(SeaPRwire) –   INCHEON, Selatan Korea, 8 Februari 2024 — Zymedi mengumumkan hari ini bahawa dos pertama manusia bagi ZMA001, antibodi monoklonal yang sedang dibangunkan sebagai rawatan pertama dalam kelas bagi Tekanan Arteri Pulmonari (PAH) telah dimulakan.

Ujian fasa 1 yang dikawal placebo untuk menentukan keselamatan dan dos ZMA001 adalah usaha kerjasama antara Zymedi dan Institut Kesihatan, Paru-paru dan Darah Kebangsaan (NHLBI), sebahagian daripada Institut-Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH). Pada tahun lepas, kedua-dua organisasi telah memasuki Perjanjian Penyelidikan & Pembangunan Bersama (CRADA) untuk bekerjasama memacu pembangunan ZMA001.

PAH adalah keadaan yang serius dan membahayakan nyawa yang melibatkan kira-kira 3 orang setiap 100,000 secara global, dengan kira-kira 500 hingga 1,000 kes baru didiagnosis setiap tahun di Amerika Syarikat. Ia dicirikan oleh penyempitan arteri pulmonari, peningkatan rintangan vaskular pulmonari, dan akhirnya kematian akibat kegagalan jantung kanan.

Rawatan semasa bagi PAH, seperti vasodilator, mengurangkan gejala tetapi tidak menangani sebab asas masalah itu. ZMA001 adalah terapi antibodi pertama dalam kelasnya yang menyasarkan faktor pro-inflamasi baru KARS1 yang khusus kepada monosit dan makrofaj. Ia boleh meningkatkan kadar kelangsungan hidup dan kualiti hidup pesakit PAH dengan menghapuskan sebab patologi asas PAH.

“Kami bersemangat untuk memulakan ujian manusia pertama bagi ZMA001, yang menandakan titik perubahan penting bagi syarikat kami dan perjuangan menentang PAH,” kata Dr. Sunghoon Kim, CEO dan Pengasas Zymedi. “Kami dijadualkan untuk menilai keselamatan dan keterimaan ZMA001 melalui ujian klinikal pengdosan berperingkat, memantau tindak balas buruk secara sistematik semasa peningkatan dos. Selain itu, kami bertujuan untuk menubuhkan dos disyorkan dan menentukan Dos Maksimum Diterima (MTD) untuk ujian klinikal fasa 1b/2a akan datang yang melibatkan pesakit.”

Kandungan ini adalah tanggungjawab penulis sahaja dan tidak semestinya mewakili pandangan rasmi Institut-Institut Kesihatan Kebangsaan.

Tentang ZMA001

ZMA001 adalah antibodi monoklonal manusia direka untuk mengawal atau menghambat tindak balas radang dalam pembuluh darah paru-paru dengan menghalang aktiviti lisil-tRNA sintetase (KARS1)-bergantung penyusupan monosit dan makrofaj. ZMA001 menyasarkan secara khusus KARS1 yang terdedah pada membran tanpa menjejaskan aktiviti katalitiknya untuk sintesis protein. Ia boleh memastikan khusus terhadap tindak balas, indikasi penyakit, sistem imun dan biologi sasaran tanpa menimbulkan hipotensi sistemik yang kerap dilihat dengan rawatan biasa menggunakan vasodilator.

Tentang Zymedi

Zymedi adalah syarikat biofarmaseutikal global yang komited untuk mengubah peranan ARS (Asil-tRNA sintetase) dan menyasarkannya sebagai kaedah untuk mencari dan membangunkan rawatan inovatif untuk pesakit dengan keadaan serius dan membahayakan nyawa yang tidak mempunyai piawaian rawatan atau kekurangan rawatan berkesan.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.