(SeaPRwire) –   BATU KAWAN, Malaysia, 5 Feb 2024 — Pusat Membeli-Belah Klippa gembira mengumumkan lanjutan pembangunan dengan permulaan pembinaan kedai runcit tersendiri Decathlon di utara dan pengenalan Soccer Experience @ Klippa Batu Kawan, Dikuasakan oleh IKEA, menandakan lagi satu tonggak bagi destinasi pertemuan Ikano Centres di Utara Malaysia.

From left to right: Anthony Thanasegaram – Commercial Manager at Klippa Shopping Centre, Atul Gupta – Head of Business Development of Decathlon Malaysia, Jiao Li – Chief Executive Officer of Decathlon Malaysia, Takeshi Murai – Store Manager at IKEA Batu Kawan, Arnoud Bakker – Commercial Director at Ikano Centres.
Dari kiri ke kanan: Anthony Thanasegaram – Pengurus Komersial Pusat Membeli-Belah Klippa, Atul Gupta – Ketua Pembangunan Perniagaan Decathlon Malaysia, Jiao Li – Ketua Pegawai Eksekutif Decathlon Malaysia, Takeshi Murai – Pengurus Kedai IKEA Batu Kawan, Arnoud Bakker – Pengarah Komersial Ikano Centres.

Pada tahun 2023, Ikano Centres mendedahkan penambahan ketiga Decathlon ke portfolio mereka selepas Pusat Membeli-Belah MyTOWN dan Toppen. Majlis pecah tanah dua minggu lalu menandakan permulaan pembinaan kedai Decathlon seluas 20,000 kaki persegi di Pusat Membeli-Belah Klippa, dengan Ikano Centres melabur RM20 juta dalam pembangunannya. Kedai ini merupakan kedai Decathlon kedua di negeri Pulau Pinang dan usaha pertama mereka di daratan Utara Malaysia.

Tambahan pula, Klippa juga memperkenalkan Soccer Experience @ Klippa Batu Kawan, Dikuasakan oleh IKEA, satu projek bersifat komuniti dalam kerjasama dengan Soccer Experience. Sama seperti Decathlon, inisiatif ini didedikasikan untuk mempromosikan gaya hidup sihat dalam komuniti Utara Malaysia dan mengeratkan hubungan antara peminat bola sepak semua umur. Mengeluarkan kawasan seluas kira-kira 170,000 kaki persegi tanah, ruang ini termasuk dua padang dengan gelanggang terbuka 11-sebelah dan gelanggang tertutup 7-sebelah, disokong oleh dewan kelab dengan kemudahan melimpah. Kedua-dua Decathlon dan Soccer Experience @ Klippa Batu Kawan, Dikuasakan oleh IKEA selari sepenuhnya dengan strategi Ikano Centres dalam membangunkan destinasi yang sangat memberi tumpuan kepada keluarga dan gaya hidup sihat.

Arnoud Bakker, Pengarah Komersial Ikano Centres berkata “Kami gembira memulakan fasa pembangunan ini dengan permulaan pembinaan Decathlon dan pengenalan tambahan terbaru kami, Soccer Experience @ Klippa Batu Kawan, Dikuasakan oleh IKEA, ke destinasi kami. Ini memberi pelbagai penawaran runcit kami, khususnya menyesuaikan tawaran kami untuk memenuhi keperluan masyarakat Batu Kawan yang berkembang pesat. Majlis pecah tanah menandakan permulaan bab baru dalam pembangunan Klippa, memberikan sumbangan kepada matlamat kami menjadi pusat dan hab masyarakat Batu Kawan, terletak di Bandar Aspen Vision– dijangka menjadi bandar pintar pertama di Utara Malaysia dan salah satu kawasan pertumbuhan paling menarik di Malaysia. Komitmen kami untuk memperluaskan portfolio dan Klippa itu sendiri tidak berbelah bagi. Kami dalam perjalanan berterusan pertumbuhan, menambah dimensi baru ke pusat kami untuk meningkatkan pengalaman masyarakat.”

