(SeaPRwire) –   Makmal Kecerdasan Buatan (AI) khusus untuk menyokong penyelidikan dan pembangunan teknologi kewangan KakaoBank bagi perkhidmatan perbankan mudah alih yang selamat dan mudah.

SINGAPURA, 1 Februari 2024 — Digital Realty (NYSE: DLR), pembekal terbesar di dunia bagi pusat data, kolokasi dan penghubung data awan dan pembekal, hari ini mengumumkan bahawa KakaoBank, bank mudah alih terkemuka di Korea, telah menubuhkan makmal kecerdasan buatan (AI) di pusat data ICN10 Digital Realty di Seoul. Pelaburan strategik ini, memanfaatkan infrastruktur pusat data dan kepakaran Digital Realty, akan memberdayakan KakaoBank untuk mempercepat pembangunan perkhidmatan berpandukan AI, membangunkan kandungan peribadi, dan menggalakkan penyelidikan dan pembangunan bagi perkhidmatan kewangan baharu.

[Dari kiri ke kanan] Sangwon Seo-Ketua Pasukan Infra KakaoBank, Junsik Eum-CIO KakaoBank, HyunChul Ahn-CRDO KakaoBank, JaeHong Shin-CTO KakaoBank, Chris Han-Naib Presiden dan Ketua Korea, Digital Realty, Matt Berzak-Naib Presiden, Pengurusan Portfolio, Digital Realty, SJ Lee-pengurus pusat data, Digital Realty, Jeremy Hwang-Pengarah Jualan, Korea, Digital Realty

[Dari kiri ke kanan] Sangwon Seo-Ketua Pasukan Infra KakaoBank, Junsik Eum-CIO KakaoBank, HyunChul Ahn-CRDO KakaoBank, JaeHong Shin-CTO KakaoBank, Chris Han-Naib Presiden dan Ketua Korea, Digital Realty, Matt Berzak-Naib Presiden, Pengurusan Portfolio, Digital Realty, SJ Lee-pengurus pusat data, Digital Realty, Jeremy Hwang-Pengarah Jualan, Korea, Digital Realty

KakaoBank memilih pusat data ICN10 Digital Realty kerana keupayaannya untuk menyediakan persekitaran yang berdedikasi, berprestasi tinggi dan berdaya tahan untuk menyokong pelaksanaan AI yang sangat berkesan.

Muatan kerja AI maju seperti AI pembangunan memerlukan infrastruktur kuasa dan penyejukan yang direka dengan teliti untuk menampung keperluan komputer berkuasa tinggi. ICN10 dilengkapi dengan perkhidmatan kolokasi ketumpatan tinggi yang boleh menyokong sehingga 70 kilowatt (kW) setiap rak untuk menangani permintaan muatan kerja berkomputer tinggi.

Rekabentuk pusat data bermodul dan fleksibel Digital Realty membolehkan KakaoBank dengan cepat melaksanakan penyelesaian AI mereka di ICN10, dengan ruang untuk mengembangkan seiring keperluan mereka berkembang.

Kebolehpercayaan adalah penting dalam industri perkhidmatan kewangan, di mana gangguan tiba-tiba dalam fungsian boleh membawa kepada kegagalan kepercayaan pelanggan. Pusat data ICN10 Digital Realty mempunyai infrastruktur elektrik dan mekanikal yang direka ganda untuk memastikan operasi lancar tanpa gangguan.

Data adalah penting untuk aplikasi AI, yang dipercepatkan apabila ia boleh mengekstrak wawasan merentasi set data. PlatformDIGITAL® Digital Realty menyokong penggunaan awan peribadi dengan membolehkan capaian selamat dan berprestasi tinggi kepada set data merentasi ekosistem sesebuah syarikat dengan menggunakan ServiceFabricTM Digital Realty.

Lokasi pusat ICN10 di Digital Media City Seoul, bersama dengan persekitaran neutral rangkaian, memberikan KakaoBank kelebihan dengan mengurangkan latensi dan menyediakan pelbagai pilihan sambungan kepada pusat data institusi kewangan domestik di seluruh negara.

Hyun-chul Ahn, Ketua Pegawai Penyelidikan dan Pembangunan KakaoBank, berkata: “Melalui pembukaan pusat AI, kami telah mewujudkan persekitaran untuk memperkukuh kerjasama dengan komuniti Kakao, akademia luar dan syarikat. Kami merancang untuk mempercepatkan pelbagai perniagaan dan penyelidikan berpandukan AI yang memerlukan operasi kompleks, seperti AI pembangunan dan model bahasa, untuk menarik lebih pelanggan dan terus berkembang dengan meningkatkan keupayaan teknologi kami.”

Chris Han, Naib Presiden, Ketua Korea, Digital Realty, berkata: “Korea kini menjadi tumpuan salah satu pasaran AI berkembang pesat di Asia Pasifik. Digital Realty mempunyai pengalaman luas sebagai pemboleh untuk syarikat AI global. Dengan pengalaman ini, kami tidak akan berhenti berusaha untuk menyokong inovasi AI KakaoBank dalam sektor kewangan.”

Mengenai Digital Realty
Digital Realty menyatukan syarikat dan data dengan menyediakan spektrum penuh penyelesaian pusat data, kolokasi dan penghubungan. PlatformDIGITAL®, platform pusat data global syarikat, memberikan pelanggan tempat pertemuan data yang selamat dan kaedah Pervasive Datacenter Architecture (PDx®) yang telah dibuktikan untuk menggerakkan inovasi dan mengurus cabaran Graviti Data secara cekap. Digital Realty memberikan pelanggan akses kepada komuniti data yang berkaitan melalui rangkaian pusat data globalnya yang merangkumi lebih 300 kemudahan di lebih 50 metro di 25 negara di enam benua. Untuk maklumat lanjut mengenai Digital Realty, sila lawati atau ikuti kami di dan .

Untuk Maklumat Tambahan

Hubungan Media
Sinhuay Ho
Digital Realty
+65 8125 8380
 

Hubungan Pelabur
Jordan Sadler / Jim Huseby
Digital Realty
+1 737 281 0101

Kenyataan Pandangan Kehadapan
Kenyataan berita ini mengandungi pandangan kehadapan yang berasaskan jangkaan, ramalan dan anggapan masa hadapan yang membabitkan risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan hasil sebenar dan keputusan berbeza secara material, termasuk kenyataan berkaitan kecerdasan buatan, PlatformDIGITAL®, ServiceFabricTM, prospek pertumbuhan syarikat, pertumbuhan dijangka dalam transformasi digital, strategi syarikat, dan permintaan dan jangkaan pelanggan untuk rantau Asia Pasifik. Untuk senarai dan huraian risiko dan ketidakpastian, sila lihat laporan dan dokumen lain syarikat dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Syarikat menafikan sebarang niat atau kewajipan untuk mengemaskini atau menyemak pandangan kehadapan, sama ada disebabkan maklumat baharu, peristiwa masa hadapan atau sebaliknya.

Makmal AI KakaoBank di ICN10 Digital Realty di Seoul

Makmal AI KakaoBank di ICN10 Digital Realty di Seoul

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.