(SeaPRwire) –   Segmen tanah SaaS EarthPipeline yang dipacu AI milik EDA, yang pertama di dunia, mempercepat pasaran Nara Space dengan memudah pengeluaran imej cahaya pertama yang dibetulkan secara orto daripada satelit Observer-1A mereka dalam tempoh masa yang mencatat rekod bagi ketepatan geolokasi dan radiometrik tercapai.

VANCOUVER, BC, 9 Feb 2024 — EarthDaily Analytics (“EDA” atau “Syarikat”), sebuah syarikat perisian dan analisis ruang bersepadu menegak yang merevolusikan cara syarikat-syarikat memasarkan, hari ini mengumumkan bahawa penyertaan segmen tanah SaaS EarthPipeline miliknya oleh Nara Space (“Nara”) Korea Selatan membolehkan Satelit Observer-1A yang baru-baru dilancarkan untuk menghasilkan imej cahaya pertama yang dibetulkan secara orto dengan lebih pantas berbanding yang boleh dicapai dengan menggunakan sistem alternatif yang ada di pasaran.

Imej pertama Nara Space pada resolusi 1.5m, diproses oleh EarthDaily Analytics EarthPipeline. Imej pulau Palm Jumeirah di Dubai, UAE.


Imej pertama Nara Space pada resolusi 1.5m, diproses oleh EarthDaily Analytics EarthPipeline. Imej pulau Palm Jumeirah di Dubai, UAE.

Pengeluaran imej “cahaya pertama” merupakan pencapaian penting dalam penyebaran satelit pengimejan ke dalam orbit. Imej ini mewakili pembinaan awal satelit bagi imej berikutan ujian dalam orbit awal terhadap pelbagai komponen pengimejan. Daripada data yang dipautkan mentah Nara, EDA membetulkan secara orto imej tersebut, yang bermaksud EDA melaksanakan proses penting dalam penciptaan imej satelit yang tepat, memastikan setiap piksel dalam imej sepadan dengan tepat dengan lokasinya pada permukaan Bumi. Untuk membetulkan secara orto imej, EarthPipeline mencirikan semua sifat sensor dan satelit termasuk panjang fokus, penyesuaian pemasangan pengesan bintang, dan kestabilan satelit. Melalui gabungan model berasaskan fizik dan pembelajaran mesin, EarthPipeline membina model digital terhadap Bumi, satelit, dan sensor, merakam geometri pengimejan tepat bagi setiap pemerolehan imej satelit. Pendekatan teliti EDA bukan sahaja meningkatkan ketepatan geolokasi, namun juga memperbaiki kalibrasi radiometrik. EarthPipeline melaksanakan kalibrasi radiometrik maju dengan menggunakan tapak kalibrasi khusus untuk menterjemah nilai piksel ke dalam isyarat yang tepat secara saintifik yang menggambarkan ciri-ciri tanah Bumi. Gabungan pembetulan orto dan kalibrasi radiometrik bertaraf dunia menghasilkan produk Data Sedia Analisis berkualiti tinggi bagi Observer-1A.

Jae-Pil Park, CEO Nara Space, mengulas, “Kami percaya bahawa Nara Space telah mengesahkannya secara berbangga sebagai perintis dalam arena satelit kelas 25kg, kerana kami telah berjaya menyelia keseluruhan proses pembangunan satelit secara bebas, daripada pembuatan satelit hingga analisis data imej satelit. Dengan pelancaran Observer-1A yang berjaya, kami bersedia merevolusikan industri termasuk kewangan, alam sekitar, pengurusan bencana, dan bandar pintar melalui perkhidmatan data satelit kami. Kami berhasrat untuk memanfaatkan kelompok nanosatelit kami yang dibangunkan sendiri dalam masa terdekat untuk menawarkan pemerolehan data yang cepat dan tepat pada harga yang kompetitif. Integrasi konstelasi kami yang akan datang dengan segmen tanah EarthDaily Analytics EarthPipeline mengubah segalanya, sekali gus meningkatkan keupayaan penghantaran data kami dengan ketara kerana kami memberikan analisa pasaran yang lebih pantas dan cekap.”

