(SeaPRwire) –   SHANGHAI, 8 Feb. 2024 – Bentuk-bentuk dan perubahan baharu dijangka bakal dilihat pada musim perjalanan Tahun Baharu Cina tahun ini di China.

China Eastern Airlines opens multiple international routes during 2024 Spring Festival travel rush
China Eastern Airlines opens multiple international routes during 2024 Spring Festival travel rush

China Eastern telah melakukan pelbagai usaha untuk menambah dan menyambung semula laluan antarabangsa.

Baru-baru ini, syarikat telah melancarkan laluan Beijing Daxing – Kuala Lumpur dan menyambung semula laluan Shanghai Pudong-Cairns, Australia. Syarikat juga akan menambah 15 laluan antarabangsa baharu, termasuk laluan Pudong-Perth baharu, serta meningkatkan kekerapan penerbangan antara Pudong dan Sydney, Bangkok, Kuala Lumpur dan laluan Male.

Sepanjang musim perjalanan Tahun Baharu Cina, CEA akan meningkatkan pelaburannya di destinasi pulau Asia Tenggara untuk memenuhi permintaan perjalanan.

Dengan lebih banyak penerbangan ke Asia Tenggara, lebih ramai penumpang dari negara-negara Asia Tenggara dijangka akan melancong ke atau transit melalui China sepanjang tempoh perayaan ini.

Dalam masa 40 hari musim perjalanan Tahun Baharu Cina, CEA merancang untuk mengendalikan 2,322 penerbangan pergi balik antara lapangan terbang domestik dan Singapura, Kuala Lumpur, dan Bangkok.

Laluan Beijing Daxing – Kuala Lumpur yang baharu dibuka dinomborkan MU795/796, dengan 4 penerbangan pergi balik seminggu.

Pada masa ini, CEA mengendalikan 4 laluan ke Kuala Lumpur – Shanghai Pudong ke Kuala Lumpur, Shanghai Pudong ke Sabah, Hangzhou ke Kuala Lumpur, dan Beijing Daxing ke Kuala Lumpur. Sebanyak 340 penerbangan pergi balik telah dirancang untuk laluan ini sepanjang musim perjalanan Tahun Baharu Cina tahun ini.

CEA juga akan membuka laluan terus baharu dari Kunming, Xi’an, Chengdu dan banyak lagi ke Kuala Lumpur.

Di Singapura, CEA mengendalikan 8 laluan yang terbang ke Shanghai Pudong, Beijing Daxing, Nanjing, Hangzhou, Kunming dan banyak lagi. Di Thailand, syarikat penerbangan itu terbang terus ke Shanghai, Kunming, Guangzhou, Chengdu, Xi’an dan 5 destinasi lain. Sepanjang musim perjalanan Tahun Baharu Cina tahun ini, bilangan penerbangan akan ditingkatkan kepada 66 sehari.

Selain Asia Tenggara, Australia juga telah menjadi destinasi popular sepanjang musim sejuk ini kerana iklimnya yang menyenangkan. Laluan penerbangan terus yang baharu dibuka semula dari Shanghai Pudong ke Cairns, Australia, ialah laluan ke-9 yang dikendalikan oleh CEA antara China dan Australia. Laluan bermusim ini akan beroperasi mulai 1 Feb. hingga 18 Feb., dengan penerbangan yang tersedia setiap hari Selasa, Rabu, Jumaat, dan Ahad.

Di Australia, CEA mengendalikan penerbangan ke lima destinasi, termasuk Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, dan Cairns. Dengan peluasan laluan, CEA akan membawa lebih banyak kemudahan untuk pertukaran kakitangan dan perdagangan antara China dan Australia.

China Eastern Airlines opens multiple international routes during 2024 Spring Festival travel rush.
China Eastern Airlines opens multiple international routes during 2024 Spring Festival travel rush.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.