(SeaPRwire) –   HONG KONG, Feb. 1, 2024 —  Highway Holdings Limited (Nasdaq: HIHO) (the “Company” or “Highway Holdings”) hari ini melaporkan keputusan kewangan bagi suku ketiga dan sembilan bulan kewangan yang berakhir 31 Disember 2023, dengan peningkatan 60% dalam pendapatan dan peningkatan $0.06 dalam pendapatan bersih setiap saham yang telah dileraikan bagi suku ketiga tahun kewangan 2024, kedua-duanya dibandingkan dengan tempoh setahun yang lalu.

Pendapatan bersih bagi suku ketiga tahun kewangan 2024 meningkat 60% kepada $4.1 juta berbanding $2.6 juta dalam tempoh setahun yang lalu. Pendapatan bersih bagi suku ketiga tahun kewangan 2024 meningkat kepada $302,000, atau $0.07 setiap saham yang telah dileraikan, berbanding dengan $52,000 atau $0.01 setiap saham yang telah dileraikan dalam tempoh setahun yang lalu.

Pendapatan bersih bagi sembilan bulan pertama tahun kewangan 2024 adalah $6.8 juta, berbanding dengan $8.5 juta dalam tempoh setahun yang lalu. Pendapatan bersih bagi sembilan bulan pertama 2023 adalah $177,000, atau $0.04 setiap saham yang telah dileraikan, berbanding dengan pendapatan bersih $831,000, atau $0.20 setiap saham yang telah dileraikan bagi tempoh yang sama tahun lalu. Pendapatan bagi sembilan bulan pertama tahun kewangan 2024 telah dipengaruhi secara mendadak oleh kitaran COVID dan pasca-COVID terhadap pelanggan-pelanggan Highway Holdings.

Roland Kohl, pengerusi, presiden dan ketua pegawai eksekutif Highway Holdings, berkata, “Kami mengakhiri tahun kalendar dengan nota positif, berbanding dengan tempoh setahun yang lalu, dengan peningkatan pendapatan kira-kira 60% dalam suku ketiga tahun kewangan 2024 dan peningkatan EPS yang dilaraskan sebanyak 600% bagi tempoh yang sama. Kami gembira mengumumkan keputusan yang begitu kuat, dan bersemangat untuk memulakan tahun kalendar 2024 dengan baik. Kami dengan berhati-hati optimis tentang tahun yang akan datang berdasarkan beberapa pemangkin syarikat yang kami percaya akan membantu kami untuk menggerakkan pertumbuhan, apabila kami memberi tumpuan kepada pemulihan berterusan perniagaan kami dan pembalikan Syarikat kami.

“Terdapat tiga sebab utama untuk optimisme berhati-hati kami. Pertama, kami melihat kembalinya perlahan tetapi pasti kepada corak tempahan yang lebih normal daripada pelanggan-pelanggan kami. Ini mewakili titik perubahan penting selepas hampir 12 bulan sejak bermulanya penurunan. Pertumbuhan pendapatan kami yang kuat dalam suku ketiga tahun kewangan 2024 diketuai sebahagiannya oleh kembalinya kepada corak tempahan yang lebih normal dan kami menganggap ini sebagai tanda bahawa tahap stok besar pelanggan kami kini telah dikurangkan, yang menunjukkan bahawa masa dengan kuantiti tempahan sifar atau sedikit kini berada di belakang kami.

“Kedua, seperti yang kami sebutkan pada suku sebelumnya, kami mendapat manfaat daripada pemulihan semula perniagaan daripada pelanggan kami Playmaji, Inc., yang memiliki perniagaan konsol permainan Polymega. Perniagaan ini kini telah pulih sepenuhnya kepada pengeluaran penuh selepas pembekal papan induk menstabilkan rantaian bekalan dan akhirnya mencapai tempoh penghantaran komponen yang munasabah pada tahun lalu. Kami menjangka akan melihat tempahan berterusan untuk produk Polymega sedia ada pada 2024, sementara juga menambah sokongan pembuatan untuk beberapa produk baharu yang sangat menjanjikan yang boleh menambah pendapatan kami pada masa akan datang.

