KUALITI pemain import dari Singapura yang mewarnai Liga Malaysia (Liga-M) setakat ini adalah yang paling baik berbanding negara-negara Asean lain.

Itu pendedahan ketua jurulatih Selangor, B Satianathan yang berkata perkara itu disokong berdasarkan lima pemain yang kini bermain di Liga-M adalah antara tonggak utama skuad kebangsaan Singapura.

Mereka juga menjadi pilihan paling mudah berbanding mendapatkan pemain-pemain skuad kebangsaan dari negara lain seperti Vietnam,Thailand atau Myanmar.

“Kalau kita tengok kualiti yang ada pemain Singapura yang bermain di Liga-M sekarang, saya boleh katakan mereka sentiasa konsisten dan menjadi tonggak utama pasukan kerana mereka antara terbaik di negara mereka.

“Selain itu, pengurusan juga berbaloi mendapatkan khidmat mereka kerana gaji yang ditawarkan berpatutan dan tidak terlalu tinggi seperti sesetengah pasukan lain.

“Kalau kita hendak harapkan pemain utama Vietnam atau Thailand datang ke sini mungkin sukar sekali kerana gaji yang diminta agak tinggi dan pelbagai permintaan lain.

“Malah budaya serta bahasa mereka juga jauh berbeza dengan Malaysia yang menambahkan lagi faktor kurang minat untuk mereka tidak datang ke sini,” katanya.

Kelmarin, akhbar ini melaporkan pemain Singapura menguasai carta import kuota Asia Tenggara dengan lima pemain menjadi pilihan buat pasukan di saingan Liga Super.

Persamaan budaya dan bahasa menjadi kelebihan mengapa pemain dari Singapura menjadi pilihan kebanyakan pasukan di pentas Liga Malaysia untuk mengisi kuota import Asean.

Selangor buat masa ini turut menggunakan seorang pemain import Singapura bagi mengisi kuota berkenaan iaitu Safuwan Baharudin.

Manakala pemain lain terdiri daripada Hariss Harun (Johor Darul Ta’zim), Shakir Hamzah (Kedah), Faris Ramli (Terengganu FC) dan Khairul Amri (Felda United).

“Bagi saya yang berpengalaman, saya akui pemain dari Singapura ini ada disiplin yang baik dan tidak timbulkan banyak masalah.

“Ini menjadikan saya mudah jalinkan kerjasama malah mereka ada personaliti menarik serta mudah bergaul dengan pemain lain.

“Perkara-perkara ini menjadi nilai tambahan yang penting kepada mana-mana pemain jika mahu kekal lama dalam industri bola sepak,” katanya.