(SeaPRwire) –   BEIJING, 5 Februari 2024 — Sempena kedatangan musim bunga yang lain, apabila Tahun Naga sedang menghampiri, siri dokumentari CGTN “Poetry Sans Frontiers” kembali untuk musim ketiga, mengemukakan simfoni visual prosa puisi.

Poster rasmi siri dokumentari CGTN
Poster rasmi siri dokumentari CGTN “”Poetry Sans Frontiers”” musim tiga. /CGTN

Siri dokumentari itu terus-menerus memperlihatkan konsep kreatif dan gaya “bila kisah-kisah bertemu dengan puisi.” Program ini mempertemukan sembilan tetamu dari pelbagai negara, termasuk Duta Besar Turki ke China İsmail Hakkı Musa, Duta Besar Iran ke China Mohsen Bakhtiar, Colombia yang melantik duta besar untuk China Sergio Cabrera, penyanyi dari Senegal Big Makhou Djolof, penyair dari Argentina Guillermo Bravo, pelakon teater Syria Abeer Bitar, penyair China Zhai Yongming, pianis buta China Mou Xingshui dan penyair Rusia Chudnova Irina, setiap seorang dengan latar belakang budaya dan laluan hidup mereka yang tersendiri. Dengarkan mereka gambarkan kisah-kisah hidup mereka yang jelas. Siri ini mengadun intipati puisi, bertepatan dengan watak setiap protagonis dan perjalanan hidup mereka yang berbeza secara sistematik.

Episod permulaan siri dokumentari bertajuk “Rumah” menjemput penonton untuk melihat memori di sekitar konsep rumah, meneroka takrifannya dari sudut perspektif yang berbeza. Rumah boleh jadi buku istimewa atau lukisan unik yang dibawa dari tanah air penyair Argentina. Ia juga boleh jadi seruan mendesak seorang pemuda Senegal yang jauh dari akar umbi, merenungkan alasan di sebalik penghijrahan haram dan kemiskinan dan berusaha membangun semula kehidupan di tanah air sendiri kerana kasih sayang terhadap rumahnya. Rumah bukan sekadar tempat tinggal untuk tubuh badan, tetapi tempat perlindungan bagi hati.

Episod kedua yang bertajuk “Kehidupan,” memberi tumpuan pada cinta dan kepercayaan dalam kehidupan, memerhatikan bagaimana individu sentiasa berusaha keras mencari kemajuan dan lembaran baharu dalam perjalanan hidup yang berliku-liku. Anda akan mengikuti cerita pelakon teater dalam runtuhan perang di Syria, berjuang untuk terus hidup. Walaupun membuat persembahan di pentas yang hampir runtuh, matanya sentiasa bersinar dengan harapan.

Penonton juga akan menyaksikan perjalanan seorang penyair wanita yang terpikat dengan puisi sejak dia belajar membaca, menghabiskan 40 tahun memperluas tanpa henti batas wilayah puisi. Dengan kata-kata yang tenang namun tajam, dia berkongsi sastera dan seni avant-garde, merenungkan masa depan, memikirkan kematian dan merenungkan survival.

Episod ketiga yang bertajuk “Impian,” membawa penonton ke dalam jalinan kehidupan yang unik, menyaksikan bagaimana seorang penyair Rusia menemui intipati puisi mimpi dalam 24 istilah solar tradisional China melalui aliran masa, dan mimpi digambarkan dengan keindahan lirik oleh penyair itu. Episod ketiga ini juga membawa anda untuk mengalami perjalanan seorang pianis buta dari Xiamen, yang melalui muzik, menjumpai mimpi kehidupan yang cerah.

Melalui bacaan duta besar Iran, saksikan gema harmoni antara syair-syair penyair Dinasti Tang China (618-907) Du Fu dan penyair Iran yang terkenal pada abad ke-13 Saadi Shirazi, sebagai puisi dan ritmanya menjalinkan benang yang berwarna-warni, menghubungkan impian yang tidak terhitung banyaknya dalam sungai tamadun manusia purba.

Disiarkan dari 5 hingga 7 Februari, “Poetry Sans Frontiers” menjemput anda untuk mengembara dalam alam puisi. Tiga episod akan diedarkan secara global di semua platform CGTN, platform media baharu Kumpulan Media China dan platform antarabangsa.

Sertai kami dalam mendengar kisah-kisah yang berjalin dengan syair-syair, kisah-kisah yang merangkul dan menari dengan puisi. Biarlah syair-syair itu, yang menyentuh perasaan dan ekspresif, menemani kita memasuki musim bunga yang mekar.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.