(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 31, 2024 — (NASDAQ: CCG) (“Cheche”, “the Company” or “we”), China’s leading auto insurance technology platform, today announced its unaudited financial results for the third quarter ended September 30, 2023.

Ringkasan Kewangan dan Operasi

  • Hasil bersihs bagi suku tahun meningkat 10.5% berbanding tahun sebelumnya kepada RMB823.3 juta (US$112.8 juta), manakala hasil bersih bagi sembilan bulan pertama 2023 meningkat 27.7% berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya kepada RMB2.4 bilion (US$333.6 juta). 
  • Kerugian bersih sejumlah RMB55.4juta (US$7.6 juta) meningkat sebanyak RMB27.6 juta berbanding suku tahun sebelumnya, manakala kerugian bersih bagi sembilan bulan pertama RMB127.6 juta (USD17.5 juta) meningkat 43.6% berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya.
  • Kerugian bersih terselaras(1) bagi suku tahun menurun sebanyak 96.4%, daripada RMB15.6 juta pada tempoh sebelumnya kepada RMB0.6 juta (US$0.1 juta), manakala kerugian bersih terselaras bagi sembilan bulan pertama 2023 menurun sebanyak 49.2%, daripada RMB55.8 juta pada tempoh sebelumnya kepada RMB28.3 juta (US$3.9 juta).
  • Jumlah premium tertulis(2) bagi suku tahun meningkat 30.4% berbanding tahun sebelumnya kepada RMB5,639.3 juta (US$773.0 juta), manakala jumlah premium tertulis bagi sembilan bulan pertama 2023 meningkat 40.9% berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya kepada RMB16,248.9 juta.
  • Jumlah polisii yang dikeluarkan bagi suku tahun meningkat 23.5% daripada 3.3 juta bagi suku tahun sebelumnya kepada 4.0 juta, manakala jumlah polisi yang dikeluarkan bagi sembilan bulan pertama meningkat 29.0% berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya kepada 10.9 juta.
  • Perkongsian dengan Syarikat Kenderaan Tenaga Baru (NEV) (3) bagi suku tahun menunjukkan pertumbuhan yang ketara, dengan 10 perkongsian dengan pembuat NEV membawa kepada lebih 117,000 polisi yang dimasukkan ke dalam penghantaran NEV baru dan premium berkaitan sebanyak RMB399.0 juta (US$54.7 juta), mewakili peningkatan yang ketara berbanding suku pertama dan kedua 2023. Bagi suku pertama dan kedua 2023, kami bekerjasama dengan 7 NEV pembuat, membawa kepada lebih 52,000 dan 91,000 polisi, dan premium berkaitan sebanyak RMB208.0 juta dan RMB332.0 juta, masing-masing.
  • Rakan rujukan baru sebanyak 50,000+ telah ditambah bagi suku tahun ini, manakala perantara aktif dan perjanjian komisen dengan syarikat insurans meningkat kepada kira-kira 4,500 dan 1,900, masing-masing.

 

(1) Kerugian Bersih Terselaras adalah ukuran bukan-GAAP. Untuk maklumat lanjut mengenai ukuran kewangan bukan-GAAP di atas, sila lihat bahagian “Penggunaan Ukuran Kewangan Bukan-GAAP” di bawah.

(2) Dirujuk dalam Penyata Pendaftaran Borang F-4 (No. Pendaftaran 333-273400) yang difailkan awal dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat pada Julai 24, 2023 sebagai “premium tertulis kasar.”

(3) Pertumbuhan pesat pasaran Kenderaan Tenaga Baru telah mewujudkan peluang baru untuk tawaran insurans auto dan mempercepatkan pertumbuhan hasil penyedia insurans auto. Cheche mula bekerjasama dengan pembuat NEV pada 2022 dan kerjasama sedemikian memberikan hasil yang ketara pada 2023. Cheche percaya bahawa pertumbuhan lanjut pasaran NEV dan pengenalan solusi insurans NEV inovatif akan terus meningkatkan sumbangan hasil daripada perkongsian dengan pembuat NEV. Pengurusan Cheche menggunakan bilangan perkongsian dengan pembuat NEV, bilangan polisi insurans yang dimasukkan ke dalam penghantaran NEV baru, dan jumlah premium berkaitan yang dijana daripada polisi tersebut sebagai ukuran operasi utama untuk menilai perniagaannya, dan membentangkan ukuran operasi tersebut kepada pelabur untuk memahami dan menilai perniagaan Cheche dengan lebih baik.

