk melengkapkan pelajar, profesional dan organisasi dengan kemahiran praktikal dan pengetahuan yang dapat diaplikasikan terus ke kerjaya dan industri masa depan mereka. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Space Application Services (SAS) ialah syarikat aeroangkasa inovatif yang beribu pejabat di Brussels, dengan misi untuk merevolusikan penerokaan dan penggunaan angkasa melalui penyelesaian kejuruteraan dan sokongan operasi yang maju. Ditubuhkan pada tahun 1987, SAS telah menjadi pemain utama dalam