PASUKAN MotoGP akan menggunakan jentera sama pada permulaan musim 2021 sebagai langkah penjimatan kos susulan impak kewangan disebabkan pandemik koronavirus.

Pegawai perlumbaan mengumumkan semalam tiada kerja pembangunan dibenarkan ke atas motosikal musim ini.

“Perubahan ini bagi mengurangkan kos akibat krisis Covid-19 di samping memastikan persaingan yang adil selain mengekalkan nilai hiburan sukan itu dan integriti kejohanan,” menurut Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM) dalam satu kenyataan.

“Tidak akan ada sebarang alat ganti terbaru diluluskan ketika musim 2020 dan ia berkuatkuasa kepada semua pengeluar. Pengeluar mesti memulakan musim 2021 menggunakan alat ganti diluluskan pada Mac 2020.”

Ini bermakna tiada pasukan konsesi Honda, Yamaha, Ducati dan Suzuki dapat membangunkan enjin mereka ketika kempen 2021 dan penunggang hanya dibenarkan menggunakan dua jentera setiap musim.

Pembekuan pembangunan enjin berkuatkuasa sehingga penghujung musim 2021 turut membabitkan kedua-dua kategori Moto2 dan Moto3.

Lapan perlumbaan pertama musim 2020 dibatalkan atau ditangguh. MotoGP Jerman di Sachsenring yang sepatutnya berlangsung pada 21 Jun turut bakal menerima nasib sama susulan perlanjutan pengharaman acara perhimpunan besar-besaran oleh kerajaan negara itu.