(SeaPRwire) –   HELSINKI, Feb. 6, 2024Ketika landskap modal ventura global masih menunggu untuk pulih dari kejatuhan generasi, Helsinki telah meletakkan asas dan meletakkan dirinya sebagai destinasi utama bagi VCs dan startup untuk mempunyai tahun yang kuat pada 2024. Terkenal dengan pelaburan keuntungan tinggi, lokasi strategik, dan infrastruktur sokongan yang kukuh, ibu negara Finland ini semakin menjadi tanda bagi VCs antarabangsa.

Semasa 2023, banyak VCs global telah menubuhkan operasi di ibu negara paling bahagia dunia

“Jika anda adalah VC yang mempertimbangkan membuka pejabat baru, Finland dan terutamanya Helsinki harus menjadi pilihan teratas anda. Negara dan bandar ini menawarkan kestabilan peraturan yang luar biasa, persekitaran perniagaan ramah, budaya inovasi yang kuat bersama-sama dengan hierarki rendah, dan kecekapan bahasa Inggeris yang meluas. Negara ini unggul sebagai hab inovasi terkini dalam digitalisasi dan peralihan hijau, menjadikannya lokasi ideal untuk menyokong inovasi teratas. Bahkan semasa penurunan ekonomi, asas yang kukuh telah dibina untuk usaha permulaan dan akhir. Helsinki sudah siap apabila ekonomi mula berkembang kembali,” menekankan Tian Yu, Penasihat Kanan di Helsinki Partners. 

Persatuan Modal Ventura Finland (FVCA) juga kekal optimis tentang ekosistem Helsinki.

Finland mempunyai banyak pembiayaan peringkat awal yang tersedia dan mengekalkan tahap ini semasa 2023. Dalam dekad kebelakangan ini, ekosistem startup Finland telah matang – dan selepas banyak keluaran berjaya dan kisah pertumbuhan global, kini kami mempunyai kumpulan entrepreneur berpengalaman tinggi yang sama-sama melabur dan membina gelombang seterusnya syarikat teknologi Eropah Itu sebab mengapa VCs antarabangsa berminat untuk mengintegrasikan diri ke dalam ekosistem Finland,” Jonne Kuittinen, Timbalan Ketua Eksekutif FVCA menjelaskan.

Salah satu pemain baru di Helsinki adalah pelabur global, Antler, yang telah menggariskan rancangan berani untuk mengambil kesempatan daripada semangat keusahawanan tempatan, dengan niat untuk menubuhkan 50 syarikat baru di dalam Finland melalui program perumahan syarikat. Finland dan Helsinki benar-benar berada di hadapan inovasi global. Roh keusahawanan yang tinggi, kepakaran teknologi yang kuat, dan minda progresif mencipta persekitaran di mana pelaburan dan startup boleh maju. Helsinki adalah destinasi yang menarik untuk bakat global dan dalam program perumahan Antler, 50% pemohon adalah ekspat. Ini adalah tanda bahawa Helsinki bukan hanya tempat untuk melabur: ia adalah tempat untuk membentuk masa depan,” kata Jussi Kallasvuo, rakan kongsi di Antler.

Dana domestik juga mengukuhkan kehadiran mereka: dalam separuh pertama 2023, dana VC Finland mengumpulkan €265 juta secara sejarah. Tempoh itu juga menyaksikan pelabur antarabangsa baru dan pelancaran beberapa dana baru, termasuk Kvanted, yang memberi tumpuan kepada pelaburan teknologi perindustrian, Failup Ventures Finland-Amerika, dan Greencode Ventures pelabur transit hijau berasaskan digital.

Tahun 2024 kelihatan memberangsangkan untuk modal ventura dan startup di Finland, dengan firma VC yang ditubuhkan mengumpul jumlah pembiayaan tinggi, syarikat VC muncul menubuhkan perniagaan, dan VCs asing berpindah ke negara itu. Asas yang baik dalam landskap modal ventura dan startup Finland telah mencipta pelbagai peluang bagi startup dan pelabur, menetapkan pentas untuk rekod baharu dalam bidang ini.

Helsinki Partners memudahkan untuk mendirikan pejabat di Helsinki

Komitmen Helsinki untuk membangunkan ekosistem perniagaan yang menyokong jelas dalam pelbagai inisiatif dan sumber yang tersedia untuk startup dan VCs.

“Sokongan yang kami terima daripada Helsinki Partners adalah penting dalam keputusan kami. Komitmen bandar untuk membangunkan startup dan menyediakan akses kepada rangkaian penting adalah bahagian penting dalam proses membuat keputusan kami,” Kallasvuo terus.

Selain kelebihannya secara profesional, Helsinki menawarkan kualiti hidup yang luar biasa. Terkenal dengan persekitaran bersih, sistem pendidikan berstandar tinggi, dan sistem kesihatan yang kukuh, bandar ini menyediakan atmosfera yang menyambut bagi para profesional dan keluarga mereka.

Anda boleh menemui atmosfera khas Helsinki, ekosistem ternama, dan keseimbangan kerja-hidup yang luar biasa secara langsung dengan menyertai program Helsinki Partners. Program ini, berjalan dari 30 Mei hingga 7 Jun 2024, menawarkan peluang unik untuk mempelajari segala yang anda perlu ketahui tentang ekosistem modal ventura Finland dalam masa 9 hari sahaja. Tempoh permohonan terbuka sehingga 18 Februari 2024. Jangan lepas peluang—

Maklumat lanjut:
Sara Jäntti
Pengurus Kanan, Hubungan Awam & Komunikasi, Helsinki Partners

+358 40 709 2913

Fail-fail berikut boleh didapati untuk dimuat turun:

Asas Kejayaan

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.