(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 31 Januari 2024 — Pandemik COVID-19 masih menjadi cabaran berterusan terhadap penyakit berjangkit yang muncul dan muncul semula. Ultraungu (UV) mempunyai tenaga yang tinggi dalam julat panjang gelombang 100 ~ 400nm dan digunakan untuk sterilisasi, pembersihan udara, rawatan perubatan, dan sebagainya dengan memecahkan ikatan mikroorganisma, bakteria, oksigen, dan sebagainya.

Genicom - http://www.geni-uv.com
Genicom – http://www.geni-uv.com

Cahaya UV sterilisasi konvensional mempunyai beberapa had. Terdapat satu terobosan, cahaya ultraungu jauh (“cahaya far-UVC” dengan panjang gelombang sekitar 220 nm) tidak dapat menembusi lapisan sel mati di permukaan kulit kita, atau dapat menembusi mata kita. Jadi ia tidak dapat mencapai atau merosakkan mana-mana sel hidup dalam badan kita[1]. Singkatnya, pendedahan kepada cahaya far-UVC adalah selamat untuk manusia, tetapi mungkin membunuh virus dalam udara. Selain itu, julat ultraungu vakum (VUV) 100~200nm digunakan secara aktif dalam bidang semikonduktor seperti fotolitografi dan pembersihan permukaan reformasi.

Seperti yang disebut di atas, keperluan untuk sensor yang dapat mengesan dengan tepat hanya julat panjang gelombang tertentu far UV & VUV semakin meningkat.

Sebuah pembuat sensor UV Korea, Genicom UV Sensor Laboratory telah membangunkan sensor optikal khas untuk Far UV & VUV yang boleh mengukur cahaya Far UV atau VUV sahaja dengan teknologi pertumbuhan epitaksi semikonduktor III-V aloi AlN menggunakan Chemical Vapor Deposition Metal Organik Bertempat Tinggi(>1300°C) (MOCVD).

Berbeza daripada sensor berasaskan Si konvensional, sensor VUV yang dibangunkan oleh Genicom, sebuah pembuat sensor UV Korea, menggunakan semikonduktor nitrida dengan jalur larangan lebar Ultra AlN epitaksi. Ia mempunyai ciri-ciri Solar-buta yang sempurna yang tidak bergerak pada panjang gelombang di atas 240 atau 210nm disebabkan kualiti kristal tinggi. Selain itu, sensor optikal yang dibangunkan mempunyai ciri-ciri fotovoltaik yang boleh mengesan keamatan sumber cahaya pada 0V dengan memanfaatkan ciri-ciri Schottky yang disebabkan oleh beza fungsi kerja antara lapisan penyerapan cahaya AlN dan elektrod Ni yang telus. Disebabkan ciri-ciri fotovoltaik, sensor optikal berdaya sendiri tidak memerlukan modul voltan.

Sensor itu terdiri daripada paket TO-46, dan kawasan lapisan penyerapan ialah 1.96mm2, yang mempunyai ciri-ciri bunyi rendah dengan arus gelap 10pA atau kurang.

Untuk maklumat lanjut dan butir-butir khusus, sila lawati laman web .

[1] 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.