(SeaPRwire) –   Menjadi Jepun No.1 Perkhidmatan Derma dengan lebih 77,000 ATM di seluruh negara

TOKIO, 9 Februari 2024 — Syarikat teknologi maklumat dan kewangan global,  (DWC), telah mencapai persetujuan dengan Seven Bank, Ltd (Seven Bank), sebuah bank Jepun yang dikendalikan oleh Seven & i Holdings Co Ltd, mengendalikan kedai-kedai Seven-Eleven di Jepun, untuk mengambil alih anak syarikatnya dan perkhidmatan pemindahan wang antarabangsa, Seven Global Remit, Ltd. DWC memiliki dan mengendalikan Smiles Mobile Remittance (Smiles), dikenali sebagai aplikasi pemindahan wang mudah alih pertama dan paling popular di Jepun. Pengambilalihan ini akan membolehkan DWC dan Seven Bank bekerjasama dalam mendefinisikan semula dan memperbaiki landskap perkhidmatan pemindahan wang antarabangsa dan penyertaan kewangan untuk penduduk asing di Jepun. Perjanjian ini ditandatangani pada 9 Februari 2024.

Pelanggan yang sedia ada menggunakan perkhidmatan Seven Global Remit dijadual untuk beralih kepada Smiles secara berperingkat. Seven Bank dan Digital Wallet akan segera memaklumkan pelanggan mereka mengenai peralihan perkhidmatan sebaik sahaja ditentukan.

Dengan perikatan antara DWC dan Seven Bank, semua pelanggan Smiles akan mendapat akses kepada rangkaian ATM meluas Seven Bank selepas peralihan perkhidmatan, meningkatkan kemudahan secara ketara. Perkongsian ini menubuhkan Smiles Mobile Remittance sebagai pilihan utama untuk penduduk asing di Jepun, menyediakan akses tanpa praseden kepada rangkaian ATM terbesar negara dan menetapkan kedudukannya sebagai perkhidmatan nombor satu di pasaran.

Pada tahun 2014, Pengasas dan Ketua Eksekutif DWC Eiji Miyakawa, bekas pemimpin kumpulan teknologi awan Sony Corporation, memulakan Digital Wallet dengan jurutera terkemuka Sony dengan matlamat yang sama untuk memanfaatkan IT dan kewangan digital untuk mengekalkan perdamaian dan mengekalkan masyarakat antarabangsa. Sejak pelancarannya pada tahun 2017, Smiles Mobile Remittance telah mengumpulkan pasukan pelbagai bangsa yang mewakili lebih 13 kewarganegaraan, setiap satu menyumbang bakat mereka untuk menyediakan perkhidmatan cemerlang. Diiktiraf sebagai aplikasi pemindahan wang mudah alih teratas di Jepun, Smiles juga dianugerahkan Hadiah Reka Bentuk Baik 2021 yang berprestij untuk reka bentuk produk cemerlangnya.

Dengan dijangka longgarnya sekatan perjalanan disebabkan pandemik COVID-19 dan sokongan pentadbiran yang bertujuan menangani kekurangan tenaga kerja yang menyertai penurunan penduduk usia kerja, terdapat peningkatan penduduk asing yang tinggal di Jepun.

“Kami memulakan Smiles dengan cita-cita untuk menawarkan perkhidmatan pemindahan wang yang adil, pantas dan mampu bagi pekerja migran kami yang bekerja keras,” kata Encik Miyakawa, “dan kerana kami menjayakannya, kami menerima sokongan besar daripada pelanggan kami dan kini kami adalah nombor satu di Jepun.”

Smiles menyesuaikan perkhidmatannya dengan keperluan yang berkembang, menyediakan pelbagai ciri untuk menawarkan kemudahan kepada pelanggannya termasuk pilihan untuk pemindahan langsung daripada lebih 50 ribu ATM di Jepun. Selain daripada ATM Lawson Bank, Bank Pos (Yucho) dan Bank AEON, rangkaian 27 ribu ATM Bank Seven akan menjadikan Smiles Mobile Remittance rangkaian ATM terbesar di Jepun, mengatasi semua pesaing di pasaran. Ini juga akan membolehkan pelanggan dengan mudah memasukkan dana ke dalam akaun mereka dan menghantar wang ke lebih 200 negara di seluruh dunia menggunakan telefon pintar mereka.

“Kami sangat berterima kasih kerana Bank Seven menghubungi kami untuk bekerjasama dengan mereka,” tambah Encik Miyakawa. “Ini menunjukkan betapa banyak mereka mempercayai kepakaran kami dalam IT dan kewangan digital, dan kami lebih bersemangat lagi untuk membantu bilangan pekerja migran yang semakin meningkat di Jepun. Melalui perikatan ini, kami berazam untuk menyediakan masyarakat antarabangsa yang lebih baik bersama pasukan Bank Seven.”

Mengenai Digital Wallet Corporation

Digital Wallet ditubuhkan pada tahun 2014 oleh bekas pereka dan jurutera Sony serta kakitangan yang membangunkan perkhidmatan awan global. Syarikat itu mempunyai visi untuk cemerlang dalam dan menyediakan perkhidmatan aplikasi B2B serta perkhidmatan pemindahan wang. Pada tahun 2017, Digital Wallet menggabungkan kuasa Kecerdasan Buatan (AI) dan Teknologi Kewangan (fintech) dan menggunakan kepakaran mereka untuk mereka bentuk dan membangunkan perkhidmatan yang membantu pekerja luar negara menyokong keluarga mereka dengan menawarkan kadar tinggi, yuran rendah, perkhidmatan pelanggan cemerlang dan kelajuan masa nyata melalui Smiles Mobile Remittance. Smiles telah mencapai pencapaian besar seperti menjadi perkhidmatan pemindahan wang global nombor satu di Jepun dan menerima Hadiah Reka Bentuk Baik 2021 yang berprestij. Ia telah meluaskan perniagaannya ke 8 negara, termasuk Amerika Syarikat, Kanada dan Singapura. Digital Wallet berharap untuk menyatukan komuniti antarabangsa di seluruh dunia dengan perkhidmatannya. Untuk maklumat lanjut, sila lawati pautan berikut:

Digital Wallet Corporation:  

Smiles Mobile Remittance:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.