(SeaPRwire) –   Hari UA Keystone Akan Diadakan di Belgrade, Serbia

LOS ANGELES, 1 Feb 2024 — Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) menjemput komuniti internet global untuk mengambil bahagian dalam Hari Universal Acceptance (UA) tahunan yang kedua. Acara utama Hari UA akan diadakan di Belgrade, Serbia, pada 28 Mac melalui kerjasama dengan Yayasan Domain Internet Kebangsaan Serbia (RNIDS) dan Kumpulan Panduan Universal Acceptance sukarela (UASG). Acara sokongan seluruh dunia juga akan diadakan dari Mac hingga akhir Mei.

Hari UA pertama, yang diadakan pada 2023, benar-benar merupakan acara serantau dan global, dengan lebih daripada. Membina kejayaan itu, Hari UA 2024 akan terus menggalakkan pemangku kepentingan tempatan, serantau dan global untuk menggalakkan penggunaan UA. Acara Hari UA adalah campuran sesi maklumat dan latihan teknikal maya, dalam talian dan gabungan yang bertujuan menjangkau komuniti teknikal dan bahasa, syarikat teknologi, kerajaan, akademik dan pemangku kepentingan industri Domain Name System (DNS) untuk menggalakkan penggunaan UA bagi mencapai internet yang lebih bahasa pelbagai dan inklusif.

“Sebagai pendaftar nama domain IDN .срб dan .rs, kami menganggap Universal Acceptance sebagai jalan untuk memasukkan, menyambung dan terus memperkasakan. Hari UA adalah sejarah yang sedang dicipta dan menjadi tuan rumah acara global Hari UA memang suatu keistimewaan,” kata Dejan Đukić, CEO RNIDS.

Asas hari ini internet global, UA menawarkan banyak manfaat untuk pengguna internet dan organisasi yang melayani mereka. Hari ini, terdapat lebih daripada 5.3 bilion pengguna internet, dan sekurang-kurangnya satu bilion lagi dijangka akan menggunakan internet. Kebanyakan pengguna baru tinggal di negara yang bertutur dan menulis dalam bahasa selain daripada bahasa Inggeris. Mencapai UA memastikan semua mempunyai keupayaan untuk mengalami kuasa sosial dan ekonomi penuh internet dengan menggunakan nama domain dan alamat emel yang sejajar dengan minat, perniagaan, budaya, bahasa dan skrip mereka.

UA adalah keperluan teknikal untuk memastikan semua nama domain dan alamat emel yang sah, tanpa mengira skrip, bahasa atau panjang aksara, boleh digunakan secara sama rata oleh semua aplikasi, peranti dan sistem berasaskan internet. Ia dianggap sebagai keperluan asas untuk perkembangan berterusan internet. Sejak 2009, landskap nama domain telah berubah secara mendadak berkenaan bilangan domain peringkat tinggi (TLD), panjang aksara TLD dan skrip yang tersedia (contohnya .photography, .网址, ., .срб). Walau bagaimanapun, pemeriksaan yang digunakan oleh banyak aplikasi perisian untuk mengesahkan nama domain dan alamat emel sering menggunakan peraturan yang dicipta banyak tahun lalu.

“Penggunaan Universal Acceptance secara global adalah penting untuk memastikan internet lebih inklusif untuk bilion orang yang akan menggunakan internet,” kata Pengerusi dan Ketua Eksekutif Sementara ICANN Sally Costerton. “Hari UA merupakan peluang penting untuk memobilisasi komuniti internet global dan pemangku kepentingan teknikal yang boleh membantu merealisasikan UA.”

Mengenai Hari UA
Yang dianjurkan oleh ICANN dan UASG bimbingan komuniti, Hari UA terdiri daripada sesi kesedaran, penggunaan, akademik dan latihan teknikal UA yang dihoskan oleh UASG, ICANN dan rakan dan organisasi global yang berminat. Acara ini akan membantu pemangku kepentingan untuk memahami dengan lebih baik manfaat UA dan bagaimana mereka boleh membuat sistem mereka UA-siap.

Jadual acara penuh akan diterbitkan tidak lama lagi di laman sesawang ICANN dan . Acara akan termasuk sesi teknikal untuk pembangun perisian, pembekal emel dan lain-lain yang memberi tumpuan untuk menjadi UA-siap.

Untuk maklumat lanjut mengenai UA, lawati atau dan ikuti hashtag #Internet4All di X, Facebook dan LinkedIn.

Mengenai ICANN
Misi ICANN adalah untuk membantu memastikan internet global yang stabil, selamat dan seragam. Untuk menghubungi seseorang di internet, anda perlu mengetik alamat – nama atau nombor – ke dalam komputer atau peranti anda. Alamat itu mesti unik supaya komputer tahu di mana untuk mencari satu sama lain. ICANN membantu menyelaraskan dan menyokong pengenalpasti unik ini di seluruh dunia.

Mengenai RNIDS
RNIDS mengurus domain peringkat tertinggi negara .rs & Cyrillic .срб dan infrastruktur internet berkepentingan khas memastikan domain kebangsaan beroperasi tanpa halangan. Bersama-sama dengan tugas utamanya, RNIDS bertujuan untuk menyatakan keperluan, objektif dan kepentingan komuniti tempatan untuk memperkasakan pertumbuhan ekosistem digital Serbia sambil komited terhadap kerjasama dan pertukaran pengalaman dengan pendaftar domain lain serta organisasi antarabangsa.

Mengenai UASG
UASG adalah inisiatif bimbingan komuniti yang dibentuk pada 2015 dan disokong serta dibiayai oleh ICANN. Ia terdiri daripada wakil lebih daripada 120 syarikat, kerajaan dan kumpulan komuniti. UASG bekerja untuk meningkatkan kesedaran mengenai pentingnya UA secara global, menyediakan sumber percuma kepada organisasi untuk membantu mereka menjadi UA-siap dan mengukur kemajuan penggunaan UA. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Hubungi: Gwen Carlson,  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.