(SeaPRwire) –   RIYADH, Saudi Arabia, 12 Februari 2024 — Kesimpulan Persidangan Debris Angkasa menandakan tonggak penting dalam menangani cabaran mendesak yang dibawa oleh debris angkasa sambil memanfaatkan peluang yang dibawa oleh Revolusi Perindustrian Keempat untuk melonjakkan ekonomi angkasa global. Dengan kehadiran lebih 470 pakar, penceramah, dan pemimpin industri, sesi hari terakhir menyelami penyelesaian inovatif penting untuk memastikan keselamatan dan kelestarian aktiviti angkasa.

Majlis perasmian yang dihadiri oleh Menteri Komunikasi dan Teknologi Maklumat Saudi, H.E. Eng. Abdullah Alswaha, Ketua Eksekutif Agensi Angkasa Saudi, Dr. Mohammed Saud Al-Tamimi dan Setiausaha Agung ITU, Doreen Bogdan-Martin.

Majlis perasmian yang dihadiri oleh Menteri Komunikasi dan Teknologi Maklumat Saudi, H.E. Eng. Abdullah Alswaha, Ketua Eksekutif Agensi Angkasa Saudi, Dr. Mohammed Saud Al-Tamimi dan Setiausaha Agung ITU, Doreen Bogdan-Martin.

Sesi pembukaan, “Teknologi Moden dan Langkah Strategik dan Impak Pengurusan Lalu Lintas Angkasa”, menekankan pembangunan dalam pengurusan lalu lintas angkasa, menyoroti peranan kecerdasan buatan dalam meningkatkan aliran lalu lintas angkasa dan meramalkan kemungkinan perlanggaran untuk mengaktifkan strategi pencegahan proaktif.

Dalam sesi keenam, “Fokus ke Langit”, peserta membincangkan pentingnya kesedaran angkasa dalam memastikan keselamatan dan kelestarian. Mereka menelusuri pembangunan dalam menjejak dan meramalkan pergerakan objek angkasa, menekankan keperluan kerjasama antarabangsa dalam menubuhkan infrastruktur komprehensif untuk kesedaran angkasa.

Sesi akhir, “Terhadap Penyelesaian Inovatif Cabaran Debris Angkasa”, menekankan keperluan rangka kerja perundangan berkesan dan langkah pencegahan adaptif. Penceramah menyeru kerjasama antara institusi akademik, badan pengawalseliaan, sektor swasta, dan entiti kerajaan untuk membangunkan jalan panduan bagi menangani cabaran debris angkasa.

Peserta memuji peranan Arab Saudi dalam transformasi digital dan peranannya menganjurkan persidangan perintis ini, mengakui sistem bersepadu keupayaan digital negara yang melonjakkan pembangunan dalam angkasa, teknologi, dan inovasi.

Semasa persidangan, dua memorandum persefahaman kerjasama ditandatangani dengan NorthStar dan LeoLabs, bertujuan meningkatkan kerjasama dalam kesedaran situasi angkasa dan pemantauan angkasa, masing-masing. Perkongsian ini mencerminkan komitmen untuk bertukar ilmu dan menelusuri peluang masa depan dalam eksplorasi angkasa.

Perbincangan saintifik menghasilkan cadangan dan hasil yang menggambarkan penyelesaian dan strategi untuk mekanisme tadbir urus global berkesan untuk menangani cabaran debris angkasa. Persidangan ini, yang dianjurkan oleh Agensi Angkasa Arab Saudi bekerjasama dengan UNOOSA dan Suruhanjaya Teknologi Komunikasi dan Angkasa, mengesahkan komitmen negara terhadap kelestarian alam sekitar dan penggunaan amalan terbaik dalam domain satelit untuk tujuan awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.