(SeaPRwire) –   GOTHENBURG, Sweden, 1 Februari 2024 — Pembuat pesawat hybrid-elektrik Sweden Heart Aerospace hari ini mengumumkan ia mengumpulkan jumlah keseluruhan $107 juta dalam pembiayaan Siries B, mewakili lagi satu langkah penting menuju perjalanan udara serantau lestari.

Heart Aerospace’s hybrid-electric regional airplane ES-30

Heart Aerospace’s hybrid-electric regional airplane ES-30

Pembiayaan baru meningkatkan jumlah keseluruhan pembiayaan yang dikumpulkan Heart Aerospace sejak penubuhannya kepada $145 juta.

Di kalangan pelabur baharu adalah Sagitta Ventures, pelabur Denmark yang memberi tumpuan kepada syarikat awal. Pelabur lain termasuk Air Canada, Breakthrough Energy Ventures, European Innovation Council Fund, EQT Ventures, Lowercarbon Capital, Norrsken VC, United Airlines, dan Y Combinator.

‘Kami tidak sabar lagi tentang siri ini,” kata Anders Forslund, pengasas bersama dan CEO Heart Aerospace. “Pelaburan ini menyokong misi kami untuk mengurangkan karbon dan merakyatkan perjalanan udara. Perjalanan udara secara global masih dalam bayinya. Berbilion orang di seluruh dunia sedang mencari untuk dihubungkan kepada infrastruktur yang hebat ini dalam dekad akan datang. Sementara itu, industri telah bersetuju untuk mencapai nol bersih pelepasan pada tahun 2050. Satu-satunya cara ke hadapan adalah untuk memisahkan pertumbuhan yang besar dalam penerbangan daripada pelepasannya, dan kami percaya ES-30 adalah batu loncatan pertama. Selain itu, kerana ekonomi yang lebih baik pesawat elektrik berbanding pendahulunya yang menggunakan bahan api fosil, ES-30 akan membawa kembali perkhidmatan kepada masyarakat yang telah kehilangan sambungan dan membuka banyak pasaran baharu. Tahun ini akan menjadi tahun yang menggembirakan bagi Heart Aerospace kerana kami sedang mempersiapkan demonstrator pesawat skala penuh kami.”

Selain mengumumkan pembiayaan baharu, Heart Aerospace berkata rakan EQT Ventures Ted Persson akan menyertai lembaga pengarah syarikat.

“Seperti yang dikatakan seseorang, zaman batu tidak berakhir kerana kita kehabisan batu dan zaman bahan api fosil tidak akan berakhir kerana kita kehabisan bahan api fosil. Heart Aerospace membawa pengurangan karbon ke langit dan kami bangga untuk membiayai teknologi yang akan mengubah secara mendasar industri penerbangan,” kata Ted Persson. “Kami percaya penyelesaian perindustrian lestari dan pengelektrikan bukan sahaja masa depan; mereka adalah masa kini, dan strategi pelaburan kami mencerminkan komitmen kami yang tidak berbelah bagi untuk memacu perubahan positif dalam sektor penting ini.”

“Ted membawa kepada lembaga Heart Aerospace pengalaman yang kaya dalam reka bentuk produk, pengalaman pengguna, penceritaan dan pembinaan jenama,” kata John Slattery, Pengerusi Lembaga Pengarah Heart Aerospace. “Kami gembira mempunyai beliau dalam pasukan kami.” 

Heart Aerospace bercadang untuk menggunakan dana untuk terus membangun perniagaannya dan membuat kemajuan menuju pensijilan jenis pesawat elektrik hibrid pertamanya, ES-30. ES-30 adalah pesawat serantau dengan kapasiti 30 penumpang yang menawarkan pelepasan emisi, pencemaran bunyi dan kos operasi yang lebih rendah untuk laluan pendek berbanding pesawat konvensional yang menggunakan bahan api semasa.

ES-30 kini adalah satu-satunya pesawat hibrid elektrik bersih dengan aplikasi pensijilan jenis aktif dengan European Union Aviation Safety Agency, EASA. Tumpuan dalam tahun akan datang akan menjadi pembangunan sistem kuasa hibrid elektrik Heart Aerospace.

“Sasaran United untuk emisi sifar bersih memerlukan penyelesaian berani dan itulah sebabnya kami telah melabur dalam portfolio teknologi rendah karbon yang luas termasuk pesawat hibrid elektrik,” kata United Airlines Ventures Managing Director Andrew Chang. “Apabila beroperasi, kami percaya pesawat ES-30 Heart mempunyai potensi untuk mengurangkan jejak karbon kami, sambil menyediakan pasaran serantau di seluruh negara.”    

“Air Canada telah menggunakan pendekatan berbilang prong untuk menangani sasaran ambisiusnya untuk mencapai sifar emisi bersih menjelang 2050, daripada menyokong pengembangan komersial Bahan Api Penerbangan Lestari kepada pelaburan aktif dalam pelbagai teknologi baharu yang revolusioner. Selain daripada pelaburan ekuiti awal kami dalam Heart Aerospace untuk menyokong pembangunan pesawat serantau hibrid elektrik ES-30 yang boleh dideploykan di pasaran serantau Air Canada, kami baru-baru ini mengukuhkan pelaburan kewangan kami dalam Heart Aerospace dengan pelaburan tambahan US$5 juta untuk memajukan pesawat ES-30 ke arah pensijilan jenis,” kata Michael Rousseau, Presiden & Ketua Eksekutif Air Canada.

Heart Aerospace mempunyai 250 pesanan untuk ES-30, dengan pilihan dan hak pembelian untuk tambahan 120 pesawat. Syarikat juga mempunyai surat niat untuk 191 pesawat tambahan.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.