Jiao Li, Ketua Pegawai Eksekutif Decathlon Malaysia menambah, “Majlis pecah tanah ini melambangkan komitmen bersama kami untuk memberikan pengalaman yang kaya kepada masyarakat Batu Kawan dan sekitar. Di Decathlon, matlamat kami ialah untuk menggerakkan orang melalui keajaiban sukan. Kami percaya dalam mewujudkan ruang yang boleh membawa keseronokan dan manfaat sukan kepada sebanyak mungkin warga tempatan, dan kerjasama kami dengan Klippa melambangkan komitmen ini. Kami benar-benar terhormat dapat menyumbang kepada kebahagiaan dan kesihatan masyarakat Batu Kawan yang berkembang dan kami tidak sabar untuk menjadi sebahagian integral dari perjalanan masyarakat ini.”

Pembangunan bercampur guna Klippa meliputi 51 ekar tanah, dengan Jumlah Keluasan Kemasukan Kotor (GBA) 6.5 juta kaki persegi dan Jumlah Nilai Pembangunan Kemasukan Kotor (GDV) RM3.5 bilion. Pembangunan bercampur guna masa depan sedang dijalankan dan akan termasuk 800,000 kaki persegi pusat membeli-belah, menambah di atas ruang runcit semasa 660,000 kaki persegi.

Dengan Nilai Pembangunan Kemasukan Kira-kira RM1 bilion, komponen runcit pembangunan dijangka menampilkan kira-kira 300 tenant, di atas tenant semasa. Ini mewakili langkah penting ke arah meningkatkan Pusat Membeli-Belah Klippa sebagai destinasi pertemuan untuk masyarakat mencipta sambungan yang bermakna.

Bakker menambah, “Di Klippa, kami sudah membuka pelbagai penawaran, termasuk kedai runcit penuh, stesen minyak dengan konsep makanan dan minuman melalui pemanduan, lebih banyak gerai makanan dan minuman, dan kemudahan lain yang menjadi sebahagian penting kehidupan seharian masyarakat. Selari dengan pendekatan pembangunan berperingkat Klippa, penambahan ini memberi tumpuan kepada penawaran yang relevan dengan masyarakat yang berkembang, berbanding membina ruang hanya untuk mengisi kekosongan. Dengan kadar penghunian 99% dalam fasa awal Klippa, kami yakin maju ke hadapan dengan fasa pembangunan berikutnya. Ini hanyalah permulaan, dan kami berharap memperkenalkan lebih banyak penawaran pelbagai dan inovatif pada masa hadapan untuk mewujudkan destinasi bagi ramai.”

Tambahan pula, bersama-sama unsur komersial bercampur guna, pelan induk pembangunan Klippa juga termasuk komponen mengandungi unit kediaman, dengan rancangan untuk kira-kira 4,000 hingga 4,500 unit akan dibangunkan. Pembangunan keseluruhan dijangka siap dalam tempoh 6 hingga 9 tahun. Nilai Pembangunan Kemasukan untuk komponen bercampur guna dianggarkan antara kira-kira RM2 hingga RM2.5 bilion.

Pusat Membeli-Belah Klippa menjemput orang ramai menyertai sambutan tonggak penting ini dan berharap memperkenalkan lebih banyak pembangunan menarik tidak lama lagi. Tetap berhubung dengan kami di Instagram dan jangan lupa melihat rancangan perkembangan kami ke negara Asia Tenggara lain sepanjang tahun 2024, kerana kami terus memperkukuh portfolio yang berkembang.

Tentang Ikano Centres

Portfolio pusat membeli-belah kami adalah pusat dan hab masyarakat kami, mencipta kehidupan seharian yang lebih baik untuk 100 juta pengunjung yang melawat kami setiap tahun. Bersama kedai IKEA kami, kami mencipta tempat pertemuan untuk rakan dan keluarga untuk menikmati hari yang selamat dan menyeronokkan. Kami juga membangunkan tanah dan melabur dalam hartanah perumahan, pejabat dan jenis hartanah lain untuk mencipta destinasi yang hidup, bekerja dan bermain. Dengan ambisi kuat untuk memperluaskan portfolio, kami kini mengendalikan lima tempat pertemuan di Malaysia dan Thailand termasuk IPC dan MyTOWN di Kuala Lumpur, Toppen di Johor Bahru, Klippa, fasa pertama pusat membeli-belah kami di Pulau Pinang, dan Megabangna di Bangkok. Kami adalah sebahagian Ikano Retail, satu-satunya pemegang lesen IKEA di dunia dimiliki oleh keluarga Kamprad yang mengasaskan IKEA. Untuk maklumat lanjut, lawati laman Ikano Centres atau halaman kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.