(SeaPRwire) –   Ketua cef dan personaliti media yang memenangi pelbagai anugerah akan diraikan di majlis penganugerahan secara langsung pada 26 Mac 2024

LONDON, 6 Feb. 2024Pichaya ‘Pam’ Soontornyanakij dari Potong  yang berpangkalan di Bangkok memenagi Anugerah Cef Wanita Terbaik Asia untuk tahun 2024. Anugerah yang didambakan ini diundi oleh 318 ahli Akademi 50 Restoran Terbaik Asia dan memberi peluang untuk meraikan wanita dalam bidang gastronomi yang terus menerus menolak batas kecemerlangan.

Pichaya ‘Pam’ Soontornyanakij of Potong in Bangkok wins Asia’s Best Female Chef Award as part of Asia's 50 Best Restaurants 2024, sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna.


Pichaya ‘Pam’ Soontornyanakij dari Potong di Bangkok memenagi Anugerah Cef Wanita Terbaik Asia sebagai sebahagian daripada 50 Restoran Terbaik Asia 2024, ditaja oleh S.Pellegrino & Acqua Panna.

Cef Pam akan diraikan di majlis penganugerahan secara langsung pada 26 Mac 2024. Edisi 2024 50 Restoran Terbaik Asia, yang ditaja oleh S.Pellegrino & Acqua Panna, menandakan kali pertama anugerah akan diadakan di Seoul, dengan kerjasama Kementerian Pertanian, Makanan dan Hal Ehwal Luar Bandar (MAFRA) dan Kerajaan Metropolitan Seoul.

William Drew, Pengarah Kandungan untuk 50 Restoran Terbaik Asia, berkata: “Cef Pam telah menghidangkan masakan yang benar-benar inovatif dan menu cicahnya ialah kelas induk dalam memberi penghormatan kepada warisan serta penceritaan budaya. Bagi gastronomi yang penuh inspirasi dan kehadirannya yang menguasai dalam suasana kulinari Thailand, Pam benar-benar layak mendapat penghormatan itu.”

Potong, yang bermaksud ‘ringkas’, menawarkan cerminan kulinari warisan Thai-Cina Cef Pam dan merupakan penghormatan kepada perniagaan ubatan herba Cina keluarganya. Ditempatkan di bangunan nenek moyang yang berfungsi sebagai farmasi perubatan Cina tradisional, Potong menggabungkan tradisi dengan teknik kulinari avant-garde, menawarkan 20 hidangan yang memberi inspirasi dalam menu cicah yang merangkumi falsafah 5 Elemennya ‘Garam, Asid, Rempah, Tekstur, dan Reaksi Maillard’. Potong ialah salah satu restoran yang paling dipuji di Bangkok dan telah berada pada kedudukan No.35 dalam 50 Restoran Terbaik Asia 2023 dan No.88 dalam senarai lanjutan 50 Restoran Terbaik Dunia 2023.

Komitmen Cef Pam untuk memperkasa cef wanita terbukti dalam peranannya bersama Gastronauts Asia dan Women in Gastronomy. Beliau baru-baru ini memulakan program biasiswanya sendiri WFW (Wanita untuk Wanita) bersama Kelab Wanita Amerika Thailand, sebuah organisasi bukan untung, untuk menyokong pelajar wanita di kawasan luar bandar Thailand untuk mencapai impian mereka untuk menjadi cef.

Cef Pam berkata, “Anugerah ini melangkaui pencapaian peribadi — ia meraikan kepercayaan saya, penghormatan terhadap warisan, dan pengejaran tanpa henti untuk menjadi lebih baik. Semoga anugerah ini memberi inspirasi kepada cef wanita muda untuk memecahkan halangan dan menyalakan impian kuliner agung. Saya percaya bahawa dengan keghairahan dan dedikasi, sesiapa sahaja boleh menempa jalan mereka menuju kejayaan.”

Pusat Media:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.