(SeaPRwire) –   WUHAN, China, Feb. 2, 2024 — Pada 1 Februari, CORNEX New Energy secara rasmi memulakan pengeluaran besar-besaran generasi baru mereka, CORNEX M5, bekas penyimpanan tenaga bateri 20 kaki 5MWh, di Loji CORNEX Xiaogan. CORNEX komited untuk memenuhi permintaan pasaran dalam “era simpanan besar” dengan memanfaatkan teknologi penyelidikan sendiri untuk memperkaya pelbagai aplikasi lanskap. Melalui pendekatan ini, CORNEX membina kelebihan sistem yang menyeluruh dan menyediakan penyelesaian “CORNEX teratas” untuk aplikasi tenaga baru global.

CORNEX M5 dikuasakan oleh lima kelebihan utama, dengan cerdik mencapai keseimbangan multidimensi “prestasi yang dipertingkatkan, kos yang berkurangan, keselamatan yang dipertingkatkan, kecekapan yang dipertingkatkan dan keluasan aplikasi”. Melalui keupayaan intelek yang diteliti dan dihasilkan sendiri, serta keupayaan penghantaran yang matang dan stabil, CORNEX M5 membuka bab baru dalam era 5MWh.

1. Lebih Kapasiti

CORNEX M5 menggabungkan sel penyimpanan tenaga bateri Juneng π 314Ah yang diteliti sendiri, dengan jangka hayat kitaran sehingga 12,000 kitar dan ketumpatan tenaga yang menakjubkan sehingga 185Wh/kg. Selain itu, kapasiti bekas penyimpanan tenaga telah ditingkatkan ke 5MWh, mencapai peningkatan ketara 49% dalam tenaga sistem dalam jilid yang sama. Pasukan R & D CORNEX mengagihkan kuasa secara dinamik berdasarkan ciri-ciri bateri, mengoptimumkan algoritma penghantaran bateri. Selain itu, reka bentuk menampilkan paip pendinginan cecair berdiameter pelbagai tahap yang seimbang, meningkatkan jangka hayat sistem kitaran sebanyak 20%.

2. Lebih Ekonomikal

CORNEX M5 melaksanakan reka bentuk pintu tunggal, yang mengurangkan keperluan ruang ruang dengan cekap, mengakibatkan pengurangan 32% dalam ruang lantai. Pengurangan ini menyebabkan pengurangan 10% dalam kos operasi menyeluruh, mencapai keseimbangan optimal antara kapasiti dan kos ruang dalam skop sistem penyimpanan tenaga piawai 20 kaki.

3. Lebih Selamat

CORNEX M5 menggabungkan reka bentuk keselamatan unik, menampilkan sistem perlindungan kebakaran “Submerge” bateri asli CORNEX dan reka bentuk perlindungan api peringkat modul. Sistem ini membolehkan pemadaman kebakaran tepat dalam tempoh 3 minit, memastikan haba tidak merebak dari sel elektrik ke modul dan paket. Reka bentuk perlindungan kebakaran “Submerge” adalah sistem berdimensi pelbagai direka untuk melindungi keselamatan dan kestabilan sistem sepanjang kitaran hayatnya. Selain itu, tiga pengesan gabungan letupan 5-in-1 yang strategik ditempatkan di atas ruang bateri untuk tujuan pengesanan. Reka bentuk sistem mematuhi piawaian keselamatan industri yang paling ketat, seperti GB/T 36276, IEC 62619, UL9540A, dan sebagainya, memberikan perlindungan untuk pelbagai aplikasi aset ESS.

4. Lebih Cekap

CORNEX M5 dilengkapi dengan teknologi pengurusan kluster tahap pintar, yang mengurus setiap kluster secara berasingan, menghapuskan peredaran antara kluster dan menghasilkan kecekapan sistem yang tinggi. Ia juga dilengkapi dengan sistem kawalan suhu pendinginan cecair generasi baharu yang cekap, memastikan perbezaan suhu dalam paket dikawal dalam 3°C. Ini tidak sahaja menjamin operasi sistem yang stabil tetapi juga mengurangkan penggunaan kuasa tambahan. Selain itu, dengan sistem pengurusan kesihatan berdasarkan awan, strategi kecekapan tenaga dinamik disesuaikan, membolehkan operasi minimalis dan memastikan kecekapan dan keselamatan sistem yang tinggi.

5. Lebih Aplikasi

CORNEX M5 dilengkapi dengan reka bentuk perlindungan kukuh, dengan tahap IP55 untuk mesin keseluruhan dan tahap IP67 untuk paket bateri. Ia mampu berfungsi dalam julat suhu yang luas, merangkumi -30°C hingga 60°C. Reka bentuk perlindungan tahap tinggi ini memastikan keselamatan dan kestabilan peralatan walaupun dalam persekitaran sejuk dan kawasan beraltitud tinggi. Selain itu, untuk menyesuaikan dengan berbagai-bagai skenario aplikasi penyimpanan tenaga secara berkesan, CORNEX M5 menyokong pelbagai kombinasi sistem PCS berpusat dan rentetan. Keterujaan yang dipertingkatkan ini membolehkan penyesuaian pantas kepada keperluan PCS yang berubah-ubah.

Berlatarbelakangkan inisiatif “pencapian dan kenetralan karbon” global, CORNEX New Energy secara strategik menubuhkan tiga pangkalan, mencipta kapasiti pengeluaran berkesan melebihi 100GWh. Dengan menggunakan pasukan R & D berpengalaman dan mengikuti strategi pembangunan berkualiti tinggi, syarikat berjaya mencapai bekalan pasaran yang stabil. Bekas penyimpanan tenaga bateri 20 kaki 5MWh CORNEX M5 menjunjung prinsip panduan “Berfikir Lebih” CORNEX New Energy. Ia komited untuk menggunakan penyelesaian terbaik pada setiap peringkat, daripada reka bentuk dan R & D hadapan hingga pengeluaran dan perkhidmatan selepas jualan. Komitmen ini sepenuhnya menggambarkan prinsip “prestasi yang dipertingkatkan, kos yang berkurangan, keselamatan yang dipertingkatkan, kecekapan yang dipertingkatkan dan keluasan aplikasi”, dengan matlamat akhir untuk meningkatkan pengalaman pengguna keseluruhan sepanjang kitaran produk. Kami berusaha untuk menyediakan penyelesaian penyimpanan tenaga teratas kepada pelanggan domestik dan antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.