(SeaPRwire) –   WASHINGTON, 10 Feb. 2024 – Kesejukan ais hoki tidak dapat mengekang kemeriahan sambutan Tahun Baharu Cina Kumpulan Media China di perlawanan Liga Hoki Negara antara New York Islanders dan Tampa Bay Lightning di New York pada 8 Februari 2024.

Sebanyak lebih 17,000 umat yang hadir telah disajikan dengan tayangan video mengenai Festival Musim Bunga dan ucapan Tahun Baharu. “Saya mendoakan agar anda semua menjadi seperti naga yang bertenaga dan harimau yang gagah perkasa, panjang umur dan sihat sejahtera,” kata Presiden CMG Shen Haixiong. Duta Besar China ke Amerika Syarikat Xie Feng mengucapkan agar umat manusia dapat menikmati “Tahun Naga yang sejahtera,” yang juga dikenali sebagai Tahun Loong dalam bahasa Cina.

Semasa waktu rehat perlawanan, maskot New York Islanders Sparky the Dragon bersama seorang pengacara majlis telah sama-sama menghadiahkan penonton dengan cenderahati “Loong Chenchen“, maskot rasmi Gala Festival Musim Bunga CMG 2024.

Pengunjung perlawanan NHL tersebut juga telah dijemput menyertai aktiviti-aktiviti budaya yang dianjurkan oleh CMG, seperti bergambar dengan “Loong Chenchen“, menulis gulungan Festival Musim Bunga dan menerima poster cenderahati yang memaparkan watak “Fu,” yang membawa erti tuah dan kebahagiaan dalam bahasa Cina.

“Saya sangat gembira untuk menyambut Festival Musim Bunga Cina semasa perlawanan ini. Budaya Cina amat menakjubkan,” kata seorang penonton.

Sambutan tersebut berkongsi tradisi orang Cina berkumpul bersama keluarga, melupakan yang lalu dan menyambut yang baharu dan baik untuk Tahun Baharu.

Peminat hoki meninggalkan perlawanan tersebut dengan pengetahuan dan penghargaan baharu terhadap Tahun Baharu Cina. Ada juga kanak-kanak bernasib baik yang mendapat naga comel sebagai kawan baharu mereka.

(Bahan ini diedarkan oleh MediaLinks TV, LLC bagi pihak CCTV. Maklumat lanjut boleh didapati di Jabatan Keadilan, Washington, D.C.)

Kenalan:

RICH MURPHY

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.