EarthPipeline EDA ialah paip awan segmen tanah yang pertama di dunia sebagai perkhidmatan, membolehkan EDA dan pelanggan luar seperti Nara Space untuk mengubah data satelit yang dipautkan turun menjadi Data Sedia Analisis (“ARD”) dan imej berkualiti tinggi pada kelajuan dan skala yang sebelum ini tidak dapat dicapai dengan teknologi yang kompetitif. Memanfaatkan Perkhidmatan Web Amazon, EarthPipeline menyediakan perkhidmatan yang boleh diskala dengan tidak terhad yang menyingkirkan tugas pra pemprosesan, penormalan, dan transformasi imej daripada aliran kerja pengendali satelit, memperkasa mereka untuk memasuki pasaran sehingga tiga kali lebih pantas dengan ARD yang sedia digunakan dalam aplikasi AI dan Pembelajaran Mesin dengan lancar dan selamat. Data Nara Space yang diproses oleh EarthPipeline juga akan disediakan untuk pembelian melalui Earth Data Store.

Don Osborne, CEO EarthDaily Analytics, menyatakan, “Tidak ada rahsia bahawa data berkualiti tinggi merupakan prasyarat yang diperlukan untuk analitik berkualiti tinggi. Namun, yang sama pentingnya juga adalah keupayaan untuk memproses data yang dipautkan turun tersebut dengan andal dan kos efektif pada kecepatan yang membawa pengguna akhir sedekat mungkin dengan analisa masa nyata. Berjalan pada platform AWS terbaik sekelas, segmen tanah SaaS EarthPipeline kami yang terkemuka dalam industri sangat efisien, dapat diskala tanpa henti, dan – seperti terbukti hari ini – mampu memproses data yang diperoleh satelit dengan kualitas dan waktu penyelesaian yang tak tertandingi. Dalam menyediakan layanan ini kepada operator satelit pihak ketiga, kami mendorong keadaan industri tersebut maju ke depan dan membawa kekuatan pemrosesan EDA yang mengubah permainan ke sektor Ruang Baharu yang semakin menghargai perlunya efisiensi, kualitas, skalabilitas, dan kecepatan terbaik di kelasnya dalam lanskap yang semakin kompetitif. Berikutan pelancaran EarthDaily Constellation EDA yang akan datang pada akhir tahun 2024, EarthPipeline dan AWS akan memainkan peranan penting dalam membuka potensi penuh Everywhere Everyday.”

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai EarthDaily Constellation, Perubahan Pengesanan EDA yang mengubah permainan, dan segmen tanah EarthPipeline yang dipacu AI, kunjungi laman web kami:

Tentang EarthDaily Analytics

EarthDaily Analytics (EDA), yang beribu pejabat di Vancouver, Kanada, adalah penyedia bersepadu menegak bagi data, analitik, dan penyelesaian Pemerhatian Bumi. Dengan memanfaatkan gabungan unik teknologi Pemerhatian Bumi yang terbukti, aplikasi AI yang inovatif, dan alat data besar yang canggih, EDA menyediakan analisa bernilai tambah yang boleh diambil tindakan oleh pembuat keputusan dan pengurus risiko merentas sektor awam dan swasta di serata dunia.

Membangun rekod prestasi 35 tahun kepimpinan dan inovasi dalam aplikasi komersial teknologi Pemerhatian Bumi, EDA menggerakkan keadaan industri Pengesanan Perubahan ke hadapan dengan pelancaran EarthDaily Constellation pada tahun 2024. Disokong oleh rakan projek terbaik di kelasnya termasuk Loft Orbital, Airbus, ABB, dan SpaceX, EarthDaily Constellation akan menyediakan data yang kukuh secara spektrum dan sedia analitik yang mencakupi hampir 100% jisim tanah dan wilayah maritim dunia, dikumpulkan pada masa yang sama setiap hari. Dengan memasangkan pengumpulan data EarthDaily Constellation yang tidak tertandingi dengan EarthPipeline, paip awan segmen tanah pertama di dunia yang boleh diskala tanpa terhad sebagai perkhidmatan, EarthDaily Analytics menggunakan sistem pengesanan perubahan termaju di dunia untuk menyelesaikan cabaran terbesar yang dihadapi oleh perniagaan, kerajaan, dan kemanusiaan secara keseluruhan.

Hubungi
Pertanyaan Media EDA – Bryan Degnan, Kumpulan IGB (; +1-646-673-9701)

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.