(SeaPRwire) –   SUZHOU, China, Feb. 8, 2024 — Setelah mendapatkan perniagaan utama sebanyak 1.1 GW dari NTPC India, GCL System Integration Technology Co. Ltd. (GCL SI), sebuah pengeluar PV Cina yang terkemuka, mengumumkan telah mendapatkan perniagaan tambahan untuk bekalan modul PV sebanyak 550 MW dari syarikat milik negara yang lain, SJVN Green Energy Ltd. (SJVN) di India.

Modul-modul ini akan digunakan di taman suria Khavda di Gujarat dan taman suria MSEDCL yang terletak di Maharashtra. GCL SI akan menghantar keseluruhan kuantiti 550 MW dalam masa 30 hari selepas menandatangani kontrak.

Kontrak ini menandakan pencapaian penting lain bagi GCL SI di pasaran India, berikutan menandatangani lebih daripada 2.5 GW kontrak bekalan modul dengan pelanggan India semasa enam bulan lepas.  

“Kami benar-benar terhormat untuk membentuk persekutuan strategik dengan SJVN melalui kontrak ini. GCL SI secara konsisten menunjukkan integriti, kebolehpercayaan, dan ketepatan masa kepada pelanggan kami yang dihormati di seluruh dunia. Tajuk penting ini dalam mengembangkan kehadiran kami di pasaran PV India menguatkan komitmen kami untuk bekerjasama dengan rapat baik dengan pemain PV swasta dan milik negara di India. Bersama, kami akan terus melangkaui sempadan inovasi dan menyumbang kepada masa depan yang lestari.” kata Zhang Kun, Presiden Eksekutif GCL SI.

SJVN Limited, sebuah Mini Ratna, Kategori-I dan Jadual – ‘A’ CPSE di bawah kawalan pentadbiran Kementerian Tenaga, Kerajaan India, ditubuhkan pada 1988, sebagai usaha sama Kerajaan India (GOI) dan Kerajaan Himachal Pradesh (GOHP). Setakat hari ini, SJVN telah memasang sebelas projek berjumlah 2,227 MW kapasiti dipasang dan 123 km talian penghantaran dan sedang melaksanakan dan mengendalikan projek kuasa di Himachal Pradesh, Uttarakhand, Bihar, Maharashtra, Uttar Pradesh, Punjab, Gujarat, Arunachal Pradesh, Rajasthan, Assam, Odisha, Mizoram, dan Madhya Pradesh di India selain negara jiran Nepal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.