(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 21, 2023 — Kuaishou Technology (HK Counter:01024/RMB Counter: 81024) (the “Company” or “Kuaishou”), a leading content community and social platform, hari ini mengumumkan keputusan kewangannya yang tidak diaudit untuk tiga bulan (“Kuartal Ketiga”) dan sembilan bulan berakhir September 30, 2023.

Tanda-tanda Utama Kuartal Ketiga 2023

  • Purata DAUs di Aplikasi Kuaishou adalah 386.6 juta, menunjukkan peningkatan sebanyak 6.4% daripada 363.4 juta untuk tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Purata MAUs di Aplikasi Kuaishou adalah 684.7 juta, menunjukkan peningkatan sebanyak 9.4% daripada 626.0 juta untuk tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Jumlah GMV e-dagang(1) adalah RMB290.2 bilion, menunjukkan peningkatan sebanyak 30.4% daripada RMB222.5 billion untuk tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Jumlah pendapatan meningkat sebanyak 20.8% kepada RMB27.9 bilion daripada RMB23.1 billion untuk tempoh yang sama pada tahun 2022. Perkhidmatan pemasaran dalam talian dan penstriman langsung menyumbang 52.6% dan 34.8% masing-masing kepada jumlah pendapatan. 12.6% yang lain berasal daripada perkhidmatan lain.
  • Keuntungan kasar meningkat sebanyak 35.0% kepada RMB14.5 bilion daripada RMB10.7 bilion untuk tempoh yang sama pada tahun 2022. Margin keuntungan kasar pada suku ketiga 2023 adalah 51.7%, meningkat daripada 46.3% untuk tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Keuntungan untuk tempoh adalah RMB2.2 billion, berbanding dengan kerugian sebanyak RMB2.7 billion untuk tempoh yang sama pada tahun 2022. Keuntungan bersih diselaraskan(2) adalah RMB3.2 billion, berbanding dengan kerugian bersih diselaraskan(2) sebanyak RMB672 million untuk tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Keuntungan operasi daripada segmen domestik(3) meningkat kepada RMB3.2 bilion daripada RMB375 million untuk tempoh yang sama pada tahun 2022.

Encik Cheng Yixiao, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kuaishou berkata, “Kami terus memperluaskan perniagaan kami dan meningkatkan keuntungan kami pada suku ketiga 2023, ditumpukan oleh pertumbuhan pendapatan yang kukuh dan penambahbaikan ROI dalam perniagaan inti kami, bersama-sama dengan penekanan strategik kami terhadap kecekapan operasi. Kami berjaya menarik pengguna baru dan mengekalkan pengguna sedia ada. Pada suku ketiga, komuniti yang makmur kami mencapai purata DAU dan MAU baru yang tinggi iaitu 386.6 juta dan 684.7 juta, masing-masing, menunjukkan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 6.4% dan 9.4%, masing-masing. Kami akan terus memperkasakan pertumbuhan berkualiti tinggi di seluruh ekosistem kandungan kami yang kukuh, mengintegrasikan lebih banyak peluang monetisasi di pelbagai senario pengguna, sambil memperkaya ekosistem kami dengan kandungan yang lebih pelbagai dan memanfaatkan keupayaan teknologi maju kami. Memandang ke hadapan, kami akan terus mempromosikan inovasi dan menjelajahi peluang pertumbuhan baru yang membantu membentuk landskap industri, memberdayakan pencipta kandungan, pelanggan pemasaran, dan pedagang. Dengan melakukan ini, kami memperkukuh kedudukan kami sebagai platform utama kandungan  komuniti dan sosial serta membina masa depan yang lebih cerah untuk pemegang saham dan peserta ekosistem kami.”

Tinjauan Kewangan Kuartal Ketiga 2023

Pendapatan daripada perkhidmatan pemasaran dalam talian kami meningkat sebanyak 26.7% kepada RMB14.7 billion untuk suku ketiga 2023, daripada RMB11.6 billion untuk tempoh yang sama pada tahun 2022, terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan dalam bilangan pelanggan pemasaran, didorong oleh trafik bertambah di platform kami, portfolio produk yang berpelbagai dan operasi yang diperhalusi berdasarkan atribut industri.

Pendapatan daripada perniagaan penstriman langsung kami meningkat sebanyak 8.6% kepada RMB9.7 billion untuk suku ketiga 2023, daripada RMB8.9 billion untuk tempoh yang sama pada tahun 2022, kerana bekalan kandungan kami yang diperkaya dan pengoptimuman berterusan ekosistem penstriman langsung kami.

