(SeaPRwire) –   Mahkamah Persekutuan Australia membuat keputusan dalam kes pengawas Australia ASIC terhadap syarikat permulaan kripto Block Earner.

SYDNEY, 12 Februari 2024Mahkamah Persekutuan Australia membuat keputusan dalam prosiding yang dibawa oleh Suruhanjaya Pelaburan dan Sekuriti Australia (ASIC) terhadap Block Earner, syarikat permulaan kripto berpangkalan di Sydney.

Keputusan Mahkamah membawa implikasi yang rumit untuk Block Earner.

Penghakiman Hakim Ian Jackman menolak dakwaan ASIC yang berkaitan dengan perkhidmatan “Access” DeFi Block Earner. Penghakiman mendapati bahawa Block Earner tidak melanggar undang-undang perkhidmatan kewangan dengan menyediakan Access. Mahkamah mendapati bahawa perkhidmatan Access bukan produk kewangan dan tidak melibatkan kelakuan perkhidmatan kewangan tidak berlesen, membolehkan Block Earner untuk terus menawarkan komponen utama perkhidmatannya. Keputusan ini menguatkan kedudukan Block Earner dalam industri sebagai pembekal penyelesaian kewangan terdesentralisasi (DeFi).

Mahkamah mendapati bahawa perkhidmatan “Earner” berpulangan tetap Block Earner, yang Block Earner tarik balik secara sukarela pada November 2022, adalah skim pelaburan terurus dan kemudahan pelaburan, dan oleh itu syarikat terlibat dalam kelakuan perkhidmatan kewangan tidak berlesen untuk produk ini. Block Earner tidak lagi menyediakan Earner.

Mempertahankan Pematuhan Peraturan:

Block Earner, dalam kenyataan rasminya, menekankan komitmennya untuk mematuhi kewajipan peraturan sambil menyediakan rakyat Australia biasa dengan akses ke manfaat DeFi. Komitmen ini mencerminkan keseimbangan yang halus yang syarikat inovatif mesti tempuh antara melangkaui sempadan dan beroperasi dalam rangka kerja undang-undang yang ditubuhkan.

Kesimpulan:

Block Earner boleh terus menawarkan Access, dan kes ini memberikan panduan untuk syarikat kripto lain yang cuba mematuhi landskap peraturan perkhidmatan kewangan Australia. Ketika industri berjuang untuk garis panduan yang jelas, kes ini menunjukkan langkah maju positif. Dapatan Mahkamah bahawa perkhidmatan Access Block Earner tidak melanggar undang-undang perkhidmatan kewangan yang relevan memberikan pandangan ke arah masa depan di mana DeFi boleh berkembang dalam landskap peraturan sedia ada, memupuk inovasi lanjut dan perubahan positif dalam ruang kripto.

Mengenai Block Earner:

Block Earner ialah FinTech Australia berdasarkan teknologi blockchain. Kami berada dalam misi untuk menyediakan antaramuka ramah pengguna bagi rakyat Australia biasa untuk mengakses manfaat kewangan terdesentralisasi. Memberikan lebih banyak kebebasan bagaimana wang mereka disimpan, bergerak, dan berkembang. Block Earner ialah pembekal aset digital, dengan peti besi digital dijamin oleh Fireblocks, pemilik aset berlesen ISO dan SOC2.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.