(SeaPRwire) –   TOKIO, 6 Februari 2024 — Onward Security, sebuah syarikat DEKRA, telah layak sebagai salah satu pembekal perkhidmatan pengujian dan pensijilan peralatan IoT yang pertama melalui METI (Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri.) Dengan memenuhi piawaian perkhidmatan keselamatan METI, yang menambah kategori pengujian keselamatan IoT buat kali pertama pada tahun 2023, Onward Security bangga menawarkan perkhidmatan pematuhan dan penilaian keselamatan siber, termasuk Amazon Alexa, Alexa Auto, ETSI EN 303 645, dan RED-DA, untuk jenama dan pembuat IoT di Jepun.

Kerajaan di banyak negara sedang mengambil tindakan konkrit dengan merumuskan peraturan wajib, termasuk CRA, RED-DA, dan PSTI. Ia akan menjadi penting bagi pembuat untuk menubuhkan kerjasama jangka panjang dengan CB dan makmal keselamatan siber untuk memenuhi keperluan.
Kerajaan di banyak negara sedang mengambil tindakan konkrit dengan merumuskan peraturan wajib, termasuk CRA, RED-DA, dan PSTI. Ia akan menjadi penting bagi pembuat untuk menubuhkan kerjasama jangka panjang dengan CB dan makmal keselamatan siber untuk memenuhi keperluan.

Menurut institut penyelidikan pasaran IMARC, pasaran keselamatan IoT Jepun dijangka mengalami kadar pertumbuhan tahunan purata sebanyak 32.82% dari tahun 2024 hingga 2032 disebabkan oleh peningkatan kejadian pelanggaran keselamatan dan insiden yang penting yang berkaitan dengan peranti IoT. Akibatnya, organisasi semakin menyedari keperluan penting bagi penyelesaian keselamatan siber untuk melindungi rantai bekalan mereka. “Pada tahun-tahun kebelakangan ini, kerajaan dan pengawal selia industri telah menggesa piawaian keselamatan yang lebih ketat, memaksa perniagaan untuk melabur dalam produk dan perkhidmatan keselamatan siber,” kata Morgan Hung, Pengurus Besar Onward Security, sebuah syarikat DEKRA.

Kerajaan di banyak negara sedang mengambil tindakan konkrit dengan merumuskan peraturan wajib, termasuk:

  • Akta Daya Tahan Siber Kesatuan Eropah (CRA)
  • Akta Peralatan Radio Kesatuan Eropah – Akta Berdelegasi (RED-DA)
  • Akta Keselamatan Produk dan Infrastruktur Telekomunikasi UK (PSTI)

Berikut adalah penting walaupun tidak wajib pada masa sekarang.

  • Program Tanda Cyber Trust Amerika Syarikat
  • Skim Pelabelan Makmal Keselamatan Singapura (CLS)

Di Jepun, METI telah mengambil kira secara serius untuk memerlukan pembuat IoT mematuhi skim penilaian keselamatan mereka, yang sedang dibangunkan dan dijangka dikeluarkan pada tahun 2024. Ia akan menjadi penting bagi pembuat untuk menubuhkan kerjasama jangka panjang dengan badan pensijilan dan makmal keselamatan untuk memenuhi keperluan.

Mengenai METI

Untuk memperkukuh langkah-langkah keselamatan siber Jepun, METI (Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri) telah menubuhkan Piawaian Perkhidmatan Keselamatan untuk menilai perkhidmatan keselamatan bagi berusaha untuk mengekalkan dan meningkatkan kualiti perkhidmatan.  

Mengenai Onward Security

Onward Security, sebuah syarikat DEKRA, menyediakan penyelesaian pematuhan IoT keselamatan siber. Memiliki makmal keselamatan siber paling lengkap di Asia dengan akreditasi ISO 17025. Ia telah komited kepada pengujian produk dan pensijilan IoT untuk pelanggan mematuhi piawaian industri, termasuk Amazon Alexa, Alexa Auto, ETSI EN 303 645, dan peraturan global seperti RED-DA dan PSTI. Akibatnya, produk mereka boleh memenuhi pasaran tanpa risiko denda untuk ketidakpatuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.