(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 5 Feb 2024 — Sebagai syarikat permulaan yang terlibat dalam perniagaan kesihatan digital, terutamanya pemulihan otak dan bantuan tidur, BrainGear telah membangunkan SleePYA dengan cahaya inframerah untuk merangsang otak bagi menginduksi tidur berkualiti.

BrainGear’s SleePYA
BrainGear’s SleePYA

SleePYA bukanlah peranti perubatan, tetapi sistem elektronik umum yang boleh didapati oleh sesiapa sahaja. Dengan memakai topi helik berlengkap dengan LED inframerah, ia menginduksi tidur sihat dengan stimulasi cahaya selama kira-kira 20 minit.

“Orang yang mengalami gangguan tidur dan insomnia biasanya cuba mendapatkan bantuan dengan mengambil ubat tidur atau menukar bantal dan katil,” kata Dr. Kim Il-Ku. “SleePYA BrainGear mempunyai mekanisme asas menggunakan cahaya untuk merangsang otak secara terus, memberikan kelebihan berbanding pendekatan pasif untuk insomnia.”

Pada Disember 2023, Syarikat itu mengeluarkan iklan korporat di stesen penyiar tempatan, mencapai jumlah penonton seramai 13 juta. BrainGear kini merancang projek perintis dengan rumah-rumah jagaan orang tua dan pusat pemulihan otak di Korea Selatan pada separuh pertama 2024.

“Pada bulan Oktober, kami menubuhkan booth bebas di Expand North Star 2023 di Dubai,” kata wakil BrainGear. “Kami bertemu dengan pelabur, organisasi kesihatan, dan agensi kerajaan dari Timur Tengah dan Eropah untuk membincangkan penembusan pasaran pada tahun 2024. Kami menerima kira-kira 700 pengunjung selama tiga hari empat malam, dan ia menjadi hits besar.”

Syarikat itu mengumpul KRW 1.8B dalam pembiayaan pada tahun 2021 dan kini sedang menjalankan pusingan A bernilai kira-kira KRW 4B.

“Saya memutuskan untuk memulakan perniagaan sendiri dengan matlamat memberi balik kepada masyarakat apa yang saya pelajari dan alami,” kata Dr. Kim. “Saya mula membaca tentang pesakit dan keluarga yang menderita demensia, Alzheimer dan gangguan otak lain, dan saya merujuk kepada jurnal sains terkemuka Science. Apabila saya membaca artikel dalam Science bahawa cahaya inframerah boleh menembusi otak, saya mendapat idea untuk fototerapi. Saya menyedari bahawa jika saya dapat menggabungkan bidang yang saya kaji, seperti fizik, kimia dan elektronik, otak juga boleh pulih seperti anggota badan lain yang cedera. Kami menerima KRW 100 juta dalam pelaburan awal dari Big Bang Angels dan dipilih sebagai pembekal projek kerajaan (TIPS) sebagai langkah pertama untuk menukar sisi perniagaan saya menjadi perniagaan penuh masa.”

BrainGear mempunyai enam penyelidik kerahan penuh (dua orang PhD), termasuk Dr. Kim. Doktor dan pakar pemasaran dari rakan penyelidik antarabangsa sedang membantu untuk mempercepatkan perniagaan.

Untuk rancangan masa depan mereka, “selepas berjaya menyempurnakan ujian klinikal global sedang berjalan, matlamat kami adalah memperoleh semua kelulusan pemasaran di AS, Singapura, Australia dan Eropah untuk menjadi pemimpin global de facto dalam pemulihan otak,” kata Dr. Kim.

Untuk maklumat lanjut tentang BrainGear dan produknya, lawati laman web rasmi ().

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.