(SeaPRwire) –   Program Latihan Pembuatan Laman Web dan Laman Pengenalan Percuma untuk PKS akan Dilancarkan di Bandaraya Utama di Seluruh Indonesia.

JAKARTA, Indonesia, 1 Feb 2024Everpro, platform menyediakan penyelesaian untuk Mikro, Kecil dan Sederhana, dan Perusahaan Sederhana (PKS), Pemasar Internet (Imers), dan penjual grosir profesional, serta salah satu unit perniagaan Evermos, platform perdagangan terhubung, telah bekerjasama dengan SMESCO dan Google Indonesia untuk menganjurkan bengkel latihan dalam talian bertajuk “UMKM Naik Kelas” (PKS Meningkatkan Tahap) pada awal 2024.

Rusdita Bazarrudin (Ketua Komuniti dan Pasaran Go-To di Everpro), Wientor Rah Mada (Pengarah Perniagaan dan Pemasaran LLP-KUKM Smesco), dan Lyco Adhi Purwoko (Ketua Produk di Everpro) bersama-sama dengan peserta latihan
Rusdita Bazarrudin (Ketua Komuniti dan Pasaran Go-To di Everpro), Wientor Rah Mada (Pengarah Perniagaan dan Pemasaran LLP-KUKM Smesco), dan Lyco Adhi Purwoko (Ketua Produk di Everpro) bersama-sama dengan peserta latihan “UMKM Naik Kelas” di Jakarta, 26 Januari 2024.

Program latihan percuma, diadakan pada 25-26 Januari 2024, di Bangunan SMESCO Jakarta, dihadiri oleh 150 peserta PKS terpilih. Program latihan “UMKM Naik Kelas”, disokong oleh Kementerian Koperasi dan UKM (Kemenkop UKM) serta SMESCO, dengan sokongan Google Indonesia dan Youtube, bertujuan untuk mempromosikan digitalisasi dan pertumbuhan PKS Indonesia ke tahap yang lebih tinggi. Secara keseluruhan, program latihan “UMKM Naik Kelas” menargetkan 1,500 pemain PKS terkurat dari seluruh Indonesia.

Sejak penubuhannya pada 2018, Evermos, sebagai syarikat perkhidmatan perdagangan, telah komited untuk memberdayakan ribuan PKS dan Pemasar Internet (Imers) atau penjual grosir, terutamanya melalui unit perniagaannya, Everpro. Kerjasama antara Evermos melalui Everpro dan SMESCO Indonesia adalah langkah strategik dalam merealisasikan visi Evermos untuk membangunkan ekosistem keusahawanan tempatan.

Azlan Indra, Pengasas Everpro, menyatakan, “Everpro, sebagai platform yang telah berusaha untuk memberdayakan ribuan PKS dan Pemasar Internet (Imers) sejak awal, menyambut kerjasama ini. Kami bertujuan untuk memberikan sokongan maksimum, tidak sahaja melalui bimbingan pendidikan tetapi juga melalui ciri Pembina Laman Pengenalan Everpro, menjadikannya lebih mudah bagi PKS untuk mencipta laman web sendiri tanpa perlu kod.”

Lyco Adhi Purwoko, Ketua Produk di Everpro menjelaskan dalam ucapan sambutannya, “Pasukan Produk & Teknologi di Everpro menjalankan kajian terus menerus dengan pemain PKS untuk memastikan produk atau ciri yang dicipta benar-benar memudahkan dan menyediakan penyelesaian bagi PKS dalam mencipta laman pengenalan dalam masa kurang 15 minit.”

Di latihan “UMKM Naik Kelas” di Jakarta, 150 peserta PKS terpilih diberi bimbingan secara langsung oleh Rusdita Bazarrudin, Ketua Komuniti dan Pasaran Go-To di Everpro. Peserta menerima latihan dan amalan tangan, disertai oleh mentor dan fasilitator, dalam mencipta aset pemasaran digital seperti laman web atau laman pengenalan, serta kemahiran dalam penulisan salinan dan mencipta kandungan visual yang meyakinkan. Laman web atau laman pengenalan yang dicipta boleh digunakan oleh PKS untuk mempromosikan produk mereka, terutamanya dalam domain jualan dalam talian, akhirnya memberikan sumbangan kepada ekonomi negara.