Komen Pengurusan

“Cheche telah menunjukkan pertumbuhan pendapatan teratas selama sembilan bulan kebelakangan ini walaupun menghadapi cabaran ekonomi berterusan. Kami menjangka momentum ini akan dipercepatkan pada suku keempat kerana penanggung insurans dan pembuat menawarkan promosi untuk meningkatkan volum,” kata Lei Zhang, Pengasas, CEO, dan Pengerusi Kumpulan Cheche.

“Sepanjang 2023, kami telah memperoleh kedudukan kepimpinan dalam menyediakan solusi insurans terbenam untuk sektor NEV, dengan meningkatkan bilangan perkongsian pembuatan NEV kepada sepuluh pada suku ketiga – salah satu yang terbesar dalam industri. Kami terus melabur dalam penyelesaian yang membawa kami lebih dalam ke dalam tataran teknologi penyedia insurans, pembuat NEV, dan perantara untuk menangani masalah industri. Cheche bekerjasama dengan rakan kongsi kerajaan dan industri untuk memperkenalkan ketelusan, pilihan pengguna, dan pematuhan yang lebih besar kepada apa yang secara tradisinya merupakan pasaran yang sangat berpecah-belah dan kurang telus,”

“Margin kasar kami meningkat sebanyak 70 mata asas pada suku ketiga kerana kami memasukkan kecekapan sambil meningkatkan teknologi kami dan mengembangkan strategi pasaran untuk lebih baik melayani rakan kongsi kami. Strategi kami terus memanfaatkan rangkaian tanpa tandingan hubungan penanggung insurans dan rakan rujukan kami untuk meraih pasaran dan data yang membolehkan pendekatan berpanduan kepada underwriting, pengurusan tuntutan, dan penentuan harga. Apabila industri auto China berpindah dengan pantas ke kenderaan tenaga baru, kami percaya Cheche berada dalam kedudukan unik untuk memanfaatkan angin industri dan memacu inovasi serta penciptaan nilai,”

Keputusan Kewangan Ketiga Suku Tahun 2023 yang Belum Diaudit

Hasil Bersih adalah RMB823.3 juta (US$112.8 juta), mewakili peningkatan 10.5% tahun ke tahun daripada suku tahun sebelumnya. Pertumbuhan ini disebabkan oleh peningkatan dalam urus niaga insurans yang dijalankan melalui platform Cheche oleh rakan rujukan dan rakan platform pihak ketiga.

Kos Pendapatan meningkat 9.8% kepada RMB784.8 juta (US$107.6 juta) daripada RMB715.0 juta bagi suku tahun sebelumnya, yang konsisten dengan pertumbuhan saiz perniagaan dan hasil bersih.

Perbelanjaan Pemasaran dan Jualan meningkat 39.2% kepada RMB39.0 juta (US$5.3 juta) daripada RMB28.0 juta pada suku tahun sebelumnya. Perbelanjaan pemasaran dan jualan sebagai peratusan hasil bersih adalah 4.7%, berbanding 3.8% bagi suku tahun sebelumnya, yang terutamanya disebabkan peningkatan sebanyak RMB19.5 juta dalam perbelanjaan pampasan berasaskan saham. Tanpa mengambil kira perbelanjaan pampasan berasaskan saham, peratusannya adalah 2.3%, berbanding 3.6% bagi suku tahun sebelumnya, yang terutamanya disebabkan penurunan perbelanjaan promosi pemasaran.

Perbelanjaan Penyelidikan dan Pembangunan menurun 2.7% kepada RMB13.5 juta (US$1.8 juta) daripada RMB13.8 juta pada suku tahun sebelumnya. Perubahan ini terutamanya disebabkan penurunan bilangan kakitangan dalam jabatan, diimbangi oleh peningkatan dalam perbelanjaan pampasan berasaskan saham. Tanpa mengambil kira perbelanjaan pampasan berasaskan saham, perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan menurun 21.5%, terutamanya disebabkan penurunan kos kakitangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Perbelanjaan Am dan Pentadbiran&