TIGER Woods dan Phil Mickelson dalam perbincangan menjayakan satu acara golf pertunjukan bagi mengurangkan ketegangan wabak Covid-19 dan usaha itu dijangka disertai bintang NFL, Tom Brady dan Peyton Manning menurut beberapa laporan media tempatan.

Golf.com dan CNBC melaporkan perlawanan 18 lubang yang belum diluluskan oleh pegawai Jelajah PGA AS, akan dilangsungkan secara dua pemain dalam satu pasukan dengan setiap bintang golf utama bergandingan dengan salah seorang legenda quarterback NFL berkenaan.

Mickelson dikalahkan Woods pada 2018 dalam pertembungan satu lawan satu bagi AS9 juta (RM39 juta) dalam acara membabitkan penjualan tiket yang berlangsung di Las Vegas.

Edisi dua lawan dua, dijadualkan berlangsung pada Mei ini akan menjadi acara yang julung kali diadakan buat masa ini ketika hampir semua sukan di dunia terpaksa ditangguh atau dibatalkan berikutan virus yang membunuh itu.

Brady dan Manning (kanan) seteru NFL turut memeriahkan acara golf. FOTO Agensi
Brady dan Manning (kanan) seteru NFL turut memeriahkan acara golf. FOTO Agensi

CNBC melaporkan juara utama 15 kali serta juara bertahan Masters, Woods akan bergandingan dengan juara dua kali Super Bowl, Manning yang berusia 44 tahun.

Mereka akan berdepan pemain tangan kiri AS berusia 49 tahun dan juara utama lima kali, Mickelson yang gandingannya pemegang rekod enam kali juara Super Bowls dalam 20 musim bersama New England Patriots, Brady.

Brady, 42, menandatangani kontrak baharu bersama satu lagi kelab NFL, Tampa Bay Buccaneers bulan lalu.