(SeaPRwire) –   BEIJING, Feb. 8, 2024 — Semasa satu majlis perbincangan pelaburan baru-baru ini dengan Barron’s China, Weiming Soh, seorang tokoh berpengalaman dalam industri automotif Singapura dan pengasas-pengerusi syarikat kenderaan pintar premium BeyonCa, menyokong penubuhan ekosistem perindustrian baru untuk menangani kepecahan dalam rantai bekalan tradisional.

China telah memimpin secara global kerana kelebihan penjelajahan awal, kecekapan kos, dan kemahiran kejuruteraan yang kukuh dalam peralihan pengelektrikan, muncul sebagai pengeksport kereta terbesar di dunia,” kata Soh. “Walau bagaimanapun, gangguan rantai bekalan tradisional yang disebabkan oleh deglobalisasi, dipercepatkan oleh wabak COVID-19, adalah suatu realiti yang kita perlu hadapi.”

“Industri EV perlu menubuhkan ekosistem baharu dengan peranan pemain baharu dan model kerjasama, membentuk arah masa depan industri dan memudahkan Re-Globalisasi,” tegas Soh, tambah bahawa peranan antara OEM dan OEM, dan antara OEM dan rakan kongsi rantai bekalan akan berubah daripada hubungan perolehan yang mudah kepada perkongsian.

Menurut pandangan Soh, ekosistem baharu selari dengan perubahan dalam pembinaan automotif, ciri-ciri, peranan dan fungsi kenderaan elektrik dan pintar, meliputi dari dalam kereta, di sekitar kereta, dan melepasi kereta.

Di dalam kereta, ini melibatkan platform modular yang terdiri daripada Skateboard Chassis, Paket Bateri Skalabiliti, E-Powertrain, platform komputasi perkakasan E/E pusat, infrastruktur, pepejal, dan bahagian atas, terutamanya tercermin dalam reka bentuk dan konektiviti, menurut Soh.

Di sekitar kereta, beliau membincangkan infrastruktur pengecasan, meliputi teknologi pengecasan pantas, V2X, dan pertukaran bateri.

Akhirnya, melepasi kereta bertujuan untuk memberikan pengguna pengalaman terpadu, memasukkan perkhidmatan seperti insurans dan kesihatan, dipacu oleh teknologi AI seperti penglihatan komputer, pemprosesan bahasa semula jadi, dan pengenalan video/ucapan.

“Dengan pengenalan pantas model asas AI ke dalam bidang automotif, kereta pintar telah menjadi titik tumpuan persaingan masa depan dalam industri kenderaan elektrik. Ini menandakan perubahan proses pengeluaran dan model perniagaan, menunjukkan bahawa OEM tidak lagi boleh beroperasi secara terasing dari R & D hingga pengeluaran perindustrian ke pasaran dan pembangunan pengguna dan operasi,” beliau menerangkan. “Ketakterelakan ini menandakan munculnya ekosistem perindustrian baharu yang ditandai oleh R & D kerjasama, co-IP, data tertutup, dan lebih.”

Pada tahun 2021, Soh, bersama-sama pasukan veteran industri yang terkemuka, mengasaskan BeyonCa. Diletakkan untuk bersaing dengan siri kereta mewah seperti Mercedes-Benz, BMW dan Audi, BeyonCa bertujuan untuk mendefinisikan segmen kenderaan pintar super-mewah melalui reka bentuk cemerlangnya oleh bekas pereka Bentley Dirk van Braeckel, kemahiran kraftangan yang teliti, pengalaman pintar dan perkhidmatan berdasarkan senario di dalam, di sekitar dan melepasi kereta.

Disokong oleh pelabur strategik Renault dan Dongfeng, BeyonCa telah mengadakan perkongsian strategik dengan kerajaan Zhejiang Province, dan menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan Syarikat Pelaburan Pelbagai Al Faisaliah Holding (AFG), kumpulan pelaburan pelbagai terkemuka berpangkalan di Riyadh, ibu negara Arab Saudi, bertujuan untuk membangunkan pasaran EV di Timur Tengah.

“Kadar penetrasi kenderaan elektrik di Timur Tengah dijangka meningkat daripada 1% semasa kepada anggaran 20-27% menjelang 2030, manakala Asia Tenggara dan wilayah Pasifik dijangka meningkat daripada 1% semasa kepada anggaran 30-45%. Wilayah-wilayah ini akan menjadi tumpuan utama perkembangan perniagaan antarabangsa kami,” mendedahkan Soh semasa majlis perbincangan tersebut.

Beliau menegaskan bahawa rantai bekalan yang sempurna adalah kelebihan terbesar industri automotif China. Memajukan global bukan sahaja tentang mengeksport kenderaan lengkap; lebih penting lagi, ia melibatkan penjelajahan ke luar negara bersama rakan kongsi rantai bekalan untuk menubuhkan ekosistem di pasaran tempatan. Ini menandakan ekosistem globalisasi, membolehkan usaha penggunaan tempatan yang lebih baik.

“Penggunaan tempatan perlu berdasarkan gabungan sumber tempatan,” kata Soh. “Pusat kecekapan dan pembangunan ekosistem kami akan berpusat di Singapura, yang komited untuk menjadi hab global, manakala Indonesia dan Filipina, dengan sumber nikel berlimpah, sesuai untuk menubuhkan pusat pemprosesan di sini.”

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.