(SeaPRwire) –   LAGOS, Nigeria, Nov. 21, 2023 — Semenjak dunia menanti sidang iklim PBB (COP28) yang akan datang di Dubai. Nigeria telah membuat kemajuan besar dalam mengadopsi mobiliti elektrik, menunjukkan komitmen yang kukuh terhadap pengangkutan yang lestari dan lebih bersih. Yang Amat Berhormat, Timbalan Presiden Kashim Shettima menekankan komitmen ini di Istana Presiden ketika beliau memeriksa stesen mengisi solar untuk e-mobiliti yang berpusat di Rumah Negara, menunjukkan komitmen Nigeria untuk memacu alternatif yang ramah alam sekitar.

H.E. Kashim Shettima, Timbalan Presiden Nigeria, dan Damilola Ogunbiyi, CEO Sustainable Energy for All, memeriksa penyelesaian e-mobiliti di Rumah Negara di Lagos.

H.E. Kashim Shettima, Timbalan Presiden Nigeria, dan Damilola Ogunbiyi, CEO Sustainable Energy for All, memeriksa penyelesaian e-mobiliti di Rumah Negara di Lagos.

Timbalan Presiden Shettima menekankan rancangan ambisius Nigeria untuk Strategi Mobiliti-e, direka untuk meletakkan negara sebagai perintis dalam pengangkutan lestari di benua Afrika. “Pelaksanaan mobiliti-e selari dengan Pelan Peralihan Tenaga Nigeria (ETP), menangani pelepasan gas, pencemaran udara, dan kebimbangan keselamatan tenaga sambil memastikan masa depan yang lebih hijau bagi rakyat Nigeria,” kata Timbalan Presiden Kashim Shettima.

Pelan Peralihan Tenaga Nigeria (ETP), disokong oleh rakan seperti Sustainable Energy for All (SEforALL) dan Global Energy Alliance for People and Planet (GEAPP), menunjukkan sektor pengangkutan menyumbang 28.4% pelepasan; dengan ETP menganjurkan peralihan kepada teknologi pengangkutan beremisi rendah.

Kerajaan persekutuan Nigeria secara aktif menyokong peralihan ini, yang termasuk meningkatkan kapasiti pemasangan tempatan untuk kenderaan elektrik, menubuhkan infrastruktur mengisi dan membolehkan penyertaan sektor swasta.

Nigeria, melalui inisiatif ini, menunjukkan kesiapannya untuk mengambil alihan pilihan yang lebih bersih dan hijau; dan perjalanan peralihan tenaganya adalah lambang potensi transformasi tenaga lestari dalam membentuk masa depan negara-negara Afrika.

Semenjak ia menjangka ke COP28, negara itu berhasrat memanfaatkan momentum ini untuk menarik pelaburan global dan memupuk perkongsian untuk masa depan yang lebih bersih dan cekap tenaga.

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)