(SeaPRwire) –   DUBLIN, Feb. 2, 2024 — Santo pelindung alam semula jadi, penyembuhan dan kreativiti, perayaan telah diadakan di seluruh Ireland hari ini, menandakan ulang tahun ke-1500 kematiannya.  

The Northern Lights in Dundalk for Louth's Brigid 1500 Festival

The Northern Lights in Dundalk for Louth’s Brigid 1500 Festival

Siapakah St. Brigid? Dipercayai telah hidup pada abad ke-5, legenda tentang kehidupan St. Brigid penuh dengan kisah kasih sayang, kreativiti dan mukjizat penyembuhan. Sebagai dewi Keltik api dan kesuburan, dia juga mewakili kelahiran semula alam dan warna dan keceriaan Ireland pada musim bunga, serta menjadi tokoh wanita Keltik yang kuat dan kreatif.  

Hari Isnin selepas hari perayaan St. Brigid pada 1 Februari telah diisytiharkan cuti umum tahunan baru pada 2023, wanita pertama di Ireland untuk diiktiraf dengan satu. Hari St. Brigid juga menandakan permulaan musim bunga dalam takwim Keltik. Dikenali sebagai ‘Imbolc’, ia adalah salah satu daripada empat festival utama dalam takwim Keltik, dan jatuh antara hari yang paling pendek dan ketika matahari musim bunga dan merupakan masa di mana orang menantikan tahun pertumbuhan yang baik. 

Tidak di mana lagi warisan St. Brigid dirasai lebih daripada di Daerah Louth dan Kildare di Ireland’s Ancient East. Di kampung halaman Brigid di Louth, perayaan tahunan Brigid of Faughart menghiasi Dundalk dengan persembahan cahaya multisensori yang dipanggil Northern Lights. Direka oleh artis Ireland Friz, persembahan cahaya ini melengkapi lukisan mural Saint yang kekal di bandar Dundalk.  

Sementara itu di Kildare, di mana Brigid menghabiskan sebahagian besar hidupnya dan mengasaskan Katedral, Festival Brigid1500 telah menganjurkan siri acara termasuk konsert dengan pemuzik wanita Ireland terkemuka Una Healy, Denise Chaila, Imelda May, Gemma Hayes dan lebih banyak lagi. Dua acara prosesi api yang besar juga akan berlangsung di bandar-bandar Maynooth dan Kildare sepanjang cuti akhir minggu. 

Di seluruh negara juga orang ramai menyambut dengan mencipta salib St. Brigid yang ikonik, tradisi yang telah menyebar ke seluruh dunia, serta mengambil bahagian dalam prosesi yang menampilkan cahaya dan api.  

Musim bunga di Ireland adalah masa untuk memenuhi hati anda – penuh janji, kehidupan baru, rerumputan hijau bergelombang, letupan bunga daisy kuning dan padang kambing merata di seluruh negara; tidak lupa hari yang lebih panjang berakhir dengan matahari terbenam berwarna-warni. 

St Brigid in Leixlip Ireland

St Brigid in Leixlip Ireland

 

Mount Congreve Gardens, Co Waterford

Mount Congreve Gardens, Co Waterford

 

Gemma Hayes and Una Healy perform at Brigid1500 Festival in Kildare

Gemma Hayes and Una Healy perform at Brigid1500 Festival in Kildare

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.