MANSUHKAN saja liga, sedangkan orang nak pergi buat ibadah Haji tahun ini pun batal takkan Liga Malaysia (Liga M) lagi besar daripada buat Haji.

Demikian pandangan bekas pemain kebangsaan, Khalid Ali yang menggesa supaya Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan Liga Bolasepak Malaysia (MFL) membatalkan terus saingan Liga M musim ini.

Jelasnya, tiada guna saingan liga tempatan diteruskan musim ini sekiranya penonton dilarang untuk hadir ke stadium.

Katanya, walaupun tindakan larangan itu bagi memastikan penularan wabak Covid-19 tidak berjangkit di kalangan penyokong namun ia kemungkinan boleh berjangkit dalam kalangan pemain, pegawai atau petugas ketika perlawanan berlangsung.

“Sedangkan petugas KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) yang terdiri daripada doktor, jururawat serta barisan hadapan pihak polis pun boleh terkena Covid-19, inikan pula hanya membabitkan pemain dan pegawai perlawanan saja dalam stadium.

“Bagi saya baik batalkan terus dan kita mulakan balik tahun depan saja. Ini adalah jalan yang lebih baik daripada mempertaruhkan pemain dan pegawai saja demi untuk meneruskan liga.

“Kita kena ikut arahan kerajaan kerana apa yang disuarakan mereka adalah untuk keputusan yang terbaik. Kena ingat, orang yang nak buat Haji pun dibatalkan tahun ini apalah sangat bola sepak,” katanya kepada Arena Metro.

Khalid berkata beliau faham FAM sudah menerima imbuhan penajaan bagi menganjurkan liga namun merasakan dalam keadaan situasi yang tidak menentu ini adalah lebih baik mengadakan runding semula dan mengambil keputusan wajar.

“Saya yakin penaja akan memahaminya. Lagipun liga baru empat perlawanan saja, jadi tak salah nak batalkan.

“Seperti mana yang disuarakan kerajaan, wabak ini memakan masa untuk dipulihkan,” ujar Khalid.