“Akhirnya, kami bersemangat tentang pengambilalihan majoriti Synova yang dirancang, di mana kami mengumumkan surat niat bulan lalu. Tindak balas pelanggan kami terhadap urusniaga itu sangat positif dan kami sedang bekerja untuk menyelesaikan pengambilalihan itu dalam masa sebulan akan datang. Synova berkhidmat sebagai pembuat OEM yang menyeluruh, dengan kecekapan teknologi dan pendekatan perniagaan yang serupa dengan Highway Holdings. Berkongsi sinergi meluas akan menjadikan kedua-dua syarikat sangat menarik kepada pelanggan gabungan kami, seraya membolehkan penjimatan kos yang lebih untuk operasi yang lebih menguntungkan.

“Oleh itu, kami melihat masa depan dengan berhati-hati optimis. Kami terus memberi tumpuan kepada pemulihan perniagaan kami selepas berjuang menentang banyak cabaran yang memberi kesan negatif kepada pelanggan kami dan perniagaan kami, dan menyebabkan pada permulaan tahun kewangan hampir kehilangan sepenuhnya aliran pendapatan yang stabil sebelum ini. Ini adalah tempoh yang sangat mencabar, yang kami percaya kami telah melepasinya lebih kuat disebabkan oleh ketahanan kami yang disokong oleh keadaan kewangan kami yang sangat kukuh dan mantap. Kami dengan berhati-hati yakin memasuki tahun kalendar 2024 baharu dan memberi tumpuan untuk mencapai pembalikan yang signifikan dalam prestasi Syarikat kami apabila kami terus menguruskan ketidaktentuan yang berterusan di seluruh dunia.

Margin kasar bagi suku ketiga tahun kewangan 2024 adalah 21.3 peratus, berbanding 28.4 peratus dalam tempoh setahun yang lalu, terutamanya disebabkan oleh campuran produk yang berbeza dengan tahap margin yang pelbagai terutamanya untuk penghantaran konsol permainan Polymega dalam suku semasa. Margin kasar bagi sembilan bulan pertama tahun kewangan 2024 adalah 24.1 peratus, berbanding 33.7 peratus dalam tempoh setahun yang lalu yang tidak dianggap boleh dibandingkan kerana ia termasuk sebahagian subsidi sewa daripada kerajaan PRC pada tahun kewangan 2023, yang memberi kesan kepada margin produk.

Syarikat melaporkan keuntungan pertukaran mata wang sebanyak $58,000 bagi sembilan bulan kewangan 2024, berbanding dengan keuntungan pertukaran mata wang $26,000 setahun sebelumnya. Keuntungan pertukaran mata wang pada tahun semasa adalah terutamanya disebabkan oleh melemahnya Kyat yang digunakan dalam operasi kami di Myanmar dan RMB Cina. Syarikat tidak terlibat dalam lindung nilai kadar pertukaran mata wang, dan fluktuasi kadar pertukaran RMB dan Kyat dijangka akan memberi kesan kepada keputusan masa depan Syarikat.

Baki tunai Syarikat pada 31 Disember 2023 adalah kira-kira $6.2 juta, atau kira-kira $1.43 setiap saham yang telah dileraikan.

Nisbah semasa Syarikat adalah 2.13: 1 pada 31 Disember 2023.

Mengenai Highway Holdings 

Highway Holdings merupakan pengeluar antarabangsa pelbagai jenis bahagian dan produk berkualiti untuk pembuat peralatan berjenama terkemuka yang berpangkalan terutamanya di Jerman. Pejabat pentadbiran Highway Holdings terletak di Hong Kong dan kemudahan pengeluarannya terletak di Yangon, Myanmar dan Shenzhen, China. Untuk maklumat lanjut, lawati laman web .

Kecuali maklumat sejarah yang terkandung di sini, perkara-perkara yang dibincangkan dalam kenyataan akhbar ini merupakan pandangan ke hadapan, yang membabitkan risiko dan ketidakpastian, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor ekonomi, persaingan, kerajaan, politik dan teknologi yang memberi kesan ke atas hasil, operasi, pasaran, produk dan harga syarikat, kesan wabak COVID-19 di seluruh dunia, dan faktor-faktor lain yang dibincangkan dalam pelbagai penyampaian syarikat kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, termasuk tanpa had penyata tahunan syarikat pada Borang 20-F.

(Jadual Kewangan Menyusul)

 

 HIGHWAY HOLDINGS LIMITED AND SUBSIDIARIES

Penyata Pendapatan Bersama

(Dolar Amerika dalam ribuan, kecuali data setiap saham)

(Tidak Diaudit)

Tiga Bulan Berakhir

Sembilan Bulan Berakhir

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.