(SeaPRwire) –   Urus niaga di Singapura dan Thailand dijangka akan meningkatkan dana di bawah pengurusan CLI dalam Asia Tenggara lebih dari dua kali ganda kepada S$1.2 bilion

SINGAPURA, 7 Feb. 2024 — CapitaLand Investment Limited (CLI) hari ini mengumumkan tiga pemerolehan baharu di Asia Tenggara daripada pihak ketiga yang tidak berkaitan. Pemerolehan tersebut termasuk dua hartanah industri di Singapura oleh Extra Space Asia, platform simpanan kendiri yang berfokus pada Asia yang diuruskan oleh CLI. Sebagai tambahan, CapitaLand SEA Logistics Fund memperoleh OMEGA 1 Bang Na, Thailand (OMEGA 1 Bang Na), tapak hijau belum dibangun seluas 20 hektar di Bangkok, Thailand. 

Gambaran artis bagi OMEGA 1 Bang Na, Thailand (Kredit foto: Ally Logistic Property)
Gambaran artis bagi OMEGA 1 Bang Na, Thailand (Kredit foto: Ally Logistic Property)

Pada Januari 2024, CapitaLand Wellness Fund menyelesaikan pemerolehan bersama satu hartanah penginapan pegangan bebas di Singapura. Setelah selesai pembangunan OMEGA 1 Bang Na, jumlah nilai pelaburan bagi keempat-empat pemerolehan ini adalah lebih kurang S$700 juta, meningkatkan dana di bawah pengurusan CLI dalam rantau ini kepada S$1.2 bilion

Cik Patricia Goh, Ketua Pegawai Eksekutif, Pelaburan Asia Tenggara, CapitaLand Investment, berkata: “Walaupun keadaan pasaran mencabar, kami telah mencapai kemajuan yang besar dalam menyebarkan modal secara strategik merentasi Asia Tenggara sepanjang tahun lepas ke dalam aset yang membekalkan simpanan kendiri, logistik dan sektor hospitaliti kebaikan. Sektor-sektor ini telah menunjukkan pertumbuhan sekular yang kukuh dalam rantau ini dan sejajar dengan fokus tema kami untuk melabur dalam hartanah yang didorong oleh tren mega jangka panjang seperti urbanisasi yang pesat, rasionalisasi rantaian bekalan, pilihan pengguna yang berubah, populasi menua dan ekonomi jangka hayat. Pemerolehan tersebut bukan sahaja menunjukkan kebolehan perolehan tawaran dan pelaksanaan kami tetapi juga menekankan jangkauan dan skala kami yang luas di Singapura memandangkan kami memanfaatkan kecekapan ini untuk meluaskan kehadiran kami di rantau ini.”

“Jika melihat ke hadapan, pemerolehan terkini ini akan memacu peringkat seterusnya bagi pertumbuhan untuk setiap dana-dana CLI yang diuruskan ini. Dengan menggabungkan kemahiran kami dalam penciptaan nilai dengan kebolehan pengendalian terbaik dalam kelas dan memanfaatkan pengetahuan industri khusus sektor daripada rakan-rakan modal dan pengendali kami, dana-dana ini akan menyumbang secara positif kepada pendapatan berkaitan yuran kami dan memberikan pulangan yang mampan kepada pelabur kami. Kami akan terus mengenal pasti peluang pelaburan dalam Singapura, Thailand dan pasaran lain di Asia Tenggara, membina atas momentum kami dan memacu transformasi serta pertumbuhan selanjutnya,” Cik Goh menambah.

Memperbesarkanplatform Extra Space Asia‘s (ESA) di Singapura dengan penyelesaian yang berkualiti

ESA, salah satu pengendali simpanan kendiri yang terbesar dalam Asia dengan 80[1] kemudahan, sedang meluaskan portfolionya di Singapura dengan lebih kurang 320,000 kaki persegi (kps) dalam luas aras kasar menjelang akhir 1S 2024. Cadangan peluasan tersebut termasuk aset industri pegangan bebas, dan aset industri dengan tempoh pajakan tanah yang panjang yang terletak berhampiran Holland Village, kawasan perumahan yang popular yang dikelilingi oleh banyak institusi pendidikan dan penawaran runcit serta tempat makan yang menarik. Hartanah ini terletak secara strategik berhampiran kawasan perumahan yang padat penduduk dan mempunyai hubungan yang baik dengan laluan pengangkutan utama. Setelah selesai pemerolehan, ESA merancang untuk mengubah kedua-dua aset tersebut menjadi kemudahan simpanan kendiri secara berperingkat, menyediakan unit berhawa dingin dan kemudahan storan wain. 

Dengan pemerolehan ini, portfolio ESA Singapura akan meluaskan julat lokasi dan penyelesaian storannya. Harta ESA di Singapura terus mencatatkan hunian yang tinggi kerana permintaan untuk simpanan kendiri kekal kukuh. Rancangan juga sedang dijalankan untuk menambahkan lebih banyak hartanah yang disahkan hijau ke dalam portfolionya. Seiring dengan strategi nilai tambah platform, CLI akan memfokuskan diri untuk mengenal pasti peluang pelaburan yang boleh membuka nilai dan memaksimumkan pendapatan daripada aset melalui penukaran ruang industri yang cekap untuk penggunaan simpanan kendiri.

CapitaLand SEA Logistics Fund (CSLF) meluaskan ke Thailand dengan kampus logistik automatik canggih

CSLF ialah platform logistik CLI di Asia Tenggara dan telah menutup dana pertama pada Februari 2023. Dana tersebut akan memperuntukkan modal ke arah pembangunan dan pengurusan infrastruktur logistik maju yang disokong oleh penyelesaian pergudangan pintar bersepadu. Pada Disember 2023, CSLF memperoleh aset benihnya, tapak tanah pegangan bebas, untuk membangunkan OMEGA 1 Bang Na. Ini akan menjadi hartanah logistik CLI yang pertama di Thailand.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Terletak di sepanjang Lebuhraya Bang Na Trat di Wilayah Samut Prakan, kluster logistik utama yang terletak dalam lingkungan kawasan Metropolitan Greater Bangkok, OMEGA 1 Bang Na menawarkan capaian yang sangat baik ke daerah pusat perniagaan dan nod pengangkutan utama seperti Pelabuhan Laut Dalam Laem Chabang dan Lapangan Terbang Suvarnabhumi. Sebagai projek bina ikut kesesuaian, CSLF akan membangunkan kampus logistik automatik canggih dengan luas aras kasar 2.47 juta kps, yang dapat menempatkan lebih 150,000 posisi palet dalam sistem penyimpanan dan pengambilan automatik. Kampus rampasan yang moden ini akan menjadi gudang tersendiri yang terbesar di Thailand dan dikendalikan oleh Ally Logistic Property apabila siap. Kampus ini akan merangkumi dua bangunan, yang masing-masing dilengkapi dengan kebolehan storan persekitaran dan beku, mengikut urutannya. Pembinaan dijadual bermula pada 1H 20