(SeaPRwire) –   NEW YORK, Feb. 2, 2024 — Pemimpin global peralatan sukan Amer Sports, Inc. memulakan penyenaraian awam di Bursa Saham New York hari ini, mengumpul $1.37 billion dalam penawaran awalnya. Syarikat itu, disokong oleh konsortium ANTA Sports, Fountain Vest Partners, Anamered Investments (Chip Wilson, Pengasas Lululemon), Tencent dan ZWC Partners, menetapkan harga isu $13 dolar setiap saham, menilai kira-kira $6.5 billion dolar pada masa ini.

Amer Sports, sebuah syarikat Finland yang ditubuhkan pada tahun 1950 yang merupakan pemilik jenama-jenama ikonik, diketuai oleh tiga jenama utama: Arc’teryx, Salomon, dan Wilson, meliputi kategori seperti pakaian, kasut, peralatan, perlindungan, dan aksesori. Konsortium yang diketuai oleh ANTA Sports membeli kumpulan pakaian sukan yang diasaskan di Finland itu dalam perjanjian yang menilai ia pada $5 billion pada masa itu.

Prospektus itu menunjukkan bahawa dalam tiga suku tahun pertama 2023, hasil Amer Sports’ di rantau China Raya meningkat sebanyak 67.6% tahun ke tahun ke $593 juta, melebihi skala hasil di rantau itu untuk keseluruhan tahun 2022. Amer Sports menyatakan bahawa margin keuntungan operasi di rantau China Raya melebihi margin keuntungan kumpulan. Perlu dicatatkan bahawa, berkat pelaksanaan pendekatan DTC (Direct-to-Consumer) dan pembukaan kedai secara pesat di pasaran Cina, kuasa membeli pengguna Cina untuk Arc’teryx bahkan lebih kuat daripada yang di Amerika Utara, dengan kecekapan kedai di China hampir dua kali ganda daripada Amerika Utara.

Penyenaraian IPO menandakan titik perubahan utama dalam aktiviti pelaburan lintas sempadan, kata rakan kongsi firma PE Asia, ZWC Partners, Michael Yao, dan boleh berfungsi sebagai rancangan untuk lebih banyak urusan sedemikian pada masa hadapan. 

Urus niaga itu memanfaatkan kelas pengguna yang sedang berkembang pesat dan minat yang meningkat dalam gaya hidup sihat termasuk sukan ke kuasa jenama-jenama bersejarah sebagai pemimpin dalam bidang masing-masing, kata Yao. 

Selain itu, selepas tahun-tahun pertumbuhan ekonomi yang pesat di kalangan negara-negara, sektor pengguna Asia telah mengumpul strategi pemasaran dan kepakaran runcit yang berkesan. Permintaan untuk jenama sukan dan luar premium sedang meningkat dalam Jepun, Korea Selatan, China Raya dan rantau Asia Tenggara.

Kejayaan Amer Sports’ mencerminkan trend umum peningkatan penggunaan jenama di Asia. Firma perundingan Bain meramalkan rantau ini akan menyumbang lebih 50% pasaran mewah global menjelang 2025, dengan China dan Jepun kekal sebagai pengguna utama. Ekonomi yang pesat berkembang di Asia Tenggara, kemakmuran yang meningkat, dan keutamaan kelas menengah muda untuk barangan mewah menggarisbawahi potensi rantau ini.

Yao berkata bahawa Amer baru sahaja mula menjelajahi potensi portfolio jenamanya di rantau ini, dengan pertumbuhan konsisten di pasaran antarabangsa lain, seperti AS dan Eropah.

“ZWC Partners sentiasa percaya bahawa pertumbuhan ekonomi yang pesat dan pengumpulan kekayaan di Asia sedang memberdayakan kelas pengguna baharu, dan kami meramalkan sebagai trend jangka panjang,” kata Yao, “Penggunaan akan beransur-ansur meningkat dalam pelbagai sektor bersama-sama dengan peningkatan jelas jenama.”

Urus niaga Amer menetapkan precedent untuk yang lain mengikut, kata Yao, di mana mereka boleh membawa rakan kongsi strategik merentasi sempadan untuk hasil bersama. Syarikatnya sedang melihat pelaburan berpotensi dalam jenama pengguna antarabangsa yang ZWC boleh bantu dengan sumber melimpah merentasi pasaran Asia lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.