(SeaPRwire) –   Prestasi tinggi, chipset yang sangat cekap tenaga akan membuka lembaran baru inovasi AI generatif di kalangan telefon pintar premium

HSINCHU, 21 Nov. 2023 — hari ini mengumumkan Dimensity 8300, chipset yang direka untuk telefon pintar 5G premium. Sebagai SOC terbaru dalam rangkaian Dimensity 8000, chipset ini menggabungkan keupayaan AI generatif, penjimatan tenaga yang rendah, teknologi permainan adaptif, dan sambungan pantas untuk membawa pengalaman tahap bendera ke segmen telefon pintar 5G premium.

MediaTek Dimensity 8300 infographic
MediaTek Dimensity 8300 infographic

Berdasarkan proses 4nm generasi kedua TSMC, Dimensity 8300 mempunyai octa-core CPU dengan empat teras Arm Cortex-A715 dan empat teras Cortex-A510 dibina pada arsitektur CPU terkini v9 Arm. Dengan konfigurasi teras yang kuat ini, Dimensity 8300 mempamerkan prestasi CPU yang lebih pantas 20% dan peningkatan puncak 30% dalam kecekapan tenaga berbanding generasi chipset sebelumnya. Selain itu, penambahbaikan GPU Mali-G615 MC6 Dimensity 8300 menyediakan peningkatan prestasi sehingga 60% dan kecekapan tenaga 55% lebih baik. Tambahan lagi, kelajuan ingatan dan storan chipset yang hebat memastikan pengguna dapat menikmati pengalaman lancar dan dinamik dalam permainan, aplikasi gaya hidup, fotografi, dan lebih banyak.

“Dengan siri Dimensity 8000 yang dioptimumkan oleh MediaTek, pengguna tidak perlu memilih antara aksesibiliti dan pengalaman terkemuka seperti ingatan tahap bendera atau keupayaan AI dipercepat—mereka boleh mempunyai semuanya,” kata Dr. Yenchi Lee, Pengurus Besar Pengedaran Perniagaan Komunikasi Nirkabel MediaTek. “Dimensity 8300 membuka peluang baru untuk segmen telefon pintar premium, menawarkan pengguna AI tangan, peluang hiburan hiperrealistik, dan sambungan licin tanpa mengorbankan kecekapan.”

Dimensity 8300 ialah SOC pertama dalam kategori premium yang datang dengan sokongan AI generatif penuh, berkat pemprosesor AI APU 780 yang terpadu dalam chipset. Ini membolehkan Dimensity 8300 menyediakan sokongan kepada pembangun untuk membina aplikasi inovatif yang memanfaatkan model bahasa besar (LLM) sehingga 10B, serta pemecut stabil. APU 780 menampilkan arsitektur yang sama seperti SOC terkemuka Dimensity 9300, menghasilkan peningkatan 2 kali dalam pengiraan INT dan FP16 dan peningkatan 3.3 kali dalam prestasi AI berbanding Dimensity 8200. Keupayaan AI ini, ditambah dengan ISP Imagiq 980 HDR-14 bit MediaTek, akan meningkatkan fotografi dan penangkapan video telefon pintar premium ke tahap baru. Pengguna akan dapat menangkap video 4K60 HDR yang lebih tajam, jelas, dan merekod untuk masa yang lebih lama berkat reka bentuk Dimensity 8300 yang sangat cekap tenaga.

Untuk mengoptimumkan lagi hayat bateri, teknologi permainan adaptif HyperEngine generasi seterusnya MediaTek menawarkan peningkatan penjimatan tenaga yang maju. Dengan menggunakan algoritma prestasi eksklusif, Dimensity 8300 secara cerdas menyesuaikan diri dengan permintaan pengkomputeran dan memantau suhu peranti, mengekalkan peranti sejuk sambil mengoptimumkan permainan supaya pengguna boleh menikmati FPS penuh, lag rendah, dan penyampaian licin.

Dimensity 8300 menyokong kelajuan ultra pantas dengan modem 5G berstandard 3GPP Penerbitan-16 yang dibina dalam, yang menggunakan pengoptimuman khusus situasi untuk menyediakan sambungan yang lebih baik dalam persekitaran yang mempunyai sambungan lemah. Pengoptimuman ini meningkatkan prestasi dan julat sub-6GHz untuk pengalaman sambungan yang lebih boleh dipercayai. Modem ini menyokong pengumpulan pembawa 3CC, dengan kelajuan turun sehingga 5.17Gbps.

Ciri-ciri utama Dimensity 8300 MediaTek termasuk:

  • LP5x 8533Mbps dan uFS4.0 menyediakan peningkatan kelajuan 33% pada LPDDR dan sehingga 100% kelajuan R/W lebih pantas berbanding pendahulu Dimensity 8300.
  • MediaTek 5G UltraSave 3.0+ meningkatkan kecekapan tenaga 5G sehingga 20% dalam skenario penggunaan harian berbanding generasi sebelumnya.
  • Prestasi Wi-Fi 6E yang ditingkatkan dengan lebar jalur 160 MHz, ditambah teknologi koeksistens hybrid Wi-Fi/Bluetooth supaya aksesori nirkabel, permainan wayarles, dan peranti sambungan lain berfungsi bersama dengan licin.
  • DORA Dimensity 5G Open Resource Architecture, membolehkan pembuat peranti mencipta telefon pintar 5G yang luar biasa yang berbeza secara unik berbanding pesaing.

Dimensity 8300 akan menyokong peranti 5G yang dilancarkan di pasaran global sebelum akhir 2023. Untuk maklumat lanjut mengenai portfolio Dimensity MediaTek, sila lawati: .

Mengenai MediaTek Inc.

MediaTek Incorporated (TWSE: 2454) ialah syarikat semikonduktor global tanpa kilang yang membolehkan hampir 2 bilion peranti terhubung setahun. Kami ialah pemimpin pasaran dalam pembangunan sistem-di-cip (SoC) inovatif untuk produk mobiliti, hiburan rumah, sambungan dan IoT. Dedikasi kami terhadap inovasi telah meletakkan kami sebagai tenaga pasaran dalam beberapa bidang teknologi utama, termasuk teknologi mobiliti yang sangat cekap tenaga, penyelesaian automotif dan pelbagai produk multimedia maju seperti telefon pintar, tablet, televisyen digital, 5G, Peranti Bantuan Ucapan (VAD) dan produk pakai. MediaTek memberdayakan dan memberi inspirasi kepada manusia untuk meluaskan cakrawala dan mencapai matlamat mereka melalui teknologi pintar, dengan lebih mudah dan cekap berbanding sebelumnya. Kami bekerja dengan jenama yang anda cintai untuk membuat teknologi hebat mudah diakses untuk semua orang, dan ia menggerakkan segala yang kami lakukan. Lawati  untuk maklumat lanjut. 

Pejabat Media MediaTek:

Kevin Keating, MediaTek
+1- 206-321-7295
10188 Telesis Ct #500, San Diego, CA 92121, USA

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)