(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 1 Februari 2024 — Dengan berlalu-nya bulan pertama 2024, platform perjalanan digital Agoda membagikan destinasi berperforma terbaik di 2024 setakat ini. Bulan pertama tahun ini menyaksikan Jepun, Thailand, dan Vietnam memimpin kumpulan sebagai pasaran utama yang menarik pelancong antarabangsa. Menyusul dari dekat adalah Malaysia dan Korea Selatan, melengkapi lima pasaran teratas pelancong luar negara.

Penemuan ini, berdasarkan kedudukan perangkaan tempahan Agoda Januari 2024, menandakan permulaan tahun yang mantap bagi destinasi perjalanan Asia.

Merenung lebih mendalam ke dalam populariti khusus bandar, tarikan pelancongan Jepun Tokyo (#1) dan Osaka (#3) terus menarik pengembara pada tahun baharu, setelah muncul dalam kedudukan teratas tahun lepas bagi pelancong antarabangsa. Bangkok (#2), Seoul (#4) dan Kuala Lumpur (#5) yang sentiasa popular juga tersenarai, menonjolkan daya tarikan bandar-bandar Asia yang pelbagai. Data ini mencerminkan minat yang semakin meningkat terhadap tempat tumpuan bandar tradisional dan yang baru muncul di seluruh benua tersebut.

Omri Morgenshtern, Ketua Pegawai Eksekutif di Agoda, berkongsi, “”Daya tarikan luar biasa pasaran seperti Jepun, Thailand, dan Vietnam, dan bandar raya seperti Tokyo dan Bangkok, terus memikat pengembara di seluruh dunia. Bersama pelancongan secara jelas menjadi agenda bagi banyak destinasi yang popular dan baru muncul, tahun 2024 boleh menjadi tahun yang hebat untuk perjalanan. Kami akan memainkan peranan kami di Agoda untuk menyumbang ke arah ini dengan menawarkan pelancong dengan tawaran terbaik, membantu mereka melihat dunia dengan harga yang lebih murah.”

Apabila membandingkan jumlah carian penginapan antara Januari 2023 dan Januari 2024, India menduduki senarai pencari terbanyak. Hong Kong, Taiwan, Vietnam, dan Itali, masing-masing, juga telah menunjukkan lonjakan ketara berbanding tahun lepas. Perubahan ini menggariskan sifat dinamik trend perjalanan dan daya tarikan yang semakin meningkat terhadap pelbagai destinasi ini.

Rangkaian hartanah percutian Agoda yang luas serta tawaran penerbangan dan aktivitinya menjadikannya platform yang sesuai untuk merancang dan menempah pelbagai pengalaman perjalanan. Sama ada meneroka jalan-jalan yang sibuk di Tokyo atau kekayaan sejarah di Bangkok, Agoda menyediakan penyelesaian lancar untuk setiap jenis pelancong.

Tentang data

Data berdasarkan kedudukan perangkaan tempahan penginapan Agoda pada Januari 2024 dan 2023.

Tentang Agoda

Agoda, sebuah platform perjalanan digital, membantu sesiapa sahaja melihat dunia dengan harga yang lebih murah dengan tawaran bernilai hebat pada rangkaian global hartanah percutian dan hotel sebanyak 4 juta di seluruh dunia, serta penerbangan, aktiviti, dan banyak lagi. Agoda.com dan apl mudah alih Agoda tersedia dalam 39 bahasa dan disokong oleh sokongan pelanggan 24/7.

Beribu pejabat di Singapura, Agoda adalah sebahagian daripada Booking Holdings (Nasdaq: BKNG) dan menggunakan lebih daripada 6,900 kakitangan di 26 pasaran, berdedikasi dalam memanfaatkan teknologi terbaik dalam kelas untuk menjadikan perjalanan lebih mudah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.