Pendapatan daripada perkhidmatan lain kami meningkat sebanyak 36.6% kepada RMB3.5 billion untuk suku ketiga 2023, daripada RMB2.6 billion untuk tempoh yang sama pada tahun 2022, terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan perniagaan e-dagang kami, yang ditunjukkan oleh pertumbuhan dalam GMV e-dagang kami. Pertumbuhan dalam GMV e-dagang didorong oleh peningkatan dalam bilangan pedagang aktif, bilangan pengguna e-dagang berbayar aktif dan strategi operasi yang diperhalusi.

Maklumat Kewangan Utama Lain untuk Suku Ketiga 2023

Keuntungan operasi adalah RMB2.2 billion, berbanding dengan kerugian operasi sebanyak RMB2.6 billion untuk tempoh yang sama pada tahun 2022.

EBITDA Diselaraskan(4) adalah RMB5.0 billion, meningkat daripada RMB1.0 billion untuk tempoh yang sama pada tahun 2022.

Jumlah Dana Tersedia(5) mencapai RMB55.4 billion pada September 30, 2023.

Nota:

(1) Ditempatkan atau diarahkan kepada rakan kongsi kami melalui platform kami.
(2) Kami mentakrifkan “keuntungan bersih diselaraskan” sebagai keuntungan/(kerugian) untuk tempoh yang disesuaikan dengan perbelanjaan pampasan saham dan perubahan nilai saksama pada pelaburan.
(3) Perkara yang tidak dialokasikan, yang terdiri daripada perbelanjaan pampasan saham, pendapatan lain, dan keuntungan/(kerugian) lain, tidak termasuk.
(4) Kami mentakrifkan “EBITDA Diselaraskan” sebagai keuntungan bersih diselaraskan/(kerugian) untuk tempoh yang disesuaikan dengan perbelanjaan cukai pendapatan/(manfaat), penyusutan harta alih, penyusutan aset hak guna, penyusutan aset takberwujud, dan pendapatan kewangan, bersih.
(5) Jumlah Dana Tersedia termasuk tetapi tidak terhad kepada tunai dan setara tunai, deposit masa, aset kewangan dan tunai terhad.

Tinjauan Perniagaan

Pada suku ketiga 2023, kami terus memperkasakan pertumbuhan operasi kami yang sihat dan mampan, memperluaskan alam semesta pengguna, pencipta kandungan, pelanggan pemasaran dan pedagang kami. Dengan mengintegrasikan lebih banyak senario komersial di seluruh ekosistem kami dan mengoptimumkan kecekapan operasi kami, setiap barisan perniagaan kami meluas dengan ketara dan mengalami pertumbuhan kewangan yang menakjubkan. Pada suku ketiga 2023, kami mencapai keuntungan kumpulan sebanyak RMB2.2 billion dan keuntungan bersih diselaraskan sebanyak RMB3.2 billion. Oleh itu, margin keuntungan bersih diselaraskan kami mencapai 11.4%.

Peningkatan daya saing kami diperkukuhkan oleh pertumbuhan pendapatan kami yang kukuh di seluruh segmen pemasaran dalam talian, e-dagang dan penstriman langsung inti kami, serta usaha pengoptimuman berterusan kami yang meningkatkan kecekapan operasi kami. Sebagai contoh, kami secara konsisten meningkatkan kecekapan penggunaan pelayan dan jalur lebar dengan memanfaatkan teknologi maju, dan kos pelayan dan jalur lebar kami sebagai peratusan pendapatan telah menurun secara konsisten dalam beberapa suku terakhir. Untuk mengoptimumkan lagi kecekapan kos kami, kami juga melengkapkan fasa pertama pembinaan pusat data dalaman kami sendiri – Pusat Data Pintar Kuaishou di Ulanqab, Mongolia Dalam pada Julai 2023. Sebagai salah satu pusat data terbesar di China untuk teknologi data besar dan kecerdasan buatan, pusat data eksklusif kami direka untuk menampung sehingga 300,000 pelayan, menyokong pertumbuhan pesat perniagaan kami dan memacu matlamat pembangunan berterusan kami.

Ekosistem pengguna dan kandungan

Pada suku ketiga 2023, kami mengekalkan pertumbuhan berkualiti tinggi di kalangan kedua-dua taburan pengguna dan trafik kami, disebabkan strategi pertumbuhan pengguna yang cekap, tawaran kandungan berkualiti tinggi yang meluas, dan pengoptimuman algoritma berterusan. Purata DAU dan MAU di Aplikasi Kuaishou terus tumbuh mencapai rekod baru pada suku ketiga 2023, mencapai 386.6 juta dan 684.7 juta, masing-masing, menunjukkan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 6.4% dan 9.4%, masing-masing. Purata masa harian setiap DAU di Aplikasi Kuaishou adalah 129.9 minit pada suku ketiga 2023, dan jumlah masa penggunaan kami bertambah 6.9% tahun ke tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Kami semakin memberi keutamaan kepada kecekapan dan kualiti pertumbuhan pengguna kami, mencapai penambahbaikan ROI yang konsisten, yang menghasilkan