(SeaPRwire) –   HANGZHOU, China, 21 November 2023 — Pada sambutan ulang tahun ke-95 Akademi Seni China, sebagai pelopor siri aktiviti “Mengambil Contoh, Bergerak Bersama Orang Besar”, Forum Akademik Antarabangsa Pertama tentang Sinestesia & Seni Liberal telah diadakan di Kampus Liangzhu Akademi Seni China pada 8 dan 9 November 2023.


Sebagai forum akademik antarabangsa pertama di China dengan tema sinestesia dan seni liberal, forum ini mengambil asas kemanusiaan dan sinestesia sebagai tema terasnya, menekankan penggabungan organik antara teori akademik dan amalan kreatif. Banyak universiti terkemuka dan institusi penyelidikan di seluruh dunia, pakar dan ahli akademik yang terlibat dalam bidang sinestesia dan kemanusiaan telah dijemput untuk menghadiri dialog Cina dan asing atau menyertai forum dalam talian, mempersembahkan perkongsian penyelidikan berdimensi pelbagai dan aras dalam tentang sinestesia dunia, dan mengkaji persimpangan pelbagai antara sains neurokognitif dan seni serta kemanusiaan. Semasa tempoh itu, forum ini melalui beberapa persembahan seni dan pameran yang diilhamkan oleh konsep sinestesia, dan mempersembahkan jamuan audio-visual dan integrasi rohani “penglihatan, pendengaran, bau, sentuhan, badan, minda, deria dan pengetahuan” melalui teori visualisasi multidimensi penciptaan seni.

Pada 8 November, forum utama seharian, “Kemegahan dan Keanggunan Sinestesia”, diketuai oleh 9 pakar dan ahli akademik terkemuka tempatan dan antarabangsa: “Meneliti Sejarah dan Tamadun melalui Lensa Masa” oleh Jorg Jewanski, Profesor Muzikologi Tetamu di Universiti Vienna bersama-sama dengan Zhang Wenjiang, profesor di Kolej Kemanusiaan, Universiti Tongji, dan profesor lawatan di Akademi Seni China; “Hubungan dan Perlanggaran Retorik antara Muzik dan Puisi” oleh Profesor Robert Blocker, bekas Dekan Sekolah Muzik Yale, Profesor Piano dan Penasihat Kanan kepada Presiden Yale Peter Salovey bersama-sama dengan Jiang Ruoshui, profesor di Sekolah Budaya Media dan Antarabangsa Universiti Zhejiang; “Misteri Deria Ganda: Audiovisual dan Rasa” oleh Simon Shaw-Miller, Pengerusi Emeritus Jabatan Sejarah Seni, Universiti Bristol bersama-sama dengan Chen Li, profesor di Universiti Zhejiang, dan “Spektrum Media dari Tradisi ke Kontemporari” oleh Dana Karwas, Pengarah Pusat Seni Kolaboratif dan Media (CCAM) di Universiti Yale bersama-sama dengan Gao Ping, pemuzik dan pianis serta Wei Xiaorong, profesor di Akademi Seni China. Menelusuri zaman silam dan moden, pakar dan ahli akademik telah menyusuri konteks penyelidikan sinestesia, mengkaji cara praktikal sinestesia dalam pelbagai bidang kreatif, dan mengkaji konotasi pembangunan dan aplikasi kreatif sinestesia dalam perspektif yang lebih luas tentang pendidikan seni liberal dengan perlanggaran pemikiran dari perspektif penyelidikan global.

Pada malam 8 November, acara khas Menjunjung Keabadian: Konsert Audiovisual yang Didedikasikan kepada Zao Wou-ki, dipersembahkan oleh hampir 20 artis secara bersama. Bunyi dan lukisan bergaung di medan yang sama, terendam dalam sambungan sinestesia antara seni audiovisual. Dan pada 9 November, Panel Daring dan Panel Ahli Akademik Muda diadakan. Penceramah termasuk tetamu antarabangsa seperti Lawrence Marks, Sean Day dan Margaret Livingstone.

Selain itu, forum ini juga menetapkan kawasan permainan dan pengalaman sinestesia khas. Melalui beberapa permainan sinestesia yang menyerap, penonton boleh dipandu untuk memicu sambungan mata, telinga, hidung, lidah dan badan, menemui sinestesia dalam klasik sejarah seni, dan lebih terbuka kepada keserasian warna, bau, bunyi dan rasa sentuhan.

Sebagai sebahagian Daripada Acara Akademik Menyambut Ulang Tahun ke-95 Akademi Seni China, Forum Akademik Antarabangsa tentang Sinestesia & Seni Liberal diharapkan dapat terus memainkan peranan Akademi Seni China sebagai pemimpin dan kepala jambatan dalam bidang pendidikan seni dan penyelidikan antidisiplin, untuk memikirkan isu-isu seni dari perspektif pembelajaran bersama tamadun-tamadun dunia, dan memecahkan sekatan disiplin serta memerdekakan kreativiti seni dengan konsep sinestesia. Semasa menjejak asal-usul, kita perlu memberi perhatian kepada masa kini dan menangkap denyutan dan trend potensi perkembangan tamadun manusia abad ke-21. Forum ini juga mencipta pertukaran akademik dan projek-projek amalan inovatif dengan makna dan pengaruh jangka panjang yang luas untuk pendidikan seni liberal di abad baru. Menggalakkan pembangunan jangka panjang penyelidikan akademik, pendidikan dan latihan, penciptaan praktikal, penyebaran dan promosi sinestesia di China, supaya sumber sinestesia dan seni liberal serta pengetahuan umum boleh membangun menjadi “air hidup” yang bermaya, supaya ia akan bercampur ke dalam sungai dan laut penyelidikan seni yang lebih luas.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)