• Membentuk dana bersama VC terkenal global, Bow Capital
  • Memfokuskan pada syarikat teknologi permulaan dalam bidang AI, Web3, Transformasi Digital (DT), kesihatan
  • Memiliki kepentingan dalam menarik LPs luar… melonjak ke dalam VC bebas dan meningkatkan kepakaran pelaburan

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 1 Februari 2024 — SK Networks, melalui syarikat afiliasinya di AS, yang telah meluaskan pelaburan langsung dan tidak langsung dalam syarikat permulaan di dalam dan luar negara, memanfaatkan rangkaian global dan proses pengurusan pelaburan, berjaya menarik rakan kongsi terhad (LPs) luar, langkah jarang dalam dunia modal usahasama korporat (CVC). Ini dilakukan melalui dana bersama yang dibentuk melalui perkongsian dengan Bow Capital, firma pelaburan modal usahasama berpengaruh global. Menurut Pitchbook, firma penyelidikan pasaran global, pasaran pelaburan modal usahasama global (VC) mengalami penurunan ketara hampir 35% berbanding 2022. Dengan mempertimbangkan keadaan pasaran, ia dianggap pencapaian luar biasa.

Samuel Kim(left), Managing Director of Hico Management, and Vivek Ranadivé, Managing Director of Bow Capital and owner of the Sacramento Kings. On January 31st, at the Walkerhill hotel, during the ‘Hico-Bow Joint Fund’ launching ceremony.
Samuel Kim(left), Managing Director of Hico Management, and Vivek Ranadivé, Managing Director of Bow Capital and owner of the Sacramento Kings. On January 31st, at the Walkerhill hotel, during the ‘Hico-Bow Joint Fund’ launching ceremony.

SK Networks (CEO : Hojeong Lee) mengumumkan pada 1 Februari bahawa Hico Management dan Bow Capital Management telah membentuk dana bersama. Dana bersama ini dibentuk oleh Hico Management bekerjasama dengan Bow Capital Management. Hico Management ialah anak syarikat pengurusan pelaburan Hico Capital yang memimpin operasi SK Networks di AS. Kedua-dua firma pengurusan menutup pusingan pertama pada akhir tahun lalu dengan penyertaan pelabur luar. Satu pusingan akhir dijadualkan akan diselesaikan tidak lama lagi.

Berkenaan pengurusan dana, kedua-dua syarikat sedang mencari peluang pelaburan dalam bidang Kecerdasan Buatan (AI) dan Pembelajaran Mesin (ML).

Majlis penutupan pusingan pertama dana bersama, yang diadakan pada 31 Januari di Walkerhill Wavehill, dihadiri oleh Samuel Kim, Pengurus Besar Hico Management, dan Vivek Ranadivé, Pengurus Besar Bow Capital dan pemilik Sacramento Kings, di samping wakil-wakil dari kedua-dua syarikat. Sunghwan Choi, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif SK Networks, juga hadir. Sebelum ini pada 30 Januari, Presiden Sunghwan Choi dan Pengurus Besar Ranadivé menandatangani MOU untuk ‘Projek Renaissance SK Networks’ dan menyatakan untuk memperkukuh kerjasama mereka.

Bow Capital mengendalikan pelbagai portfolio pelaburan berdasarkan kerjasama rapat dengan University of California (UC) system yang merangkumi 10 kampus, 6 kemudahan perubatan dan hospital, dan 3 makmal kebangsaan.

Dengan dana bersama baru yang dicipta melalui perkongsian antara Hico Management dan Bow Capital, industri kini mengakui kecekapan perniagaan Hico Management yang dibina berdasarkan pelaburan berterusan SK kepada syarikat permulaan selama bertahun-tahun kerana dana bersama membantu menarik LPs luar juga kali ini.

Ini membawa harapan bahawa Hico Management akan berkembang menjadi firma pelaburan modal usahasama bebas yang kompetitif dengan strategi unik dan tersendiri. Ini akan membolehkan Hico Management memperkukuh pelaburan dan keupayaan perniagaannya dalam teknologi terkini seperti AI dan mempercepatkan pertumbuhan perniagaan melalui kerjasama rapat.

Seorang pegawai Hico Management berkata, “Walaupun dalam kemerosotan pasaran pelaburan, kami berjaya menarik LPs luar dan mencapai penutupan pertama dengan menaikkan jumlah dana yang signifikan,” juga menambah “Kami berhasrat untuk terus meningkatkan saiz dana dengan menarik pelabur global berbagai dan mengumpul pencapaian melalui pengurusan dana bersama, dengan aspirasi untuk menjadi VC bebas yang kompetitif.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.