(SeaPRwire) –   – ADGM mengambil bahagian dalam perbincangan dengan 40 dana pelaburan, ekuiti swasta, dan firma modal ventura

ABU DHABI, UAE, 5 Feb 2024 — Abu Dhabi Global Market (ADGM), Pusat Kewangan Antarabangsa (IFC), minggu lepas telah berlepas ke misi perdagangan ke Amerika Syarikat berikutan permintaan luar biasa daripada pengurus aset global utama berpangkalan di AS dalam bidang dana pelaburan, ekuiti swasta dan modal ventura. Delegasi akan melawat Miami untuk siri perbincangan dwipihak di iConnections Global Alts 2024. Acara ini diiktiraf sebagai perhimpunan terbesar untuk profesional pelaburan alternatif, menyediakan platform tanpa tandingan untuk rangkaian, kerjasama, dan pertukaran pandangan dalam landskap pelaburan alternatif.

Delegasi terpilih ADGM termasuk Emmanuel Givanakis, Ketua Pegawai Pengawal Selia Perkhidmatan Kewangan, Arvind Ramamurthy, Ketua Pegawai Pembangunan Pasaran, dan eksekutif kanan ADGM lain. Delegasi mengambil pentas pusat, memberikan wawasan berharga daripada Ketua Pegawai Pembangunan Pasaran ADGM, yang menyertai sebagai penceramah utama dalam perbincangan panel bertajuk “En-Gulfing the Alts: Allocator Perspectives on Opportunities in the Middle East” menelusuri peluang di Semenanjung Arab.

Acara ini berkhidmat sebagai yang pertama daripada banyak penglibatan strategik, dan lawatan jelajah ini dirancang untuk membuka pintu kepada perkongsian baharu, memudahkan sambungan bermakna, dan terus mengukuhkan kedudukan ADGM sebagai pusat kewangan antarabangsa terkemuka.

Arvind Ramamurthy, Ketua Pegawai Pembangunan Pasaran di ADGM berkata, “ADGM telah mengalami aliran yang signifikan daripada pengurus aset global menubuhkan operasi mereka di IFC Abu Dhabi. Di antaranya ialah Brevan Howard, Apollo, NinetyOne, Rothschild & Co, GQG Partners, dan TCI. Perkembangan luar biasa ini telah menarik minat dana-dana besar di AS, membawa kepada jemputan kepada ADGM untuk berkongsi pandangan mengenai peluang unik dan pembangunan yang berlaku dalam sektor kewangan di Abu Dhabi. Berikutan permintaan luar biasa minat firma antarabangsa untuk menubuhkan diri di ADGM, kami terlibat dalam lebih daripada 40 perbincangan dwipihak dengan dana pelaburan, ekuiti swasta, dan firma modal ventura.

Emiriah Arab Bersatu kian menjadi hab perniagaan dinamik, dan Abu Dhabi menjadi destinasi pilihan untuk entiti pengurusan aset dan dana global kerana jumlahnya telah meningkat dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini manakala ADGM juga menyaksikan pertumbuhan yang menakjubkan dalam sektor pengurusan aset, dengan nama-nama global yang ditubuhkan menyumbang kepada peningkatan 52% dalam aset di bawah pengurusan (AUM) pada suku ketiga, 2023. Daya tarikan Abu Dhabi dan ADGM sebagai hab kewangan komprehensif telah disahkan semasa Minggu Kewangan Abu Dhabi 2023, dengan 14 institusi kewangan utama, mewakili jumlah AUM sebanyak USD 452 bilion, berikrar untuk menubuhkan operasi baharu di ADGM.

Dengan landskap perniagaan global mengalami transformasi yang signifikan, lawatan jelajah ini menekankan komitmen ADGM untuk menggalakkan sambungan antarabangsa, mempamerkan pengiktirafan Abu Dhabi yang semakin meningkat sebagai pemangkin pertumbuhan dan inovasi dalam komuniti perniagaan global.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.