(SeaPRwire) –   KUZHOU, China, 4 Februari 2024 — Ini adalah laporan dari China.org.cn:

Children stand on either side of the temple's doorstep in a ritual to mark the beginning of spring in Miaoyuan village, Zhejiang province, on Feb. 4, 2024. [Photo/China.org.cn]
Children stand on either side of the temple’s doorstep in a ritual to mark the beginning of spring in Miaoyuan village, Zhejiang province, on Feb. 4, 2024. [Photo/China.org.cn]

Kampung Miaoyuan di bandar Quzhou, wilayah Zhejiang mengadakan upacara ritual pada Ahad untuk menandakan kedatangan musim bahar berdasarkan takwim Cina tradisional.

Upacara ini menandakan Lichun, salah satu daripada 24 istilah suria dalam takwim qamari Cina. Lichun menandakan permulaan musim bahar dan tahun baharu bagi petani.

Upacara bermula pada 9 pagi di sebuah kuil tempatan di mana peserta menawarkan bakul bunga dan persembahan korban kepada Dewa Musim Bahar Cina purba. Mereka berdoa untuk hasil yang melimpah dan kemakmuran pada tahun yang akan datang.

Salah satu titik tertinggi upacara ini ialah ritual ‘Whip the Spring Ox’. Seorang penduduk kampung membimbing sebuah kereta lembu untuk menggembur sawah, manakala seorang kanak-kanak menjinjing lembu sambil menyanyikan lagu rakyat.

Kampung ini juga menganjurkan aktiviti-aktiviti lain, seperti pasar terbuka, pameran makanan dengan hidangan bertema musim bahar (seperti kuih bahar, roti gulung bahar, dan pancake bahar), dan pameran foto, lukisan, dan sajak.

Kampung di timur China menyambut musim bahar dengan ritual kuno

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.