“Pembina Laman Pengenalan Everpro pertama kali dilancarkan pada Oktober 2023 dan telah digunakan sebagai alat dalam latihan UMKM Naik Kelas sejak permulaannya sehingga kini. Sejak pelancarannya, pasukan Everpro telah berusaha konsisten untuk penambahbaikan dan pembangunan ciri. Ini jelas dalam pengurangan masa bagi peserta PKS untuk mencipta laman pengenalan dalam setiap sesi latihan. Lapan minit dicapai di Padang, enam minit di Malang, dan semasa latihan di Jakarta, seseorang telah menetapkan rekod hanya tiga minit,” sambung Lyco.

Sesi latihan “UMKM Naik Kelas” seterusnya akan diadakan di Semarang pada 30 Januari 2024, dengan 100 peserta PKS terpilih dibimbing oleh mentor Argo Jati Nugroho, Ketua Komuniti Wilayah di Everpro. Sesi latihan berikutnya dijadualkan untuk Surabaya pada bulan Februari, diikuti oleh Bali dan Medan dengan tarikh akan diumumkan. Peserta PKS berminat boleh mengikuti SMESCO di Instagram (@smescoindonesia) untuk maklumat terkini atau lawati untuk terus menjelajah mencipta laman pengenalan percuma untuk perniagaan mereka.

Mengenai Everpro

Everpro adalah pembekal platform perkhidmatan perdagangan yang merupakan salah satu unit perniagaan Evermos. Everpro komited untuk menjadi penyelesaian kepada masalah yang dihadapi oleh PKS. Ditubuhkan pada Februari 2022, kini Everpro menyediakan pelbagai perkhidmatan seperti Penghantaran bekerjasama dengan lebih daripada 15 perkhidmatan ekspedisi di seluruh Indonesia, bantuan iklan melalui Akaun Sokongan Facebook & Google Ads, perkhidmatan pengoptimuman kedai Pasaran, perkhidmatan pembekal produk terkurat untuk jualan melalui saluran dalam talian serta ciri-ciri Terowong dan CRM yang maju yang boleh membantu meningkatkan perolehan dan meningkatkan keberkesanan dan kecekapan operasi.

Everpro telah membantu lebih daripada 8,000 penjual profesional dan PKS di seluruh Indonesia, semuanya adalah ahli Komuniti Pembelajaran Everpro, sebuah komuniti untuk pembelajaran dan membina hubungan. Dapatkan perkhidmatan Everpro melalui aplikasi yang boleh didapati di Google Play Store dan App Store atau melalui pautan.

Mengenai Evermos

Evermos adalah platform perdagangan terhubung yang memberdayakan jenama tempatan dan komuniti yang kurang terlayan dengan menyediakan rangkaian pengedaran dan perkhidmatan perdagangan yang memberi tumpuan kepada produk terkurat berdasarkan prinsip Syariah. Ia juga merupakan platform one-stop yang menyediakan sokongan perkhidmatan komprehensif untuk para entrepreneur, daripada pemilik jenama tempatan, penjual, hingga penjual profesional atau Pemasar Internet (Imers), melalui salah satu unit perniagaaannya, Everpro. Pelbagai program latihan keusahawanan percuma tersedia untuk sesiapa dalam rangkaian penjual Evermos untuk menyokong kejayaan mereka, tanpa mengira jantina, latar belakang pendidikan, lokasi geografi, atau tahap pendapatan.

Ditubuhkan pada November 2018, Evermos telah membina rangkaian perdagangan terhubung penjual berdasarkan yang terbesar di Indonesia, dengan lebih daripada 165,000 penjual aktif di seluruh negara dan 1,600 rakan kongsi PKS (Mikro, Kecil dan Sederhana). Setakat ini, Evermos telah menerima pelbagai anugerah industri, termasuk anugerah Forbes Asia 100 to Watch di rantau Asia Pasifik, anugerah UN Women 2022 Prinsip Daya Upaya Wanita Indonesia (WEPs), pemenang Anugerah Nikkei 2024, dan keahlian dalam rangkaian global Endeavor Entrepreneur, kumpulan eksklusif terpilih untuk syarikat permulaan dan skala terbaik di seluruh dunia yang berada di garis hadapan inovasi teknologi dan model perniagaan beretika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.