(SeaPRwire) –   Singapura panduan amalan komunikasi terbaik ESG yang pertama: Laporan Trend Komunikasi Pekerja 2024 – Tanggungjawab dan Kelestarian di Tempat Kerja

SINGAPURA, 1 Februari 2024 — Rothman & Roman Group menghasilkan, pada 1 Februari 2024, Laporan Trend Komunikasi Pekerja 2024 – Tanggungjawab dan Kelestarian di Tempat Kerja, yang bertujuan untuk memantau aktiviti komunikasi pekerja berkaitan ESG (Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus) daripada pemain kunci dalam ekonomi Singapura.

Laporan Trend Komunikasi Pekerja 2024 – Tanggungjawab dan Kelestarian di Tempat Kerja
Laporan Trend Komunikasi Pekerja 2024 – Tanggungjawab dan Kelestarian di Tempat Kerja

Memfokuskan kepada sukarelawan, penglibatan dan penyertaan, pengumpulan ini menggabungkan amalan terbaik mengenai tiga topik: 1. Pendidikan dan Perkongsian Pengetahuan; 2. Kepelbagaian, Keadilan, Penglibatan (DEI) dan Tanggungjawab Sosial; dan 3. Kelestarian dan Pemuliharaan Alam Semulajadi, memberikan platform untuk mereka yang memberi inspirasi melampaui organisasi mereka dengan idea, visi, dan penyelesaian mereka. 

Dalam mengumpulkan kompilasi ini, matlamat kami adalah untuk menonjolkan pelbagai syarikat, industri, dan inisiatif, mengambil contoh kami daripada penerima Anugerah Kelestarian EuroCham dan AmCham dalam tahun-tahun kebelakangan ini serta daripada laporan media. Walaupun kami telah menemui pelbagai inisiatif yang kaya, kami mengakui batasan semulajadi pemilihan kami, yang dengan itu bukanlah lengkap. 

Penerbitan Kumpulan Rothman & Roman menyajikan 34 syarikat – 16 wawancara yang memberikan pandangan dan 18 kajian kes yang menarik – menunjukkan pemikiran pemimpin perniagaan Singapura tentang komunikasi dan penglibatan pekerja dalam ESG, dan usaha mereka, dalam amalan, untuk mencapai matlamat mereka. Panorama hasil daripada trend komunikasi pekerja Singapura dalam ESG adalah salah satu komuniti perniagaan yang komited mendalam kepada penjagaan alam sekitar, hormat menghormati, bantuan, dan kerjasama—nilai-nilai yang bergaung secara meluas. Semakin besar penglibatan pekerja dalam projek ESG sesebuah syarikat, semakin besar impak projek-projek itu ke atas syarikat dan masyarakat secara umum, adalah salah satu daripada pengajaran utama daripada penerbitan pertama jenis ini. 

Aktiviti sukarelawan dan derma juga diperhatikan mendominasi usaha korporat, dengan syarikat-syarikat Singapura mempamerkan komitmen luar biasa untuk memberi dan mencipta nilai untuk masyarakat di mana mereka beroperasi. Syarikat-syarikat cemerlang dalam sukarelawan dan derma, memberi kesan kepada pelbagai isu sosial dan memberi manfaat kepada pelbagai kumpulan, terutamanya warga emas, kurang terdidik dan kanak-kanak. Usaha alam sekitar utama termasuk pemuliharaan alam semulajadi, penjagaan air dan pengurusan sisa. Laporan itu mencatat bahawa lebih 30 syarikat yang diwakili dalam penerbitan ini secara kolektif telah menyumbangkan lebih daripada 100,000 jam sukarelawan dan mengumpul jumlah lebih daripada S$80 juta untuk tujuan sosial.  

Seperti yang dinyatakan oleh Bhavani Krishnasamy, Pengurus Besar International PR Training Pte Ltd, “Sudah tiba masanya bagi organisasi untuk mempelajari amalan terbaik yang diamalkan oleh organisasi dan syarikat lain, dan terus meningkatkan momentum penglibatan pekerja sepanjang tahun-tahun pandemik. Laporan ini akan membantu anda meningkatkan strategi penglibatan pekerja anda pada masa hadapan.” 

