• Sambutan bermula pada Hari Nutella Sedunia 2024 – kini dalam tahun ke-17 – dan akan dihidupkan sepanjang tahun melalui kempen global #GiveANutellaSmile syarikat itu
  • Ulang tahun tonggak sejarah menandakan enam dekad Nutella menyebarkan sikap positif, menyatukan orang bersama, dan membawa rasa dan kenikmatan yang tidak tertandingi ke meja di seluruh dunia
  • Dengan rasanya yang unik, syarikat ikonik global ini kini telah mencipta satu julat produk Nutella untuk dinikmati pada pelbagai keadaan, dan akan terus mencari cara baru untuk menggembirakan peminatnya selama dekad akan datang.

(SeaPRwire) –   LUXEMBOURG, 5 Feb 2024 — Hari ini, apabila peminat di seluruh dunia sekali lagi bersatu untuk menyambut Hari Nutella Sedunia, Nutella ® menandakan satu lagi tonggak utama apabila memulakan sambutan ulang tahun ke-60nya.

Giovanni Ferrero Executive Chairman Ferrero

Giovanni Ferrero Executive Chairman Ferrero

Selama enam dekad terakhir, jutaan orang telah memulakan hari mereka dengan Nutella untuk menyebarkan sikap positif, menyatukan orang bersama, dan membawa rasa dan kenikmatan yang tidak tertandingi ke meja mereka. Daripada permulaan yang sederhana di Itali, syarikat kini menyebarkan senyuman di lebih 170 negara di seluruh dunia.

Semasa ini, Nutella telah berkembang menjadi jenama global ikonik. Walau bagaimanapun, ia bermula dengan kisah inspirasi penciptaan dan dedikasi. Produk yang akan menjadi Nutella telah dibangunkan oleh pengasas Kumpulan Ferrero, Pietro Ferrero. Berikutan kekurangan bekalan koko selepas Perang Dunia Kedua, resipi asal menggunakan sedikit koko – yang jarang pada masa itu – dan menambah hazelnut, keistimewaan tempatan di Piedmont, Itali. Kemudian, pada 1964, sementara kebanyakan masih membuat coklat pepejal, anak lelaki Pietro, Michele Ferrero, memajukan produk dan mencipta penyebar Nutella seperti yang dikenali dan dicintai hari ini.

Roh inovasi dan keusahawanan ini masih hidup 60 tahun kemudian dan telah membantu Nutella berkembang dan memperkenalkan satu julat pengalaman produk baru, menawarkan lebih banyak cara untuk menikmati Nutella. Daripada melancarkan makanan ringan pertamanya dengan Nutella &GO! pada 2005, Nutella B-ready yang boleh dimakan segera pada 2015, Biskut Nutella – biskut tawar pertama dan sahaja dengan inti krim Nutella pada 2019. Baru-baru ini, jenama itu memperluaskan julatnya dengan produk roti segar seperti Nutella Muffin yang dilancarkan pada 2020 dan Nutella Croissant pada 2023. Tanpa lupa bahawa, pada 2017, Nutella Café dibuka di Chicago, menarik pengunjung dari seluruh dunia dan mencipta destinasi untuk peminat Nutella.

Giovanni Ferrero, Pengerusi Eksekutif Kumpulan Ferrero, berkata: “Ketika kami menandakan ulang tahun tonggak ini, kami merayakan Nutella – jenama global yang dicintai didorong oleh semangat inovasi dan dekad kepakaran. Melalui rasa Nutella yang tidak tertandingi, kami kini telah mencipta satu julat pengalaman produk baru: Nutella B-ready, Biskut Nutella, Nutella Muffin dan Croissant. Memandang ke hadapan, kami komited untuk mengukuhkan warisan ini, mencari lagi cara untuk menawarkan peminat sikap positif dan pilihan. Kami telah menyebarkan senyuman di seluruh dunia selama 60 tahun dan melalui dedikasi, kreativiti, dan inovasi, Nutella akan terus membuat dunia tersenyum selama tahun akan datang.”

Nutella merupakan jenama yang meletakkan sikap positif di hatinya, percaya bahawa sikap optimis memberi kesan kepada hari kita dan hari orang di sekeliling kita. Wawasan Nutella ialah menggunakan sikap positif sebagai kuasa untuk kebaikan – dengan memulakan menyebarkan senyuman. Itulah sebabnya pada ulang tahun ke-60, Nutella akan merayakan detik sejarah ini dengan menyebarkan kuasa sikap positif dengan kempen #GiveANutellaSmilenya – mencipta kesempatan untuk tersenyum merentasi geografi, kerana senyuman adalah berjangkit – semakin banyak kita tersenyum semakin mereka merebak. 

Di acara sambutan di seluruh dunia, orang akan digalakkan untuk menyatukan orang bersama dan tersenyum dengan Nutella. Syarikat juga akan melancarkan siri jar Nutella edisi terhad baru, setiap satu menampilkan watak-watak yang kita kenali dalam orang yang membuat kita tersenyum – dari tukang masak kepada bintang rock, dari pemimpi kepada romantik.

Bersama-sama dengan jar, Nutella juga akan melancarkan aktiviti digital khas untuk pengguna melalui konfigurator jar istimewa hanya tersedia di , menjemput semua orang untuk merayakan ‘pemberi senyuman’ mereka dengan mencipta stiker peribadi dan mesej untuk jar mereka.

Untuk membantu merayakan ulang tahun, orang digalakkan untuk melawat laman web Nutella untuk maklumat lanjut mengenai acara #GiveANutellaSmile di kawasan mereka dan bagaimana mereka boleh membantu Nutella menyebarkan senyuman.

Untuk pertanyaan media, sila hubungi  

Mengenai NUTELLA®

Nutella® dilahirkan pada 1964. Penyebar hazelnut berkoko unik yang jutaan orang di seluruh dunia cintai, dibuat oleh Ferrero dengan pemilihan kualiti bahan,  penjagaan dan dedikasi ke setiap langkah pengeluarannya.

Hari ini, Nutella® boleh didapati di lebih 170 negara di seluruh dunia dan dengan rasanya yang unik telah mencipta satu julat produk yang anda boleh nikmati merentasi pelbagai keadaan, dari Nutella B-ready kepada Biskut Nutella, dari Nutella Muffin kepada Nutella Croissant.

Pada 2024, ia merayakan 60 tahun menyebarkan senyuman melalui dedikasi, kreativiti, dan inovasi.

Untuk maklumat lanjut lawati nutella.com

Mengenai KUMPULAN FERRERO

Ferrero memulakan perjalanannya di bandar kecil Alba di Piedmont, Itali, pada 1946. Hari ini, ia merupakan salah satu syarikat makanan manis terkemas terbesar di dunia, dengan lebih 35 jenama ikonik dijual di lebih 170 negara. Kumpulan Ferrero membawa kegembiraan kepada orang di seluruh dunia dengan makanan ringan dan gula-gula yang dicintai seperti Nutella®, Kinder®, Tic Tac®, dan Ferrero Rocher®. 

Lebih 40,000 pekerja berdedikasi untuk membantu orang merayakan momen istimewa hidup. 

Budaya keluarga Kumpulan Ferrero, kini dalam generasi ketiga, berdasarkan komitmen kepada kualiti dan kecemerlangan, warisan dan komuniti di mana kami beroperasi. 

Untuk maklumat lanjut lawati Ferrero.com

 

Nutella 60Y Jar The Birthday Star

Nutella 60Y Jar The Birthday Star

 

Product Range Nutella 1

Product Range Nutella 1

 

Product Range Nutella 3

Product Range Nutella 3

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.