(SeaPRwire) –   Top Ph e-wallet bares plans for international, B2B expansion at the Singapore FinTech Festival 2023

SINGAPURA, Nov. 21, 2023Filipina top aplikasi kewangan super GCash memperkenalkan perkhidmatan antarabangsa yang lebih kuat di Festival Kewangan Digital Singapura 2023.

GCash CEO Martha Sazon featured at the Singapore Fintech Festival 2023 stage with Mynt Chairman Ernest Cu
GCash CEO Martha Sazon featured at the Singapore Fintech Festival 2023 stage with Mynt Chairman Ernest Cu

Dalam perbincangan panel tahunan itu, presiden dan CEO GCash Martha Sazon mendedahkan ciri baharu dalam aplikasi di mana pengguna boleh melihat kadar pertukaran mata wang asing semasa di negara terpilih seperti Singapura, Jepun, dan AS.

“Melalui perkhidmatan GCash, pelancong Filipina serta mereka yang tinggal dan bekerja di luar negara boleh menikmati manfaat yang sama seperti pemilik kad kredit dan akaun bank. Mereka boleh menggunakan aplikasi untuk membayar di kedai dan penubuhan yang menerima Alipay+ atau menerima transaksi kad,” kata Sazon.

GCash leaders led by CEO Martha Sazon with Ant Group Chairman Eric Jing
GCash leaders led by CEO Martha Sazon with Ant Group Chairman Eric Jing

GCash telah memperluaskan jangkauannya di luar sempadan Filipina melalui rakan kongsi globalnya, gergasi pembayaran antarabangsa Alipay+, dengan membenarkan pelancong menggunakan e-dompet untuk transaksi tanpa tunai di 17 negara seperti Singapura, Jepun, dan AS. Ia membolehkan pengguna di luar negara untuk mendaftar GCash menggunakan nombor telefon antarabangsa di enam negara seperti AS, Itali, dan Jepun.

Melalui perkongsian dengan Visa, pengguna GCash boleh membuat transaksi tanpa tunai dengan lebih 80 juta peniaga di seluruh 200 buah negara. Pelanggan boleh memesan kad GCash baharu melalui aplikasi. Selain itu, mereka boleh membayar dengan GCash di penubuhan yang menerima Alipay+ sama ada dengan mengimbas kod QR atau menjana kod.

GCash ialah pemimpin dalam e-dompet dan perkhidmatan kewangan digital untuk pengguna Filipina. Selain daripada pengembangan antarabangsa, syarikat fintech ini telah memulakan pengukuhan perkhidmatannya untuk pelanggan perniagaan.

“Saya fikir untuk benar-benar mentransformasikan negara kita, kita perlu bermain di ruang B2B. Kita tidak boleh hanya menjadi salah satu pemain, kita perlu benar-benar menangani titik sakit dan gesekan yang ada di ruang B2B untuk membuat permainan itu lebih bermakna bagi kita,” jelas Sazon.

Selain menyediakan alat kewangan digital untuk pelanggan perniagaan, GCash juga menawarkan penyelesaian pemasaran rakan kongsi kepada perniagaan, sama ada besar ataupun kecil, memanfaatkan jangkauan besar aplikasinya. Sementara itu, ia memberi lebih tumpuan kepada bagaimana ia boleh membantu dalam transformasi digital nano, mikro, kecil dan perusahaan sederhana (NMSME) dengan suatu set penyelesaian perniagaan yang inovatif.

Sazon turut hadir dalam perbincangan panel mengenai “Membina Unicorn: Kisah Kejayaan ASEAN” di pentas Insights SFF 2023. Beliau disertai oleh Ernest Cu, pengerusi syarikat induk GCash Mynt, dan Presiden dan CEO salah satu syarikat telekomunikasi terbesar Filipina, Kumpulan Globe. Panel dikendalikan oleh Ryan Huang, Penolong Editor Kewangan dan Penerbit dan Pembawa Utama MONEY FM 89.3 Singapura.

GCash ialah satu-satunya duacorn atau unicorn ganda Filipina dengan penilaian melebihi $2 bilion. Ia telah berkembang jauh daripada perniagaan pemindahan wang asasnya – menawarkan perkhidmatan kewangan lain seperti pemberian pinjaman adil, pelaburan, insurans, dan perkhidmatan gaya hidup lain.

Festival Kewangan Digital Singapura ialah salah satu perhimpunan terbesar untuk industri itu, menarik pemain dan pemimpin industri dari seluruh dunia. Tahun lepas, ia menarik 62,000 peserta dari 134 buah negara. Ia dianjurkan oleh Elevandi, sebuah pertubuhan tidak untung yang ditubuhkan oleh Penguasa Kewangan Singapura (MAS).

Mengenai GCash

GCash ialah Aplikasi Kewangan Super #1 Filipina. Melalui Aplikasi GCash, pengguna boleh dengan mudah membeli kad percuma udara; membayar bil melalui rakan penagih seluruh negara; menghantar dan menerima wang ke mana-mana di Filipina, bahkan ke akaun bank lain; membeli daripada lebih 6 juta rakan peniaga dan penjual sosial; dan mendapatkan akses ke simpanan, kredit, pinjaman, insurans dan pelaburan wang, dan banyak lagi, semuanya dengan kemudahan telefon pintar mereka. Operasi dompet mudah alih GCash dikendalikan oleh G-Xchange, Inc. (GXI), anak syarikat milik penuh Mynt, duacorn pertama dan satu-satunya di Filipina.

GCash adalah penyokong kuat Tujuan Pembangunan Lestari PBB (SDGs), terutamanya SDG PBB 5,8,10, dan 13, yang memberi tumpuan kepada keselamatan & keamanan, pemasukan kewangan, kepelbagaian, keadilan dan inklusi serta tindakan segera untuk memerangi perubahan iklim dan kesannya, masing-masing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)