Vanessa Wan, Naib Presiden Institute of Public Relations Singapore, menekankan: “Titik permulaan bukan sahaja tentang memaklumkan pekerja; Ia adalah sama ada syarikat mempunyai pendirian yang jelas tentang kepelbagaian, inklusiviti, dan kelestarian, dan diikuti melalui semua tindakan dan keputusannya.”  

Contoh-contoh dalam laporan ini dengan sempurna menggambarkan bahawa projek ESG yang direka dengan baik, dilaksanakan dengan penglibatan pekerja, boleh membawa perubahan yang besar di dalam dan di luar syarikat: Ia boleh membentuk iklim sosial yang lebih luas dan budaya korporat. Seperti yang dinyatakan oleh Daniel O’ Connor, Ketua Pegawai Sumber Manusia ALBA dan Pengerusi Bersama Jawatankuasa Pembangunan Sumber Manusia Eurocham Singapura: “Dialog berkaitan kelestarian sering sangat kompleks dan berlapis. Ia memerlukan syarikat untuk membentuk visi jelas tentang bagaimana mereka melihat peranan mereka dalam ekosistem yang lebih besar di mana mereka beroperasi dan mendapat manfaat daripadanya, dan menggunakan ini untuk menyusun semula model perniagaan mereka, dengan fokus kepada aktiviti ‘menang-menang-menang’ yang menjana nilai pada pelbagai peringkat berbanding menggunakan taktik jenis sifar-sifar yang lebih tradisional.” 

“Tanggungjawab dan Kelestarian di Tempat Kerja 2024” boleh menjadi gelung maklum balas penting untuk perniagaan: Ia menunjukkan bahawa usaha mereka dihargai, dan pencapaian dan prestasi mereka diiktiraf. Tetapi ia juga merupakan gelung maklum balas yang sama penting untuk pekerja yang terlibat dalam aktiviti ESG, menenangkan mereka bahawa mereka bekerja ke arah matlamat yang baik, secara berkesan dan cara yang kelihatan ke dunia luar apabila mereka terlibat dalam aktiviti-aktiviti komuniti ini.  

Selain itu, ia bertujuan untuk berfungsi sebagai sumber idea di mana mereka yang sedang membina atau memperluaskan portfolio ESG mereka sendiri boleh belajar dengan keyakinan. “Kami yakin bahawa kedua-dua perniagaan dan masyarakat akan mendapat manfaat daripada penerbitan kami: kami boleh membantu mencipta budaya di mana kejayaan perniagaan dan kesejahteraan sosial tidak saling eksklusif, tetapi saling menguatkan,” kata Zsófia Balatoni, Editor penerbitan dan Ketua Strategi Kumpulan Rothman & Roman. 

Laporan Trend Komunikasi Pekerja 2024 – Tanggungjawab dan Kelestarian di Tempat Kerja boleh dimuat turun di sini:

Mengenai Kumpulan Rothman & Roman 

Rothman & Roman ialah agensi komunikasi bersepadu berperanan penuh yang diiktiraf secara global, selalu diiktiraf oleh lebih 200 anugerah antarabangsa dan tempatan yang mulia dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Dengan rekod terbukti sejak 2007, kami bekerjasama dengan syarikat MNC dan perniagaan inovatif di 30 negara, menawarkan perkhidmatan komunikasi bersepadu tempatan dan antarabangsa. Bidang perkhidmatan utama termasuk sokongan pemasukan pasaran, pelancaran produk, strategi dan kempen komunikasi ESG, IPO, pengurusan reputasi, dan penglibatan pekerja. Lancar dalam lebih 20 bahasa tempatan, pasukan kami memanfaatkan dekad pengalaman komunikasi dan ESG tempatan dan antarabangsa untuk menyediakan penyelesaian serantau yang menyeluruh walaupun di rantau yang mencabar secara politik dan budaya. Khusus dalam pasaran maju dan membangun di Eropah dan Asia Tenggara, kami komited untuk meningkatkan pertumbuhan perniagaan dan reputasi melalui fokus kami kepada komunikasi berasaskan tujuan. 

Maklumat lanjut di

Untuk pertanyaan media, sila hubungi:        

Tashan Kassey | |  

Diana Estella Peter | |

Rothman & Roman Group
Rothman & Roman Group

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.