• GLC Recycle dan XTC New Energy bekerjasama untuk mempromosikan kitar semula pengumpulan bateri yang lestari dan penggunaan sumber
  • GLC akan membekalkan XTC dengan bahan mentah bateri siri Eco
  • Perkongsian ini mencipta sistem kitar tertutup untuk sumber bateri, memesatkan peralihan ke ekonomi kitar hijau

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 6 Feb 20242 Februari, GLC Recycle, pemimpin global dalam pengumpulan semula bateri mengumumkan perkongsian baharu untuk menghasilkan mineral penting untuk peralihan tenaga hijau.

Ia akan bekerjasama dengan XTC New Energy Materials (Xiamen) Co., Ltd. (XTC New Energy), pembuat bahan tenaga baharu terkemuka di China, untuk mempromosikan kitar semula dan penggunaan sumber bateri yang lestari.

Pengumpulan Semula Sisa Bateri:

XTC New Energy akan mempunyai peluang untuk membeli sekurang-kurangnya 10,000 tan metrik karbonat litium mentah yang dihasilkan oleh GLC daripada pengumpulan semula bateri terpakai dalam tempoh tiga tahun akan datang. Sistem kitar tertutup ini memastikan pengurusan akhir hayat bateri yang bertanggungjawab dan mengurangkan bergantung kepada sumber pertambangan asli.

Perkongsian GLC Recycle dan XTC New Energy akan menyokong pengeluaran bateri mesra alam dengan jejak karbon rendah dan menubuhkan rantaian bekalan bateri lestari yang mengurangkan impak alam sekitar dan memaksimumkan kecekapan sumber.

GLC Recycle menggunakan teknologi berasaskan AI untuk mengumpul semula bateri terpakai dan produk elektronik, menghasilkan bahan mentah ekobateri yang dapat dikesan dengan karbon rendah. XTC New Energy, dengan kepakaran kuatnya dalam membangunkan dan mengeluarkan bahan bateri berdasarkan litium, menyediakan rakan kongsi hiliran yang sempurna untuk sumber terkitar GLC.

Perkongsian ini akan memberi tumpuan kepada dua bidang utama:

“Perkongsian ini merupakan langkah penting dalam misi kami untuk mewujudkan ekosistem bateri yang lebih lestari,” kata Yang Mingdong, CEO GLC Recycle. “Dengan menggabungkan kepakaran kami dalam pengumpulan semula dengan keupayaan pembuatan XTC New Energy, kami boleh menawarkan penyelesaian bateri benar-benar hijau kepada pelanggan sambil menyumbang kepada matlamat China untuk neutraliti karbon.”

Encik Yang Jinhong, Pengerusi XTC New Energy, menambah: “Kami gembira untuk bekerjasama dengan GLC Recycle dan memanfaatkan kekuatan masing-masing untuk membina rantaian bekalan bateri yang lebih kitar dan bertanggungjawab. Perkongsian ini tidak sahaja membantu alam sekitar tetapi juga memperkukuh kedudukan kami sebagai pembekal bahan tenaga baharu lestari terkemuka.”

Perjanjian rangka kerja strategik antara GLC Recycle dan XTC New Energy merupakan perkembangan penting dalam industri pengumpulan semula bateri. Dengan bekerjasama, kedua-dua syarikat bertujuan menetapkan piawaian baharu untuk pengurusan bateri yang bertanggungjawab dan menyumbang kepada masa depan yang lebih hijau.

Mengenai GLC Recycle

GLC Recycle ialah pemimpin global dalam pengumpulan semula bateri. Syarikat menggunakan teknologi berasaskan kecerdasan buatan untuk mengumpul semula sisa bateri dan elektronik untuk menghasilkan bahan mentah ekobateri yang dapat dikesan dengan karbon rendah. GLC Recycle komited kepada kelestarian, tanggungjawab sosial, dan bekerjasama dengan rakan kongsi di seluruh rantaian bekalan bateri untuk memastikan bateri dikitar semula dengan bertanggungjawab. Maklumat lanjut boleh didapati di Internet di .

Mengenai XTC New Energy

XTC New Energy merupakan pembuat bahan katod utama untuk bateri litium-ion di dunia, dan perniagaan utamanya ialah penyelidikan dan pembangunan, pengeluaran, dan jualan bahan katod untuk bateri litium-ion. Produk utama ialah oksida kobalt litium, bahan ternari nikel-kobalt-mangan NCM, dan sebagainya. Dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini, kapasiti pengeluaran dan penghantaran bahan katod bateri litium-ion berada di barisan hadapan industri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.