(SeaPRwire) –   TRONDHEIM, Norway, 1 Februari 2024 — Projek Kampus Karbon Net Sifar Pintar Huawei telah dianugerahi Hadiah Energy Globe Dunia 2023. Projek ini juga dikenali sebagai Taman Perindustrian Hijau dan Pintar Yancheng merupakan usaha bersama Syarikat Pembekalan Tenaga Yancheng Grid Negeri Jiangsu dan Huawei. Projek inovatif ini diiktiraf bagi integrasi yang luar biasa terhadap tenaga bersih, yang merangkumi 85% daripada jumlah penggunaan tenaganya, dengan 100% daripada penggunaan terminal tenaganya menggunakan elektrik. Ia mengutamakan penjimatan tahunan sebanyak 3 juta kWh elektrik dan pengurangan sekitar 5,600 tan karbon setiap tahun. Pujian lain termasuklah Hadiah Pemenang Kejohanan Persidangan Puncak Dunia mengenai Masyarakat Maklumat (WSIS) 2022.

Dr. Anthony Hu Hao dianugerahi trofi dan sijil Hadiah Energy Globe Dunia
Dr. Anthony Hu Hao dianugerahi trofi dan sijil Hadiah Energy Globe Dunia

Hadiah Energy Globe Dunia dianugerahkan oleh panel organisasi termasuk Yayasan Energy Globe, Pertubuhan Pembangunan Perindustrian Bangsa-Bangsa Bersatu, dan Dewan Ekonomi Persekutuan Austria. Pada tahun 2023, Projek Kampus Karbon Net Sifar Pintar dipilih daripada lebih 2,000 projek terbaik dari lebih 180 negara dan rantau, menjadi pemenang tunggal China untuk menerima anugerah ini. Juri antarabangsa berkata, “projek ini menggabungkan lima nilai asas – bekalan tenaga karbon sifar, koordinasi multi-tenaga, kecekapan tenaga yang optimum, pemberdayaan digital, dan inovasi lintas sempadan. Ia mengintegrasikan tenaga boleh diperbaharui, sistem tenaga terpusat dan teragih, hidrogen, dan penyimpanan tenaga. Cabaran dalam tenaga, karbon, dan integrasi digital ditangani melalui pendekatan tiga dimensi, memasukkan Kecerdasan Buatan (AI), Internet of Things (IoT), dan pengkomputeran awan untuk operasi mampan dan pintar.”

Diketuai oleh Dr. Anthony Hu Hao, projek pemenang ini berlandaskan sistem tenaga pintar karbon sifar dan Model Transformasi T³nya, meliputi transformasi tenaga, karbon sifar, dan digital. Projek ini memberi fokus kepada skenario pintar karbon sifar, tenaga, dan pintar untuk mencapai perancangan, pembinaan, dan operasi bersepadu. Ia menjadi contoh untuk membina sistem tenaga hijau, rendah karbon, selamat, dan cekap dalam skenario kampus. Ia juga membantu bandar dan negara dalam mencapai objektif karbon neutral mereka.

Selain itu, projek dan penyelesaian itu memenangi Hadiah Pemenang di Persidangan Puncak Dunia mengenai Masyarakat Maklumat (WSIS) 2022 pada Jun 2022, dan dianugerahi sebagai salah satu . Teori teras, seni bina dan model projek telah memenangi dua anugerah untuk mengenai Internet Tenaga dan Integrasi Sistem Tenaga dan Forum Pembangunan Kuasa dan Tenaga Antarabangsa 2023.

Huawei komited untuk menjadi rakan peralihan terbaik untuk industri kuasa elektrik global. Ia menyampaikan penyelesaian berasaskan skenario untuk penjanaan kuasa, penghantaran dan pengubahsuaian, pengedaran, dan penggunaan. Penyelesaian dan kisah kejayaan ini sangat membantu syarikat kuasa global mencapai transformasi yang selamat, cekap, hijau, dan inovatif. Dengan melakukannya, Huawei akan membuka jalan digital untuk peralihan tenaga global dan mencapai matlamat neutraliti karbon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.