(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 6 Feb. 2024 — Membeli-belah untuk keperluan harian adalah aktiviti biasa bagi kebanyakan kita, tetapi bagi orang kurang upaya penglihatan, mengenal pasti barangan runcit boleh menjadi mencabar. Pasukan penyelidik dari Sekolah Komputer Universiti Kebangsaan Singapura (NUS Computing) memperkenalkan AiSee, peranti bantuan murah yang membantu orang kurang upaya penglihatan ‘melihat’ objek di sekeliling mereka dengan bantuan kecerdasan buatan (AI).

Individu kurang upaya penglihatan menghadapi halangan seharian, terutamanya dengan pengenalpastian objek yang penting untuk membuat keputusan mudah dan rumit. Walaupun kemajuan dalam AI telah meningkatkan keupayaan pengenalpastian visual secara dramatik, aplikasi teknologi maju ini di dunia sebenar masih mencabar dan berkemungkinan berlaku kesilapan.

AiSee, yang pertama kali dibangunkan pada tahun 2018 dan secara beransur-ansur ditingkat upaya selama lima tahun, bertujuan untuk mengatasi kekangan ini dengan memanfaatkan teknologi AI terkini.

“Dengan AiSee, matlamat kami adalah untuk memberdayakan pengguna dengan interaksi yang lebih semula jadi. Dengan mengikuti proses reka bentuk berpusatkan manusia, kami mendapati sebab untuk mempersoalkan pendekatan biasa menggunakan kaca mata yang dilengkapi kamera. Orang kurang upaya penglihatan mungkin enggan memakai kaca mata untuk mengelakkan stigmatisasi. Oleh itu, kami mencadangkan peranti komputer alternatif yang menggabungkan headphone tulang pendengaran yang diskret,” kata penyelidik utama Projek AiSee Profesor Madya Suranga Nanayakkara, yang berasal dari Jabatan Sistem Maklumat dan Analitik di NUS Computing.

Pengguna hanya perlu memegang objek dan mengaktifkan kamera dalaman untuk mengambil gambar objek. Dengan bantuan AI, AiSee akan mengenal pasti objek, dan ia juga akan memberikan maklumat lanjut apabila disoal oleh pengguna.

Bagaimana AiSee berfungsi?

AiSee terdiri daripada tiga komponen utama:

(1) Mata: Perisian enjin penglihatan komputer

AiSee menggabungkan kamera mikro yang merakam medan pandangan pengguna. Ini membentuk komponen perisian AiSee, juga dirujuk sebagai ‘komputer enjin penglihatan’. Perisian mampu mengekstrak ciri seperti teks, logo dan label dari gambar yang diambil untuk pemprosesan.

(2) Otak: Unit pemprosesan imej berkuasa AI dan sistem soalan jawapan interaktif

Selepas pengguna mengambil gambar objek yang menarik minat, AiSee menggunakan algoritma AI canggih berasaskan awan untuk memproses dan menganalisis gambar yang diambil untuk mengenal pasti objek. Pengguna juga boleh mengajukan pelbagai soalan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai objek.

AiSee menggunakan teknologi pengenalpastian teks ke ucapan dan ucapan ke teks serta pemprosesan yang canggih untuk mengenal pasti objek dan memahami soalan pengguna. Dikuasai oleh model bahasa besar, AiSee unggul dalam pertukaran soalan jawapan interaktif, membolehkannya memahami dan menjawab soalan pengguna dengan tepat, cepat dan memberi maklumat.

Berbanding kebanyakan peranti bantuan pakai yang memerlukan penyambungan telefon pintar, AiSee berfungsi sebagai sistem berdikari yang boleh berfungsi tanpa perlu peranti tambahan.

(3) Pembesar suara: Sistem suara tulang pendengaran

Headphone AiSee menggunakan teknologi tulang pendengaran, yang membolehkan penghantaran bunyi melalui tulang tengkorak. Ini memastikan individu kurang upaya penglihatan dapat menerima maklumat melalui pendengaran sambil masih dapat mengakses bunyi luaran, seperti perbualan atau bunyi lalu lintas. Ini sangat penting bagi orang kurang upaya penglihatan kerana bunyi persekitaran memberikan maklumat penting untuk membuat keputusan, terutamanya dalam situasi yang melibatkan pertimbangan keselamatan.

“Pada masa kini, orang kurang upaya penglihatan di Singapura tidak mempunyai akses kepada teknologi bantuan AI pada tahap kemahiran ini. Oleh itu, kami percaya AiSee berpotensi untuk memberdayakan orang kurang upaya penglihatan untuk melaksanakan tugas secara bebas yang kini memerlukan bantuan. Langkah seterusnya kami adalah untuk menjadikan AiSee lebih murah dan mudah diakses oleh semua. Untuk mencapai matlamat ini, kami sedang membuat penambahbaikan lanjut, termasuk reka bentuk lebih ergonomik dan unit pemprosesan lebih pantas,” jelas Prof Madya Nanayakkara.

Pelajar NUS Mark Myres, yang membantu menguji AiSee sebagai pengguna kurang upaya penglihatan, berkata: “Sering kali, peranti bantuan kelihatan sangat tertumpu kepada orang buta sepenuhnya atau orang kurang upaya penglihatan. Saya fikir AiSee adalah keseimbangan yang baik. Kedua-dua orang kurang upaya penglihatan dan buta boleh mendapat manfaat yang banyak daripada ini.”

Ujian pengguna dan penambahbaikan lanjut

Prof Madya Nanayakkara dan pasukannya kini sedang berbincang dengan SG Enable di Singapura untuk menjalankan ujian pengguna dengan orang kurang upaya penglihatan. Dapatan akan membantu menambah baik ciri-ciri dan prestasi AiSee. Selain itu, B.P. De Silva Holdings Pte Ltd telah memberi sumbangan murah hati sebanyak S$150,000 untuk menyokong projek ini.

Keputusan BPH untuk menyumbang ke arah pembangunan AiSee berakar umbi dalam komitmen terhadap tanggungjawab sosial korporat dan hasrat tulus untuk memberi kesan positif kepada masyarakat dengan misi lebih luas untuk memperkasakan inklusiviti dan kebolehgunaan. Usaha dermawan mereka juga mencerminkan kepercayaan terhadap kuasa pembaharuan teknologi untuk menangani cabaran masyarakat dan mencipta dunia yang lebih adil dan inklusif.

Cik Ku Geok Boon, Ketua Pegawai Eksekutif SG Enable, berkata: “Penyelesaian inovatif yang dibantu teknologi bantuan boleh mengubah kehidupan orang kurang upaya, sama ada menyokong mereka untuk hidup lebih bebas atau mengurangkan halangan kepada pekerjaan. Sebagai agensi fokus dan pemacu sektor untuk kecacatan dan inklusi di Singapura, SG Enable gembira bekerjasama dengan rakan-rakan seperti NUS dan B.P. De Silva Holdings Pte Ltd untuk memanfaatkan teknologi untuk memberdayakan orang kurang upaya. “

Selain projek ini, SG Enable juga menjalinkan kerjasama dengan NUS untuk meneliti bagaimana AI, antaramuka manusia-komputer dan teknologi bantuan boleh memberikan lebih banyak pilihan teknologi kepada orang kurang upaya.

Baca lebih lanjut di:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.